Uutiset sperman laadusta hämmentävät tutkijoita – "Vaikkei ole syytä paniikkiin..."

Tutkijat eivät ole aivan yksimielisiä siitä, onko miesten sperman laatu todella romahtanut alle puoleen entisestä. Ja jos on, syiden selvittämiseksi tarvitaan lisää tutkimusta.

22.11. 5:00

Lääketieteen tutkimuskentällä on havaittavissa selvä ilmiö: vielä viisikymmentä vuotta sitten miehet olivat keskimäärin huomattavasti hedelmällisempiä kuin nykyään.

Muun muassa CNN kertoo tuoreesta tutkimuskatsauksesta, jonka mukaan miesten sperman laadun romahtaminen ihmetyttää ja herättää kiistelyä tutkijoiden keskuudessa.

Nykyisistä miesten hedelmällisyystiedoista katsauksen tehnyt tutkimusryhmä kävi läpi yhteensä kolme tuhatta tutkimusta ympäri maailman. Tutkimukset oli kerätty vuosien 2014 ja 2020 väliltä. Tutkimuskatsauksesta rajattiin pois sellaiset tutkimukset, joissa tarkasteltiin pelkästään esimerkiksi lapsettomuudesta kärsineitä tai sperman laadultaan normaaleita miesryhmiä. Jäljelle jäi lopulta vain 38 tutkimusta, jotka soveltuivat vertailtavaksi menneiden vuosikymmenten tulosten kanssa.

Tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että miesten sperman siittiötiheys on laskenut jopa alle puoleen vain muutamassa vuosikymmenessä. Vuonna 1973 tiheys oli keskimäärin 104 miljoonaa siittiötä millilitrassa, kun taas vuonna 2019 luku oli enää 49 miljoonaa.

Normaalina siittiötiheytenä pidetään yli 40 miljoonaa siittiötä millilitraa kohden.

Duodecimin mukaan juurikin siittiötiheys on merkittävä miehen hedelmällisyyden mittari, ja se voidaan selvittää spermanäytteestä. Toisaalta myös näytteestä selviävällä siittiöiden kokonaismäärällä on merkitystä.

Onko miesten terveys heikentynyt vai hedelmällisyystutkimukset vain kehittyneet?

Yksimielisyyttä hurjista luvuista ei kuitenkaan ole, CNN raportoi. Lisää tutkimusta siis tarvitaan.

Osa tutkijoista on huolissaan ja haluaa selvittää pikavauhdilla, miksi siittiötiheys on laskenut yhtäkkiä, sillä se vaikuttaa tulevaisuudessa syntyvyyteen.

– Vaikkei ole syytä paniikkiin, koska nämä tasot ovat vielä keskimäärin normaaleja, on olemassa riski, että tulevaisuudessa niistä tulee epänormaaleja. Meidän täytyy tunnistaa se ja tehdä lisää tutkimusta, CNN:n haastattelema urologi, tohtori Scott Lundy arvioi.

Heikentynyt sperman laatu voi kieliä myös siitä, että miesten kokonaisvaltainen terveys on vaivihkaa luisumassa alamäkeen. Monet ympäristötekijät voivat alkaa vaikuttaa ihmisen hedelmällisyyteen tämän ollessa vielä kohdussa. Yksi niistä on esimerkiksi äidin raskaudenaikainen tupakointi.

Toisaalta myös omilla elintavoilla on vaikutusta, CNN:ssä sanotaan. Ylipaino, prosessoitu ruoka ja vähäinen liikunta heikentävät tutkitusti sperman laatua.

Lue lisää: Laihduttaminen voi lähes kaksinkertaistaa siittiöiden määrän

Toisaalta jotkut tutkijat puolestaan toppuuttelevat tulkitsemasta tuloksia liian mustavalkoisesti.

Metodit, joilla spermanäytteiden siittiöitä lasketaan, ovat nimittäin muuttuneet huomattavasti vuosikymmenten saatossa. Siksi viisikymmentä vuotta sitten saatuja lukuja ei heidän mielestään voi suoraan verrata nykypäivään.

Utahin yliopiston lääketieteen tohtori Alexander Pastuczak väittää CNN:n artikkelissa, että Pohjois-Euroopassa on saatu viitteitä jopa päinvastaisesta: paikallisissa tutkimuksissa sperman laatu näyttää jopa nousseen.

Myös Suomessa on raportoitu sperman laadun heikentymisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?