Jääkiekko

Leijonat uuvutti Tanskan MM-jäällä

Julkaistu:

Suomen jääkiekkomaajoukkue ruksasi MM-kisojen voittosarakkeeseensa maanantaina toisen merkinnän, kun Leijonat kaatoi Tanskan 5-1 (1-1, 2-0, 2-0). D-alkulohkon voitto ratkeaa keskiviikkona Klotenissa Suomen ja Tshekin välisessä ottelussa.

Sarjapisteet heruivat Tanskalta vaivalloisesti, mutta päävalmentaja Jukka Jalosella ei olekaan MM-Sveitsissä luotsattavanaan tähtisikermää.

Tanska vainosi vastustajaansa koko avauserän, kun Julian Jakobsen erän puolivälissä iski maalleen turnauksen ensimmäisen osuman. Takaiskumaalia edelsi puolustaja Janne Niinimaan huolimaton syöttöyritys ja kiekonmenetys.

Leijonien onneksi hyökkäyksen ykkösketjusta varsinkin toinen laitamies Antti Miettinen oli terävällä pelipäällä. Miettinen ampui vapauttavan 1-1-tasoituksen ennen ensimmäistä erätaukoa. Kaukalossa elohiiren tavoin liikkuneen Miettisen mailasta lähti myös 3-1-osuma.

Pihlman teki MM-avausmaalinsa

Viidettä aikuisten MM-turnaustaan pelaavalle Miettiselle maalinteko on arvokisatasolla tuttua ennestään, sillä Minnesota Wildin NHL-laitahyökkääjä osui tolppien väliin jo Leijonien MM-avausottelussa Norjaa vastaan.

Sen sijaan JYP:ssä tämän kauden Suomen mestaruuden voittanut Tuomas Pihlman teki MM-kisoissa ensimmäisen maalinsa ylivoimalla toisen erän alussa. Osumasta saa ottaa kunniaa myös edeltävän tilanteen hyvin taistellut Hannes Hyvönen, joka tarjoili kiekon Pihlmanille maalin eteen aivan avopaikkaan.

- Ihan hyvä voitto kaikesta huolimatta. Alku oli tahmeata, mutta ei se ollut yllätys. Tanska on tietyllä tavalla kova kiekkomaa, Pihlman sanoi.

- Tosin keskiviikon Tshekki-matsi on meille ensimmäinen kunnon peli, Pihlman lisäsi.

Suomen hyökkäysketjuista Niko Kapasen johtama ykkönen, laidoillaan Miettinen ja Niklas Hagman, oli Norja-ottelun tapaan vakuuttavin kolmikko. Ketju kantaa ylivoimaisesti eniten vastuuta Suomen hyökkäyspelin sujuvuudesta. Miettisen tavoin Niko Kapanen teki kaksi maalia.

Jarkko Immosen kakkos- ja Juha-Pekka Hytösen kolmosketjut pystyvät iskemään painetta vastustajan päätyyn paljon satunnaisemmin. Kakkosketjun hyökkääjät Immonen, Sami Kapanen ja Hyvönen tuntuvat olevan keskenään eri paria.

Tommi Santalan johtaman nelosketjun rooli rajoittuu enemmän puolustustehtäviin. Santalan laidalla pelaavat Mika Pyörälä ja Jarkko Ruutu kuitenkin väläyttivät Tanskaa vastaan hyökkäyshalujaan.

Kukkosta kaivataan

Seitsemäntenä puolustajana kokoonpanoon kirjattu Philadelphian Lasse Kukkonen saa varmasti lähipeleissä paljon vastuuta, jahka toipuu Pohjois-Amerikan ja Keski-Euroopan välisestä aikaerosta.

Vertailussa Kukkonen lienee syrjäyttämässä lähinnä Niinimaan, jonka liike ei tahdo enää riittää kansainvälisissä peleissä.

Peliä antaumuksellisesti avaavan ja ahkerasti laukovan Leijona-kippari Petteri Nummelinin pistesaldo on kahden ottelun jälkeen 0+1. Tehoja odotellessa Nummelin on Suomelle kädentaidoiltaan korvaamaton pelaaja.

Uransa ensimmäisen MM-ottelun pelannut maalivahti Karri Rämö pääsi debyytissään hikeen. Leijonille voitto oli Tanskasta kahdeksas yhtä monessa maaottelussa.

Suomea oli Klotenin katsomossa kannustamassa voittoon myös formula 1 -maailmanmestari Kimi Räikkönen.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.