Päätapahtumat

CNN: Demokraattiedustajat tyytyväisiä kuulemisiin, katsojille varmaan sekavaa

"Trump välittää enemmän Bidenin tutkinnasta kuin Ukraina-suhteista"

Kuuleminen alkoi

CNN: Demokraattiedustajat tyytyväisiä kuulemisiin, katsojille varmaan sekavaa

Kuuleminen päättyi kestettyään 5,5 tuntia.

CNN:n haastattelemien edustajainhuoneen demokraattiedustajien mielestä päivän kuulumiset ovat onnistuneesti luoneet pohjaa virkasyytetutkinnnan etenemisille.

Vaikka keskiviikkona kuulluilla William Taylorilla ja George Kentillä ei ole ollut suoraa yhteyttä Trumpin kanssa aiheesta, niin he ovat voineet antaa runsaasti ensikäden tietoja tutkintaan johtaneista tapahtumista.

Demokraatit saivat myös uutta tietoa Trumpin puhelusta Gordon Sondlandin kanssa. Puhelua todistanutta avustajaa kuultaneen perjantaina.

Yksi CNN: haastattelema avustaja myönsi, että Ukraina-kuuleminen on ollut sekavaa etenkin niille, jotka eivät aiemmin ole perehtyneet aiheeseen.

- Tämä ei ole yhtä selkeä tapaus kuin (Bill) Clintonin erottamistutkinnassa. Jos asioiden oli odotettu selkenevän tänään katsojille kotona, niin aivan 100-prosenttisesti ei onnistuttu, tunnusti avustaja.

IS lopettaa seurannan tähän.

Biden kampanjoi, ei seuraa kuulemisia

Trumpin Ukraina-kohuun vedetty entinen varapresidentti Joe Biden ei myöskään seuraa julkista kuulemista, kertoo hänen tiedottajansa.

- Edustajainhuone hoitaa oman työnsä. Hän tekee omaansa: Lyö Trumpin.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Biden kampanjoi keskiviikkona ay-väen keskuudessa. Trump puolestaan isännöi Turkin presidenttiä Valkoisessa talossa ja kertoi ennen tapaamista, että on "liian kiireinen" seuratakseen kuulemisia.

Valkoisen talon tiedottajan mielestä kuuleminen ollut "tylsää"

Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham on reagoinut käynnissä olevaan julkiseen kuulemiseen virkasyytetutkinnassa.

- Kuuleminen ei ole ainoastaan tylsää vaan täydellistä veronmaksajien ajan ja rahan tuhlausta, Grisham tviittasi.

Hän lisäsi, että presidentti Trump "työskentelee parhaillaan". Aiemmin Grisham oli sanonut, ettei presidentti aio seurata kuulemisia.

Trumpin Twitter-tilillä on kuulemisten aikana silti julkaistu useita edelleentviittauksia koskien virkasyytetutkintaa.

Trumpin odotetaan ottavan pian vastaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Valkoisessa talossa.

"Trump välittää enemmän Bidenin tutkinnasta kuin Ukraina-suhteista"

Taylorin mukaan monet Trumpin hallinnon virkamiehet yrittivät saada Trumpin avaamaan Ukrainan jäädytetyn sotilasavun.

Trump oli kuitenkin kieltäytynyt. Taylorin mukaan hänelle muodostui käsitys, että sotilasapua ei avattaisi, mikäli Ukrainan presidentti ei avaisi tutkintaa Bidenistä ja tämän pojasta.

– (Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs) Gordon Sondland kertoi minulle, että Trump haluaa Zelenskyin kertovan julkisesti, että Ukraina tutkii Burismaa, hän sanoi.

Burisma on korruptiosta syytetty ukrainalainen kaasuyhtiö, jonka hallituksessa Joe Bidenin poika Hunter Biden on istunut. Hänen kohdaltaan ei kuitenkaan ole paljastunut epäilyjä väärinkäytöksistä.

Taylorin mukaan yksi hänen henkilökuntansa jäsen kuuli myös Trumpin ja suurlähettiläs Sondlandin välisen puhelinkeskustelun.

Sondlandin mukaan suurlähetystön työntekijä olisi kysynyt häneltä, mitä Trump ajattelee Ukrainan ja Yhdysvaltain välisistä suhteista.

– Sondland kertoi, että Trump välittää enemmän Bideniin ja tämän poikaan kohdistuvasta tutkinnasta kuin Ukrainan ja Yhdysvaltain välisistä suhteista, Taylor kertoi avustajansa tietoihin nojaten.

STT

Taylor: Ulkopolitiikkaa on hoidettu "kahden kanavan" kautta

Taylor kertoi, että Yhdysvalloilla on ollut "kaksi kanavaa" ulkopoliittisten suhteiden hoitamisessa.

- Toinen on virallinen ja toinen erittäin epävirallinen. Suurlähettiläänä minulla oli valtuudet käyttää virallista diplomaattista prosessia.

- Mutta samaan aikaan havaitsin epävirallista suhteiden hoitamista.

Taylorin mukaan tätä epävirallisesta ulkopolitiikkaa hoitivat Kurt Volker, Gordon Sondland, Rick Perry, Mick Mulvaney ja Rudy Giuliani.

Taylorin avauspuheenvuoro

Nyt vuorossa on William Taylor, joka Kentin tavoin pitää ennalta laaditun avauspuheenvuoronsa. Niiden jälkeen sekä demokraatit että republikaanit voivat esittää heille kysymyksiä.

Valkoinen talo: Trump ei katsele kuulemista

Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham kertoo, ettei presidentti Trump seuraa tämänpäiväistä kuulemista.

- Hänellä on tapaamisia Ovaali-huoneessa. Hän ei katsele (kuulemisia), hän tekee töitä, totesi Grisham CNN:lle.

Trump isännöi tänään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin vierailua Valkoisessa talossa.

Ensimmäisenä todistaa George Kent

Ensimmäisenä kuultavista ääneen pääsikin ulkoministeriön Eurooppa-osastoa johtava George Kent.

Kent on aiemmin suljettujen ovien takana ilmaissut huolensa Valkoisen talon tavasta kutsua aiemmin Ukrainan-lähettiläänä toiminut Marie Jovanovitch takaisin Yhdysvaltoihin.

Jovanovich itse on kertonut, että hänet haluttiin ulos, koska hänen tapansa hoitaa ulkosuhteita poikkesi tavanomaisesta. Hänen on määrä olla kongressin kuultavana ensi viikon perjantaina.

Myös Jovanovitch on kutsuttu kuultavaksi. Hänen odotetaan astuvan valiokunnan eteen perjantaina.

Trumpilla kiireinen päivä, Erdogan kylässä

Ei ole tiedossa, kuinka paljon presidentti Trump ehtii tänään seurata virkasyytetutkintansa julkisista kuulemista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa tänään Trumpin Valkoisessa talossa. Maiden välejä ovat viime aikoina kiristäneet sotilasliitto Natoon kuuluvan Turkin aseostot Venäjältä sekä Syyrian tilanne.

Pari tuntia ennen kuulemisen alkua Trump tviittasi kehottaen lukemaan Valkoisen talon julkaiseman sisällön kohutusta Ukraina-puhelusta.

IS-STT

Kuuleminen alkoi

Presidentti Donald Trumpin virkasyytetutkinnan ensimmäiset julkiset kuulemiset ovat alkaneet Yhdysvaltain kongressissa.

Kuulemistilaisuuden avaa virkarikostutkintaa johtava tiedusteluvaliokunnan johtaja, demokraattiedustaja Adam Schiff.

Ensimmäinen kuultava on toistaiseksi koko tapauksen tähtitodistajaksi noussut Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs William Taylor.

Tayloria on jo aiemmin kuultu suljettujen ovien takana. Hänen on kerrottu sanoneen, että Trump käytti Yhdysvaltojen Ukrainalle myöntämää sotilasavustusta neuvotteluvälineenä ja kiristi presidentti Volodymyr Zelenskyitä aloittamaan korruptiotutkinnan demokraattien Joe Bidenia ja tämän poikaa vastaan.

Hän on myös kertonut, että Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani on painostanut Ukrainaa tutkimaan Bideneita.