Päätapahtumat

Tiistaista tulee kova päivä - kaikille

Timo Haapalan kommentti: Rinteen ero on väistämätön

Antti Rinne vaatii keskustalta vastauksia - ei vielä johtopäätöksiä

Rinteellä sdp:n tuki

Tiistaista tulee kova päivä - kaikille

Hyvät lukijat. Maanantai on ollut Suomen politiikassa kova päivä, mutta niin tulee olemaan myös tiistai. IS jatkaa seurantaa pääministeri Rinteen asemasta, hallituksen kohtalosta ja välikysymyskeskustelusta tiistaiaamusta lähtien.

Maanantain seuranta päättyy.

Timo Haapalan kommentti: Rinteen ero on väistämätön

Pääministeri Antti Rinne (sd) yrittää taistella asemastaan loppuun saakka, vaikka peli on pelattu, lopputulos selvillä ja Rinteen pääministeriys nähty, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Lue Timo Haapalan kommentti täältä.

Keskustalähteet IS:lle: Rinteen tulisi erota tiistaina

IS:n haastattelemat, nimettömänä pysyttelevät keskustalaiset kansanedustajat sanovat asian suoraan: Rinteen tulisi ilmoittaa erostaan ennen tiistain välikysymyskäsittelyä. Välikysymys käsitellään tiistaina kello 14 alkavassa täysistunnossa.

– Tässä on haluttu olla hienotunteisia. Kyllä se on ihan selvää, että tästä ei ole paluuta – joko Rinne eroaa tai Rinne taistelee ja kaataa hallituksen, IS:lle kuvaillaan tilannetta.

– Tässä ei pelleillä. Kun luottamusta pääministeriin ei ole, niin silloin ei voida jatkaa hänen johdollaan. Ei uskota, että pääministeri pystyy uskottavasti johtamaan hallitusta, keskustalaisedustaja jatkaa.

Toinen keskustalainen muotoilee asian niin, että Rinnettä ei ole haluttu ”teurastaa julkisesti”.

– Tilanteesta on yritetty viestiä sekä yksityisesti että julkisesti. Hänen reaktionsa kertovat hänen kyvystään lukea tilannetta.

Lue lisää täältä.

HS ja Yle saivat haltuunsa sähköpostiviestin, joka osoittaa Rinteen kertomuksesta aukon

Viikonloppuna virisi tieto sähköpostista, jonka silloinen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero oli lähettänyt Sdp:n puoluehallitukselle sekä eduskuntaryhmän jäsenille elokuun lopussa.

Huhujen mukaan sähköposti olisi Rinteen kannalta ”savuava ase” ja se osoittaisi, että Rinne on tiennyt pakettilajittelijoiden siirrosta.

Helsingin Sanomat ja Yle ovat nyt saaneet käsiinsä sähköpostin. Helsingin Sanomien mukaan se tekee pääministeri Antti Rinteen kertomukseen aukon.

29.8. lähetetystä sähköpostista käy ilmi, että Posti on keskustellut päätöksestä siirtää 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin valtio-omistajan kanssa. Paatero kertoo viestissä, että on informoinut ennalta pääministeriä ja keskustellut Postin henkilöstön asemaan liittyvistä kysymyksistä ay-järjestöjen kanssa. Sähköposti osoittaa myös, ettei Paatero ole sanonut Postin aikeille ei.

Pääministeri Antti Rinne puolestaan on toistanut julkisuudessa, että hän on olettanut Paateron ilmoittaneen Postin hallitukselle, ettei työehtosopimusten siirto käy.

– Minulle on hänen puheistaan koko ajan ollut se käsitys, että näin on ollut, eli että missään tapauksessa ei ole hyväksytty mitään siirtoa, Rinne sanoi Helsingin Sanomille perjantaina.

Antti Rinteen esikunnasta kerrottiin Helsingin Sanomille, että Paateron lähettämää sähköpostia käsiteltiin viiden hallituspuolueen puheenjohtajan kokouksessa sunnuntaina.

HS:n mukaan Rinne on kuitenkin ilmeisen tosissaan ja järjestelmällisesti vaatinut kesästä lähtien, ettei valtion täysin omistamissa yhtiöissä työehtoja saa heikentää.

Sanna Marin vältteli mediaa

Liikenneministeri Sanna Marin (sd) on ollut illalla Brysselissä. Hänen odotettiin tapaavan mediaa Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen, mutta Marin poistui paikalta varareittiä.

Suora lähetys päättyy, seuranta jatkuu

Poliittinen soppa kiehuu kuumana. IS jatkaa hetki hetkeltä -seurantaa.

Valtaa toisilta ei voi ottaa pois. Keskusta ei voi Antti Rinteeltä ottaa pääministerin paikkaa pois ja Rinne taistelee asemastaan, Lehto toteaa.

Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Mika Lehto huomauttaa, että tilanne on todella tulikuuma. Keskusta on asettanut reunaehdot, joilla joko Rinteen on lähdettävä tai sitten keskusta äänestää välikysymyksessä hallituksen luottamusta vastaan.

Rinne totesi, ettei ole vielä vetänyt mitään johtopäätöksiä, vaan keskustelee asiasta vielä huomenna hallituskumppanien kanssa.

Antti Rinne ei jäänyt vastaamaan median kysymyksiin, vaan toivotti hyvää iltaa ja poistui paikalta.

Antti Rinne vaatii keskustalta vastauksia - ei vielä johtopäätöksiä

- Tänä iltana on käyty keskusteluja tilanteesta ja täytyy todeta, että jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, niin keskustan viestintä on vieläkin epäselvempää, Rinne sanoi.

Rinne kertoo haluavansa keskustalta huomiseen mennessä vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei. Lisäksi Rinne haluaa kuulla perustelut.

Rinteellä sdp:n tuki

Puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo, että sdp:n puoluehallitus on käynyt keskustelun ja heillä on täysi luottamus puolueen puheenjohtajaan ja pääministeri Antti Rinteeseen.

Rinteen lisäksi median eteen saapuu puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Antti Rinne saapuu kommentoimaan pian.

Sdp:n puoluehallituksen kokous on kestänyt nyt kaksi tuntia.

Professori: Rinteellä on juridisesti kaksi vaihtoehtoa

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro kertoi maanantaina, että pääministerillä on juridisesti kaksi vaihtoehtoa: hän voi pyytää eroa itse tai odottaa keskiviikon luottamuslauseäänestystä, jossa luottamus ratkeaa.

Lavapuron mukaan kysymys on tässä vaiheessa poliittinen.

– Niin kauan kuin eduskunta ei ole ilmaissut epäluottamusta, hallitus ja Rinne nauttivat sen luottamusta.

– Tosiasiallisesti voi toki olla hankala jatkaa, mutta eroa pyytävät oikeudellisesti valtioneuvosto ja ministeriö.

Lavapuro tuo esiin senkin vaihtoehdon, että keskiviikkoisessa äänestyksessä nähtäisiin, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta.

– Sitten tietysti keskustan pitää miettiä, mitä se tekee.

Lue lisää täältä.

Sanna Marin ei kommentoi kesken kokouksen

Ylen A-Studiossa odotettiin liikenneministeri Sanna Marinin (sd) kommenttia illan hallitustrilleristä, mutta Marin kieltäytyy kommentoimasta niin kauan kuin Sdp:n puoluehallituksen kokous on kesken.

MTV Uutisten tietojen mukaan Rinne ei aio jättää paikkaansa pääministerinä. Myös Ilta-Sanomien lähteet ovat esittäneet vastaavia arvioita.

Antti Rinteen kohtalo pääministerinä näyttää olevan vaakalaudalla. Jos pääministeri eroaa, alkaa perustuslaissa säädetty prosessi. Sen ensimmäinen askel on se, että presidentti Sauli Niinistö myöntää Rinteelle eron.

Tämän jälkeen nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

IS:n juttu kertoo tarkkaan, kuinka prosessi jatkuu siitä eteenpäin.

Lue lisää: Jos pääministeri eroaa, nämä asiat tapahtuvat seuraavaksi

Yle Uutisten tiedon mukaan demareilta ei olisi tulossa tänään mitään päätöstä asian suhteen.

Näytä lisää