Sergei Gontshar tykitti voiton Pittsburghille

Julkaistu:

Tuomarien jäähytulkinnat nousivat isoon osaan Stanley Cupin kolmannessa finaalissa. Pittsburgh kavensi sarjan 2-1:een voittamalla villin kotiyleisön edessä 4-2.

Finaalisarja etenee samaa tahtia kuin viime kaudella samojen joukkueiden kohdatessa. Detroit voitti kaksi peliä kotona, ja sen jälkeen oli Pittsburghin vuoro juhlia.

Pittsburghin voittomaali syntyi ylivoimalla, kun Jonathan Ericsson istui kahden minuutin rangaistusta estämisestä. Sergei Gontshar laukoi tulisesti siniviivalta johtomaalin.

Ericssonin jäähy saattoi hyvin täyttää sääntökirjan rikekohdat, mutta vastaavia estämisiä meni pelissä läpi useita.

Gontshar loukkasi polvensa Washington-sarjassa törmättyään Aleksadr Ovetshkinin kanssa. Hän ei ole ollut paluun jälkeen täysin oma itsensä, mutta osuma tuli ainakin tärkeään paikkaan.

Detroit joutui ottelusarjassa ensimmäisestä kertaa lopussa takaa-ajajan rooliin. Penguins pelasi jäätävän varmasti, ja loi itse parhaat maalipaikat. Max Talbot sinetöi loppulukemat tyhjiin.

Pittsburgh pääsee yrittämään ottelusarjan tasoitusta yhden välipäivän jälkeen jälleen kotiyleisön edessä.

Neljä maalia avauserässä

Mellon Arenan valkoasuinen yleisö näki ensimmäisessä erässä yhtä monta maalia kuin ensimmäisessä ja toisessa finaaliottelussa koko pelissä.

Kahden maalin tekijä Talbot nosti kotiyleisön toiveita iskemällä keskeltä suoraan syötöstä avausosuman, mutta Henrik Zetterberg kuittasi maalin edestä tasoituksen kuudennella minuutilla.

Tiukoissa finaalipeleissä ei olisi varaa tyhmiin jäähyihin, mutta Pittsburghin puolustaja Brook Orpik sortui ottamaan sellaisen estämällä Dan Clearyä tilanteen ulkopuolella. Johan Franzen käytti tilanteen hyväksi naulaamalla mielipaikaltaan maalin edestä kiekon yläpesään.

Chris Osgood on pelannut loistavat finaalit, mutta Kris Letangin 2-2-tasoituksen hän haluaisi varmasti ottaa takaisin. Tosin saattoi olla, että Letangin veto tuli niin pahasti maskista, ettei hän nähnyt vanhanaikaisen ristikkosuojansa takaa mitään.

Letangin ylivoimamaali oli kolmannen osuman tapaan kyseenalainen, että hetkeä aiemmin Penguinsin puolustaja Hal Gill olisi pitänyt passittaa jäähylle selvästä estämisestä. Jäähyllä istui kuitenkin Cleary.

Tuomarilinja on yleisesti ollut finaaleissa huomattavasti löysempi kuin muuten pudotuspeleissä. Kolmannen erän perusteella linja tuntuu olevan hivenen hakusessa.

Ehtiikö Datsjuk apuun?

Jos ensimmäisessä erässä maaleja tuli klassisesti sanottuna liukuhihnalta, toisessa erässä hanat menivät tukkoon. Kolmannen pelin toinen erä oli finaalisarjassa ensimmäinen erä, jossa ei nähty maaleja.

Detroit oli huomattavasti lähempänä kolmatta maalia, sillä toisessa erässä Detroit vei laukaukset 14-4.

Detroit lähti otteluun samalla kokoonpanolla kuin edelliseen otteluun, vaikka Mikael Samuelssonin pelaaminen oli epävarmaa sairastelun takia.

Nivusvaivasta kärsineelle Kris Draperille on annettu lupa pelata, mutta ainakaan vielä hän ei palannut kokoonpanoon.

Nilkkavaivainen Pavel Datsjuk lähestyy niin ikään pelikuntoa. Valmentaja Mike Babcock sanoi venäläistaiturin edistyneen viime päivinä. Tosin lausunnossa saattaa olla mediapeliä ja Penguinsin "pelottelua".

Detroit tarvitsee nyt kaikki voimat peliin, sillä pingviineillä on henki päällä.