[Mainos Icopal] Kasvaako katollasi sammalta? Tästä syystä se kannattaa ehdottomasti poistaa - Icopal - Ilta-Sanomat
Mainos: Icopal

Kasvaako katollasi sammalta? Tästä syystä se kannattaa ehdottomasti poistaa

Julkaistu: 16.5.2018 13:44

Yllättävän moni jättää kodin tai mökin katon huoltamatta, vaikka pienillä huolto- ja pesutöillä katon käyttöikää voi pidentää huomattavasti.

Katto lienee yksi rakennuksen tärkeimmistä osista, koska se suojaa asuintiloja kosteudelta. Katto on myös suuren rasituksen kohteena eri vuodenaikoina. Keväällä ja syksyllä rankat sateet rasittavat kattoa ja kesäisin UV-säteily on suurta.

Katto olisi hyvä huoltaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Siisti ja hoidettu katto on sekä hyvännäköinen että helppohoitoisin ja kestää pidempään.

- Ihmiset eivät välttämättä kiinnitä katon kuntoon huomiota ennen kuin joku paikka vuotaa. Huomattavasti järkevämpää olisi huoltaa kattoa säännöllisesti, jolloin katon käyttöikä pitenee, kertoo Ormaxin tuotepäällikkö Birgitta Pollari BMI Finlandista.

Katolle kertyvä kasvusto eli sammal, jäkälät ja levät eivät sinänsä rasita kattoa, mutta kasvit keräävät itseensä vettä, eikä katto kuivu silloin yhtä nopeasti.

- Pahimmillaan kasvusto vaurioittaa vesikatetta tai estää veden virtauksen, jolloin se voi aiheuttaa vedenpainetta muun muassa sisätaitteisiin, Naakka tarkentaa.

On selvää, että puhtaalta katolta vesi poistuu paremmin kuin likaiselta. Katon käyttöiän kannalta on sitä parempi mitä nopeammin katto kuivuu. Jos katon puhtaanapitoa on laiminlyöty ja katolle on päässyt kertymään kasvustoa kuten sammalta tai jäkälää, voi sen huoltaa käyttämällä tehokkaita ja turvallisia biohajoavia tuotteita, jotka on suunniteltu katon puhtaanapitoon.

Käytä valmistajan suosittelemia aineita

Pesuainetta valitessa kannattaa aina käyttää valmistajan hyväksymiä aineita, koska silloin voi olla varma siitä, että tuote soveltuu omalle katolle. Myös kattomateriaalin takuu voi edellyttää, että kattoa käsitellään valmistajan hyväksymillä pesuaineilla.

Valmistajan hyväksymät aineet ovat valmistajan testaamia eivätkä ne vaikuta katon kriittisiin ominaisuuksiin kuten hengittävyyteen. Mikäli kuitenkin käytät muita kuin valmistajan hyväksymiä aineita, varmista aina aineen valmistajalta soveltuvuus omalle katollesi.

Näin pesuainetta käytetään:

1. Harjaa katolta irtoaines

2. Levitä laimennettu aine käsiteltävälle alueelle

3. Harjaa ja huuhtele kuollut kasvusto seuraavana päivänä

4. Toista tarvittaessa

HUOM! Kun kiipeät katolle, huolehdi aina turvallisuudesta. Katto saattaa olla liukas erityisesti kostella säällä. Valitse jalkineet, joissa on pitävät pohjat ja jotka eivät vahingoita katepintaa. Käytä katolla työskennellessäsi aina turvavaljaita ja -köyttä.

Lue myös juttu katon keväthuollosta!

Icopal ja Ormax ovat osa BMI Groupia.

Ormax Tehopesu

Ormax Siisti Katto on helppokäyttöinen pesuaine joka antaa katolle samalla pitkäaikaisen suojan kasvustoja vastaan. Käsittele katto pesuaineella 3-5 vuoden välein ja katto pysyy puhtaana ja siistinä.

Ormax Tehopesu on tehokas katonpuhdistaja. Se soveltuu käytettäväksi erityisesti silloin, kun katto on ollut pidempään hoitamatta. Tehopesu poistaa myös noen, lian, rasvan sekä tahmean lehtimahlan.

Ormax-katonpesuaineet eivät kuluta kattotiilen pintaa ja ne soveltuvat myös muille katemateriaaleille kuten bitumikatteelle, pellille ja mineriitille. Lue lisää tuotteesta täältä!

Icopal ja Ormax kuuluvat BMI Groupiin.

Lue myös: