[Mainos Icopal] Huopa, tiili vai pelti? Huomioi nämä asiat, kun valitset kattomateriaalia - Icopal - Ilta-Sanomat
Mainos: Icopal

Huopa, tiili vai pelti? Huomioi nämä asiat, kun valitset kattomateriaalia

Julkaistu: 5.6.2018 13:05

Kattomateriaalien hinnoissa ei ole suuria eroja, mutta niiden tyylissä on. Kattovertailu paljastaa eri materiaalien hyvät puolet.

Kattomateriaalin valinta on tärkeä osa rakennusprojektia. Suomessa harjakattoja rakennetaan pääasiassa kolmesta eri materiaalista: bitumista eli kattohuovasta, pellistä ja tiilestä. Jokaisella materiaalilla on omat hyvät puolensa.

Bitumi- eli kotoisasti huopakattojen valtteja ovat katon hiljaisuus ja turvallisuus.

”Katolle lankeavat kesäsateet tai pahemmatkaan yllätysmyrskyt eivät ropise äänekkäästi tai kolisuta katon rakenteita”, sanoo BMI Finlandin tuotepäällikkö Birgitta Pollari.

Myrskysäällä huopakatto on turvallinen: se pysyy napakasti paikallaan rajussakin tuulessa.

Bitumikatteen saumojen tiiveys ja katteen alla käytetyt kermiratkaisut tekevät huopakatosta luotettavasti vedenpitävän. Muihin vesikatemateriaaleihin verrattuna bitumi myös taipuu nöyremmin monenlaisiin ratkaisuihin ja katon vaihteleviin muotoihin.

Huopakattokin on ilmeikäs

Bitumikattoihin saa ilmettä monenlaisilla muoto- ja värivaihtoehdoilla. Esimerkiksi perinteisempien Icopalin Plano-kattolaattojen lisäksi suurikokoisempi Plano XL antaa isoille katoille aivan uudenlaista ryhtiä.Värivalikoima yltää perinteisen tyylikkäistä mustasta ja harmaasta punaiseen, vihreään tai ruskeaan.

”Bitumikatto on hillitty katemateriaali, joka mukautuu hienosti suomalaiseen luontoon ja ympäristöön”, Pollari sanoo.

Kattolaattojen lisäksi esimerkiksi kolmiorimakatetta käytetään varsinkin rannikkoseuduilla ja historiallisissa rakennuksissa. Kolmiorima on kaunis ja perinteinen kattomuoto, joka pitää pintansa vaikka rakentamisen trendit vaihtelevat.

”Kattovertailuissa puhutaan usein katemateriaalin painosta. Sillä ei ole kuitenkaan käytännön merkitystä”, Birgitta Pollari muistuttaa.

Nykyiset teräslevystä tehdyt peltikatot ovat bitumia kevyempiä, ja bitumi tarvitsee alleen umpinaisen alustan, kuten raakaponttilaudoituksen tai levyn. Kattojen täytyy kestää Suomessa lumikuormat, joten itse katteen painolla ei ole suurta merkitystä harjakaton rakenteiden suunnittelussa.

Tiilikatto kestää pitkään

Myös tiilikatto on peltiä painavampi katteena, mutta sen ylivoimainen etu on kestävyys.

”Tiilen käyttöikä on nykyisillä pintakäsittelyillä pitkä, helposti sata vuotta. Ja pitää muistaa, että tiiltä on käytetty katoissa iät ja ajat, vanhimmat tiilikatot ovat säilyneet ajanlaskumme alusta”, Birgitta Pollari sanoo.

Tiilen tukevuus ja paksuus tekee siitä myös hiljaisen katemateriaalin.

"Kun eletään hektistä elämää ja talot rakennetaan lähekkäin, äänieristyksellä on merkitystä. Tiilikatto luo sisätiloihin rauhallisen tunnelman, eivätkä myrskyt tai ulkoa tuleva melu kuulu sisälle asti."

Tiili on puhdas luonnonmateriaali, ja se antaa talolle arvokkuutta ja rauhallisuutta – monissa eri väreissä.

”Mustan ja harmaan lisäksi löytyy punaisia, ruskeita tai vaikka villimpiä värejä aina sinisiin ja vihreisiin saakka. Perinteisen kaksiaaltoisen tiilen lisäksi esimerkiksi Ormaxin moderni Evo-sarja tarjoaa uuden ja linjakkaamman vaihtoehdon.”

Tiili taipuu pienen kokonsa vuoksi monenlaisiin kattoihin, eikä materiaalia mene rakennusvaiheessa hukkaan. ”Hävikki on hyvin pientä, ja kaikki läpivienteihin liittyvät osat tai kattoturvatuotteet lumiesteitä ja kattosiltoja myöten löytyvät valmiina.”

Katot pikavertailussa:

Bitumi eli huopa

- hiljainen

- helppo työstää

- sulautuu erilaisin ympäristöihin

Tiili

- kestävä ja ajaton

- hiljainen ja rauhallinen

- tyylikäs

Pelti

- ohut ja kevyt

- nopea tehdä

- nykyiset pinnoitetut materiaalit kestävät

Icopal Oy ja Ormax Monier Oy kuuluvat BMI Groupiin.

Icopal

Icopal on laadukas ja turvallinen valinta niin pientalorakentajille kuin suurten kohteiden urakoitsijoille. Icopal on osa BMI Groupia, johon Suomessa Icopalin lisäksi kuuluu kattotiilivalmistaja Ormax Monier. Meiltä löydät parhaat katto- ja vedeneristysmateriaalit ja muut rakennusten ja rakenteiden suojaamiseen tarkoitetut tuotteet. www.icopal.fi

Lue myös: