Päätapahtumat

Tutkija Koreoiden neuvotteluista: Tilanne on yhä arvaamaton

Trump: "Vain aika näyttää!"

Mistä muusta johtajat sopivat?

Kim: Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään

CNN: Koreat aikovat allekirjoittaa sopimuksen, joka päättää Korean sodan

Lopetamme live-seurannan

Ilta-Sanomien live-seuranta Korean johtajien tapaamisesta päättyy nyt. Seuraamme aihetta kuitenkin yhä tiiviisti verkkosivuillamme.

Trump kiitteli Kiinaa avusta Pohjois-Korean kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiitti Twitterissä vuolaasti Kiinaa avusta Pohjois-Korean kanssa luonnehtien presidentti Xitä "läheiseksi ystäväkseen".

- Ilman häntä prosessi olisi ollut paljon pidempi ja vaikeampi, Trump kirjoitti.

Tutkija Koreoiden neuvotteluista: Tilanne on yhä arvaamaton

Vaikka Koreoiden huippukokouksesta saatiin hyviä uutisia, tilanne on yhä arvaamaton, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola STT:lle.

Kokouksessa Koreoiden johtajat vakuuttivat muun muassa sitoutuvansa Korean niemimaan ydinaseriisuntaan. Aaltolan mukaan kyse on kuitenkin vain lupauksista, eikä ole mitään takuita siitä, että Pohjois-Korealla olisi todellista halua luopua ydinaseistaan.

Naton pääsihteeri: Edessä on vielä paljon työtä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Brysselissä pitämässään puheessa, että historiallisesta tapaamisesta huolimatta edessä on vielä paljon työtä.

- Pidän tervetulleena sitä, että nämä kaksi johtajaa pystyivät järjestämään tapaamisen. Tämä on ensimmäinen askel ja se on rohkaiseva. Toisaalta meidän täytyy huomioida, että edessämme on vielä paljon työtä, Stoltenberg muotoili.

Kommentti: Kimin hymy bluffaa – Rauhan­lupausten ei pidä antaa hämärtää tosiasioita

Kim Jong-un ei ikinä luovu ydinaseestaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius kommentissaan.

Voit lukea Aleniuksen kommentin kokonaisuudessaan tästä.

Japani toivoo konkreettisia tekoja Pohjois-Korealta

Japani, jolle on toistuvasti ollut uhkaa Pohjois-Korean ohjuskokeiden takia, pitää Korean johtajien tapaamista hyvänä suuntauksena.

Pääministeri Shinzo Abe kuitenkin toivoo, että tapaamisella ja sitä seuranneilla lupauksilla rauhasta ja ydinaseriisunnasta on myös konkreettisia seurauksia.

- Oletamme ehdottomasti, että Pohjois-Korea ottaa konkreettisia askelia tämän tapaamisen sekä myös tulevan Yhdsyvaltojen kanssa pidettävän tapaamisen jälkeen, Abe sanoi BBC:n mukaan ja korosti, että Japani seuraa tarkasti Pohjois-Korean toimia.

Trump: "Vain aika näyttää!"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti kantaa Kimin ja Moonin tapaamiseen Twitterissä. Myös hän piti tapaamisen antia hyvänä uutisena, mutta vaikutti twiittinsä mukaan suhtautuvan lupauksiin rauhasta ja ydinaseriisunnasta varauksella.

– Raivokkaiden ohjus- ja ydinkokeiden jälkeen historiallinen tapaaminen Pohjois- ja Etelä-Korean välillä tapahtuu nyt todella. Hyviä asioita tapahtuu, mutta vain aika näyttää! Trump kirjoitti.

– Korean sota on loppumassa! Yhdysvaltojen ja koko sen upean kansan tulee olla hyvin ylpeitä siitä, mitä Koreassa nyt tapahtuu, Trump twiittasi vielä hetkeä myöhemmin.

Venäjä: Hyvin positiivinen uutinen

- Tämä on hyvin positiivinen uutinen, Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi Koreasta kantautuneita uutisia rauhasta.

Mistä muusta johtajat sopivat?

Johtajat sopivat lisäksi, että demilitarisoitu vyöhyke muutetaan "rauhanvyöhykkeeksi" ja että propaganda-lähetykset televisiossa loppuvat 1. toukokuuta.

Lisäksi sovittiin rajan erottamien perheiden yhdistämisestä sekä rajan ylittävien rautateiden ja maanteiden yhdistämisestä ja parantamisesta.

Maat aikovat myös jatkossa osallistua yhdessä urheilutapahtumiin jo tänä vuonna järjestettävistä Aasian kisoista lähtien.

Johtajat vaimoineen siirtyvät illalliselle

BBC:n mukaan Kim ja Moon vaimoineen siirtyvät nyt illalliselle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kuin maidensa ensimmäiset naiset tapaavat.

- Olen iloinen kuultuani mieheltäni, että tapaaminen oli menestys, Kimin vaimo Ri Sol-ju sanoi Moonin vaimolle Kim Jong-sookille.

Johtajien allekirjoittaman ja englanniksi käännetyn julistuksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kim ja Moon halasivat tapaamisen päätteeksi

Kim Jong-un ja Moon Jae-in ilmoittivat juuri tapaamisensa päätteeksi, että Koreat aikovat allekirjoittaa tänä vuonna virallisen rauhansopimuksen.

Maat ovat olleet teknisesti sodassa 65 vuotta, sillä rauhasta ei ole sovittu ennen tätä, vaikka Korean sodan taistelut päättyivät vuonna 1953.

Johtajat esiintyivät tapaamisen yhteydessä rentoina ja hymyileväisinä pitkin päivää ja jopa halasivat toisiaan tapaamisen päätteeksi.

Historiallinen tapaaminen huipentuu vielä 10 ruokalajin illalliseen, jolle osallistuvat myös johtajien puolisot.

Kim: Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in julistivat yhdessä, että kaksi Koreaa ovat yhtenäinen kansakunta, jonka tulee työskennellä yhtenäisyyden palautumisen eteen.

- Emme ole kansa, jonka pitäisi olla vastakkain toistensa kanssa. Meidän tulee elää yhteinäisenä, Kim sanoi.

- Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään. Me kaikki.

Johtajat sopivat myös ydinaseista

Uutistoimisto AFP:n mukaan molemmat johtajat ovat sitoutuneet Korean niemimaan riisumiseen ydinaseista.

Lisäksi presidentti Moon aikoo vierailla myöhemmin tänä vuonna Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

CNN: Koreat aikovat allekirjoittaa sopimuksen, joka päättää Korean sodan

Uutiskanava CNN:n mukaan Etelä- ja Pohjois-Korea aikovat allekirjoittaa rauhansopimuksen, joka päättää virallisesti Korean sodan.

Asia julkistettiin sen jälkeen, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in olivat käyneet kahdestaan puolituntisen keskustelun historiallisen tapaamisensa yhteydessä.

Guardianin mukaan Kim ja Moon antavat pian odotetun yhteisen lausunnon Rauhan talon edessä.

Kimiltä harvinainen viittaus loikkareihin

Kim ei juuri puhu pohjoiskorealaisista loikkaireista, eikä Korea-johtajien odotettu koskevan aiheeseen tänäänkään. Kim on kuitenkin viitannut lyhyesti aiheeseen, eteläkorealainen uutispalvelu NK News kertoo.

Kim sanoi uskovansa, että kotinsa jättäneillä, loikkareilla ja Yeonpyeongin saaren asukkailla on suuria toiveita tämänpäiväisen tapaamiseen suhteen.

Kim lisäsi toivovansa, että tilaisuus kahden Korean haavojen parantamiseen käytetään.

"Raja ei ole korkea. Se pyyhkiytyy lopulta pois, jos suuret joukot ylittävät sen", Kim sanoi.

Johtajat suuntaavat takaisin Rauhan taloon

Moon ja Kim suuntaavat nyt takaisin Rauhan taloon neuvottelujen toista ja viimeistä osaa varten.

Kaksikko käy keskusteluja demilitarisoidulla vyöhykkeellä

Puunistutusseremonian jälkeen Kim ja Moon suuntasivat kävelemään demilitarisoidun vyöhykkeen vehreään ympäristöön, missä heidän keskustelunsa jatkuvat edelleen.

Kiina ylisti Koreoiden rohkeutta

Kiina ylistää Koreoiden rohkeutta järjestää huipputapaaminen. Kiinan ulkoministeriön edustaja kutsui Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kättelyä tänään historialliseksi hetkeksi.

Kiinan mukaan maa arvostaa Koreoiden poliittisia päätöksiä ja rohkeutta.

Näytä lisää