[Mainos Icopal] Mökiltä voi löytyä ikävä yllätys – muista tarkastaa nämä asiat ennen kesälomaa - Icopal - Ilta-Sanomat
Mainos: Icopal

Mökiltä voi löytyä ikävä yllätys – muista tarkastaa nämä asiat ennen kesälomaa

Julkaistu: 23.5.2018 9:14

Hiiret, rotat ja muut jyrsijät ovat innokkaita tekemään tuhoja etenkin mökeillä, joissa asutaan vain osan aikaa vuodesta.

Kesämökit, joissa ollaan vain osan aikaa vuodesta vaativat erityistä huomiota talven jälkeen. Huoltotyöt on hyvä aloittaa katosta, jonka kunto suojaa mökkiä muun muassa kosteudelta.

Vesikourut keräävät helposti roskaa, kuten puista irtoavia neulasia ja lehtiä. Vesikourujen tarkastus ja puhdistus on syytä tehdä vähintään kerran vuodessa. Pitkäksi aikaa kouruihin jäänyt roska alkaa maatua ja kourut voivat tukkeutua. Pahimmassa tapauksessa tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa kosteusvaurioita tai vesikourut voivat vaurioitua.

Vesikourujen tarkastuksen yhteydessä on hyvä katsastaa koko katto, varsinkin yksityiskohdat kuten savupiippujen ja läpivientien tiivistykset. Katolle kertyvät roskat, neulaset ja lehdet kannattaa puhdistaa. Ne ovat hyvä kasvualusta sammaleelle, jonka juuret voivat vahingoittaa katetta. Lisäksi myrskyissä katolle lentäneet oksat ovat voineet tehdä tuhoja tai aika on saattanut hapertaa kattomateriaaleja. Mahdolliset reiät tai vikakohdat on syytä huoltaa oitis.

Pese katolle kasvanut sammal pois

Jos katolle on jo kertynyt sammalta, sen irrottamisessa auttaa Ormax Tehopesu. Kattopesuainetta kannattaa käyttää, vaikka sammalta ei olisi, koska se myös ennaltaehkäisee sammaleen kasvua. Ennaltaehkäisyyn on erinomainen Ormaxin Siisti Katto, joka antaa katolle pitkäaikaisen suojan kasvillisuutta vastaan.

Kattoa tarkastaessa on hyvä vilkaista myös savupiippuun, sillä linnut, oravat ja muut metsän pieneläimet voivat tehdä pesiä niihin. Vesikourut keräävät helposti roskaa, kuten lehtiä ja havuja. Kuiva roska on helppo puhdistaa esimerkiksi harjalla tai käsin hansikkailla.

Katon tarkastaminen vain ulkoisesti ei välttämättä kerro koko totuutta. Kannattaa tarkastaa myös mökkirakennuksen yläpohja ja missä kunnossa kattotuolit ovat. Käytä apunasi myös nenää: mikäli katto vuotaa ja vintillä on kosteutta, sen usein haistaa.

Pidä jyrsijät loitolla!

Hiiret, rotat ja muut jyrsijät ovat innokkaita tekemään tuhoja etenkin mökeillä, joissa asutaan vain osan aikaa vuodesta. Pitkähampaisten nakertajien suosikkeja ovat ruoantähteet, mutta myös muut ei niin hyvin syötäväksi kelpaavat asiat, kuten sähköjohtojen eristeet ja muoviputket. Jyrsijät kannattaa pitää loitolla, sillä ne voivat saada aikaan yllättävän suurta tuhoa, sotkuisista papanoista puhumattakaan.

Verkot estävät isompia jyrsijöitä pääsemästä tuuletusaukoista ja muista rei’istä sisään. Silti rakennusten vintillä, kellarissa ja myös asuintiloissa kannattaa virittää muutamia hiirenloukkuja. Myös kunnollinen jätteiden käsittely estää hiirten ja rottien lisääntymistä. Roskat kannattaa pitää sellaisissa astioissa, joihin eläimet eivät pääse sisään. Ruoantähteitä ei kannata heittää luontoon, vaan kierrättää esimerkiksi jyrsijäeristetyssä kompostissa.

HUOM. Kun kiipeät katolle, huolehdi aina turvallisuudesta. Katto saattaa olla liukas erityisesti kostella säällä. Valitse jalkineet, joissa on pitävät pohjat ja jotka eivät vahingoita katepintaa. Käytä katolla työskennellessäsi aina turvavaljaita ja -köyttä. Kiinnitä turvaköysi esimerkiksi kattoturvatuotteisiin tai muuhun kiinteään rakenteeseen.

Icopal

Icopal on laadukas ja turvallinen valinta niin pientalorakentajille kuin suurten kohteiden urakoitsijoille. Icopal on osa BMI Groupia, johon Suomessa Icopalin lisäksi kuuluu kattotiilivalmistaja Ormax Monier. Meiltä löydät parhaat katto- ja vedeneristysmateriaalit ja muut rakennusten ja rakenteiden suojaamiseen tarkoitetut tuotteet. Lue lisää www.icopal.fi

Lue myös: