Päätapahtumat

Ville Skinnari: Tuen Sanna Marinia pääministeriksi

Rinne haluaa jatkaa Sdp:n johdossa

Vanhanen: Keskustan veto ei ollut kosto Jäätteenmäestä

Vanhanen: Hallitus kokoon jopa alle viikossa

Tiedotustilaisuus alkoi

Näytä lisää(3 kpl)

Ville Skinnari: Tuen Sanna Marinia pääministeriksi

Pääministeripelin mustaksi hevoseksi väläytelty Ville Skinnari (sd) ilmoittaa Twitterissä tukevansa Sanna Marinia:

"Pääministerin jätettyä valtioneuvoston eronpyynnön palaan Washingtonista nopeutetulla aikataululla Suomeen keskiviikkona iltapäivällä. Tuen Sanna Marinin valintaa seuraavaksi pääministeriksi. Olemme toimineet tiiminä vaativissa tilanteissa aiemminkin."

Rinne haluaa jatkaa Sdp:n johdossa

Tänään on selvinnyt, että vaikka Antti Rinne ei jatka pääministerinä, hän haluaa jatkaa Sdp:n puheenjohtajana.

Lue erikoistoimittaja Seppo Varjuksen analyysi tilanteesta: Kommentti: Rinteestä voi tulla riesa seuraajalleen

Antti Rinne saapui Kesärantaan

Antti Rinne saapui hetki sitten pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan.

Tiedotustilaisuus päättyi

Vanhasen tiedotustilaisuus on päättynyt.

Vanhanen: Keskustan veto ei ollut kosto Jäätteenmäestä

Puhemies Vanhaselta kysyttiin, liittyikö Antti Rinteen kaatuminen mitenkään siihen, että Sdp oli olennaisessa roolissa vuonna 2003, kun keskustalainen Anneli Jäätteenmäki kammettiin pois pääministerin paikalta.

- En ole havainnut, että vuoden 2003 tapahtumat liittyisivät tähän millään tavalla. Ajatus, että tässä olisi kosto takana, en ainakaan itse tunnista sitä, vastasi Vanhanen.

Vanhanen: Hallitus kokoon jopa alle viikossa

Vanhanen arvioi, että jos hallitusneuvotteluissa edetään vanhalla hallituspohjalla, kyse on maksimissaan viikon mittaisesta prosessista.

Jos taas hallitusohjelma pitää neuvotella uusiksi, se kestää helposti viikoista puoleentoista kuukauteen.

Vanhasen erityisenä toiveena on, että EU-puheenjohtajakausi viedään säntillisesti päätökseen, vaikka tilanne on mitä on.

Vaikka toimitusministeristö ei voi tehdä uusia poliittisia päätöksiä, se voi kuitenkin toimia eduskunnan mandaatilla tässä asiassa.

- Oma toiveeni on, että meillä vuoden alusta olisi talousarvio olemassa, sanoo Vanhanen.

Tiedotustilaisuus alkoi

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen muistutti, että tilanne on poikkeuksellinen, muttei tyystin ainutlaatuinen. Eduskunnan rattaat eivät pysähdy.

- Talo jatkaa elämäänsä, työtään, normaalisti. Rinnalla tullaan käymään hallitusneuvottelut.

Kärnä huolestui aamuisesta ketusta

Kerrottakoon tässä välissä vielä, että aamulla kettu juoksenteli Valtioneuvoston linnan edustalla samaan aikaan, kun Kulmuni tapasi Rinteen. Kuvat ketusta tässä jutussa.

Tämä huolestutti keskustan Mikko Kärnää. Hän lähetti ketusta tiedotteen:

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on huolestunut Helsingin kettukannan lisääntymisestä. Huolestuminen sai tänään lisäpontta, kun Valtioneuvoston linnan edustalle ilmestyi kettu keskellä kirkasta päivää samaan aikaan, kun sisällä käytiin neuvotteluja hallituksen tulevaisuudesta.

-  On huolestuttavaa, että ketut liikkuvat keskellä kaupunkia ja keskellä kirkasta päivää. Se kertoo, että niitä on paljon. Kyseinen yksilö näytti varsin hyväkuntoiselta, mutta ketuissa esiintyy myös kapia. Tämä saattaa sitten siirtyä koiriin ja ihmisiin. Se ei ole mukava tauti. On hyvä, että pääkaupunkiseudullakin on kettuja, sillä ne voivat osaltaan hillitä valkoposkihanhien runsastumista, mutta keskelle kaupunkia ketutkaan eivät kuulu. Tällaiset yksilöt tulisi poistaa viipymättä.

Kärnä esittää, että Helsingin kaupunki perustaisi pienpetoyksikön, joka pyytäisi kaupungin alueelta ylimääräiset ketut, minkit ja supikoirat pois.

Tausta: Näin kriisi syveni

Odotamme nyt Matti Vanhasen kello 14.30 alkavaa tiedotustilaisuutta.

Käytetään väliaika kertaukseen siitä, kuinka hallituskriisi syveni ja pääministeri Antti Rinne erosi.

1) Sunnuntaina kaikki hallituspuolueet olivat koolla, kun pääministeri Antti Rinne selitti Posti-sotkun etenemistä. Hallituspuolueista rkp, vihreät ja vasemmistoliitto olivat tyytyväisiä Rinteen selvitykseen.

2) Keskusta ei kuitenkaan ollut tyytyväinen. Maanantaina keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoittu keskustan ryhmäkokouksen jälkeen, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan, mutta yhden henkilön suhteen on epäluottamusta.

3) Tuo henkilö oli Antti Rinne. Rinne vaati keskustalta kirjallista selvitystä epäluottamuksen synnystä ja saikin sellaisen. Tiistaiaamuna Rinne tapasi muun muassa Kulmunin ja keskustan ryhmänjohtajan Antti Kurvisen.

4) Tiistaina aamupäivällä Rinne kävi kertomassa tilanteestaan Sdp:n ryhmäkokouksessa. Puoliltapäivin Rinne tuli kokoushuoneesta ja ilmoitti lähtevänsä viemään kirjettä Mäntyniemeen.

5) Rinne vei eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle ja Niinistö hyväksyi pääministerin ja hallituksen eron.

6) Erorituaalin jälkeen Rinne piti lyhyen tiedotustilaisuuden. Hän kertoi päättäneensä erota, jotta hyvää hallitusohjelmaa voidaan viedä eteenpäin samalla hallituspohjalla.

7) Rinne muotoili erosta: "Rupi jää, mutta laitetaan salvaa päälle". Kysyttäessä, mitä hän ajattelee Kulmunista ja keskustasta, Rinne vastasi lakonisesti Kulmunin olevan keskustan puheenjohtaja ja keskustan hallituskumppani.

Raaka valtakamppailu käynnistyi

Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris kirjoittaa: Kommentti: Sdp:ssä alkoi heti raaka valtakamppailu

Pääministeripeli on käynnistynyt jo, ja vahvimpina Rinteen seuraajina pidetään Sanna Marinia ja Antti Lindtmania. Molemmat ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä.

Kulmuni Rinteen erosta: ”Arvostamme sitä”

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tviittasi tukensa hallitusyhteistyölle.

– Olemme osaltamme valmiita tekemään kaiken voitavamme keskinäisen luottamuksen jälleenrakentamiseksi, kirjoitti keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni Twitterissä julkaisemassana viestissä Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen jätettyä pääministerin tehtävän.

Antti Rinne kommentoi eronpyyntöä Valtioneuvoston linnassa

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen pitää tiedotustilaisuuden

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen pitää tiedotustilaisuuden tiistaina klo 14.30 Eduskuntatalossa.

3 asiaa Rinteen tiedotustilaisuudesta

Antti Rinteen tiedotustilaisuus on päättynyt. Tiedotustilaisuus tiivistettynä:

1) Antti Rinne sanoi väistyneensä pääministerin paikalta siksi, koska hallitusohjelman jatko oli vaarassa. Hänestä oli tärkeämpää se, että hyvin alkanut työ jatkuu kuin se, että hän härkäpäisesti pitää kiinni pääministerin tehtävästä.

2) Rinne aikoo kuitenkin jatkaa Sdp:n puheenjohtaja. Hän väläytti mahdollisuutta hakea jatkoa vielä kesän puoluekokouksen jälkeenkin.

3) Rinne korosti, ettei tämä ole hänen poliittinen testamenttinsa. Hän ei ole lähdössä politiikasta minnekään.

Antti Rinteen tiedotustilaisuus päättyi. Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Mika Lehto kertaa ISTV:n lähetyksessä tiedotustilaisuuden antia.

Lehdon mukaan Rinne katsoi eroaan hyvin pragmaattisesti eikä tunteillut. Rinne selkeästi tajusi, että jos olisi jatkanut pääministerinä, se olisi vaarantanut koko hallituspohjan.

Antti Rinne sanoi, ettei ole häipymässä politiikasta mihinkään.

- Tämä ei ole mikään testamentti.

Rinne: Mä en ole liikuttunut, mulla on flunssa

IS:n toimittaja Mika Lehto kysyi Antti Rinteeltä, millainen hetki ero oli. Lehto huomioi, että Rinne oli näyttänyt liikuttuneelta tilaisuuden alussa.

Rinne: Mä en ole liikuttunut, mulla on vähän flunssa päällä. Totesin, että olen tullut politiikkaan mukaan, koska halusin muutosta siihen politiikkaan, mitä Suomessa on viimeiset kymmenen vuotta noudatettu.

Rinteeltä kysyttiin, mitä hän ajattelee Katri Kulmunista ja keskustasta.

Rinne: Katri on keskustan puheenjohtaja ja keskustasta on hallituskumppani.

Näytä lisää