Miksi muut ovat parempia ja upeampia, en osaa mitään, en kuitenkaan pysty siihen, nolaan vain itseni, jos edes yritän. Kuulostaako tutulta mielensisäiseltä höpinältä?
Harvassa ovat ne ihmiset, jotka eivät olisi koskaan missään tilanteessa epäröineet omia kykyjään tai vähätelleet itseään. Itseä soimaava ja sättivä puhe on kuin sisäänrakennettuna meihin, etenkin länsimaissa, kertoo psykoterapeutti Ville Merinen. Hän on tullut etenkin nuorten keskuudessa tunnetuksi mielenterveysaiheita käsittelevistä TikTok-videoistaan.
Jos jatkuvasti vähättelee itseään eikä kykene luottamaan omiin taitoihin tai arvokkuuteen, voi se kieliä huonosta itsetunnosta.
Merinen huomauttaa, että itsetunto on jokaiselle yksilöllinen ja muuttuva ominaisuus – kuin liukuva jana, joka muovaantuu läpi elämän.
Vaikka kotona saatu kasvatus, elämäntapahtumat ja oma persoonallisuus luovat pohjan heikolle tai hyvälle itsetunnolle, on itsetuntoon mahdollista vaikuttaa missä vaiheessa elämää tahansa.
Millainen sitten on hyvä itsetunto?
Merinen jakoi Instagram-tilillään @terapeuttiville alkujaan TikTokissa julkaisemansa videon, jossa hän kertoo viisi piirrettä, jotka usein yhdistävät ihmisiä, joilla on hyvä itsetunto.
Videolla Merinen kertoo, että rautaisella itsetunnolla varustetut ihmiset...
Vertailevat itseään toisiin ihmisiin vain harvoin.
Eivät tunne tarvetta takertua epäonnistumisiin elämässä.
Eivät vähättele itsensä hoitamista ja itsestä huolehtimista, kuten lepoa ja liikkumista.
Eivät koe tarvetta ylimiellyttää toisia.
Kestävät kehuja, mutta eivät tarkoituksellisesti kalastele niitä.
9 vinkkiä itsetunnon kohottamiseen
Monen itsetunto kuitenkin ontuu. Huonon itsetunnon omaavan henkilön käyttäytyminen on kuin päinvastainen käännös yllä mainitusta listasta.
Jos tunnistaa itsetuntonsa hataraksi, ei sen kanssa tarvitse jäädä kuitenkaan vellomaan. Huono itsetunto voi nimittäin aiheuttaa paljon henkistä kipua ja kärsimystä. Pahimmillaan se estää tekemästä itselle tärkeitä asioita, Merinen kertoo.
”Myös muut saattavat kärsiä huonon itsetunnon aiheuttamasta käytöksestä. Todella tyytyväinen ihminen ei ole ikävä muille.
– Huonon itsetunnon omaava voi esimerkiksi ajatella, että en minä kuitenkaan pääse tuohon ammattiin, kun en koskaan pärjäisi siinä, Merinen antaa esimerkin.
– Oman itsen lisäksi myös myös muut saattavat kärsiä huonon itsetunnon aiheuttamasta käytöksestä. Todella tyytyväinen ihminen ei ole ikävä muille, hän lisää.
On siis monta syytä, miksi heikkoa itsetuntoa kannattaa pyrkiä vahvistamaan joko omin avuin tai tarvittaessa ammattilaisen kanssa – etenkin näinä aikoina, jolloin sosiaalinen media ja yhteiskunnan vaatimukset aiheuttavat valtavasti suoritus- ja ulkonäköpaineita.
Merinen jakaa yhdeksän vinkkiä avuksi itsetunnon kohentamiseen askel askeleelta.
1. Tunnista huono itsetunto ja myönnä se itsellesi. Tämä on Merisen mukaan ensimmäinen ja kaikista ratkaisevin askel, joka auttaa pääsemään alkuun tai lievissä tapauksissa jopa ratkaisemaan huonon itsetunnon aiheuttamat ongelmat.
”Joskus jos huomaa, että ärsyyntyy oikein itsevarman oloisesta tyypistä, voi se kieliä siitä, että itsellä onkin huono itsetunto.
Tunnistaminen ei ole kuitenkaan aina helppoa, sillä heikko itsetunto voi näkyä monin eri tavoin.
– Joskus jos huomaa, että ärsyyntyy oikein itsevarman oloisesta tyypistä, voi se kieliä siitä, että itsellä onkin huono itsetunto, Merinen sanoo.
2. Puhu asiasta jollekin luotettavalle ihmiselle. Kun huonon itsetunnon on tunnistanut, siitä kannattaa avautua jollekin läheiselle. Se voi olla esimerkiksi perheenjäsen, ystävä, kumppani tai vaikka ammattiauttaja.
3. Haasta itseäsi. Merinen neuvoo tekemäänkin päinvastoin kuin mieli sanoo. Onnistumisen kokemukset alkavat vahvistaa hiljalleen itseluottamusta ja poistaa häpeää: mitään pahaa ei tapahtunutkaan!
”Jos esimerkiksi ajattelet, ettet ikinä kehtaisi mennä treffeille, teekin päinvastoin kuin mielesi väittää. Kokeile mennä edes kerran.
– Jos esimerkiksi ajattelet, ettet ikinä kehtaisi mennä treffeille, teekin päinvastoin kuin mielesi väittää. Kokeile mennä edes kerran, Merinen neuvoo.
4. Mikäli epäonnistutkin yrityksessä, juttele siitä taas jollekin läheiselle ja luotettavalle ihmiselle. Keskustelu auttaa käsittelemään tapahtunutta, eikä epäonnistumisen kokemuksen kanssa jää yksin. Sen jälkeen yritä vielä uudelleen.
5. Tee niitä asioita, joista pidät tai joissa olet hyvä – se voi olla mitä tahansa. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä sen verukkeella, että välttelisi epämiellyttäviä asioita.
– Jos jatkuvasti välttelet esimerkiksi ahdistavia sosiaalisia tilanteita jäämällä kotiin katselemaan leffoja, ei se ole kovin hyväksi, Merinen huomauttaa.
6. Salli itsekritiikille vain pieni hetki päivässä, kuten vartti tai puoli tuntia. Sen jälkeen pyri tietoisesti pois itseä sättivästä ajattelusta ja puhuttele itseäsi kauniisti.
7. Vertaa itseäsi korkeintaan omaan menneisyyteesi, älä muihin ihmisiin.
Kun huomaakin edenneensä positiiviseen suuntaan, se voi auttaa nostamaan itsetuntoa. Itsetunto onkin kytköksissä itsetuntemukseen.
– Silloin voi huomata, että tunnenkin itseni nyt paremmin kun kokeilin tätä ja tuota, tai että minulla onkin nyt tämmöinen ongelma, Merinen kuvailee.
8. Huolehdi itsestäsi fyysisesti, mutta muista kohtuus. Tutut terveysneuvot ”liiku säännöllisesti, syö terveellisesti ja lepää riittävästi” pätevät Merisen mukaan myös itsetunnon kohottamiseen. Moni kuitenkin ylisuorittaa myös esimerkiksi liikuntaa, jolloin mennään vain ojasta allikkoon. Hyvä olo tulisi asettaa aina etusijalle.
9. Hae tarvittaessa ammattiapua. Jos itsetunto-ongelmat ovat vaikeampia ja johtuvat esimerkiksi lapsuuden hankalista oloista, voi itsetunnon parantaminen yksin olla liian haastavaa. Silloin kannattaa hakeutua esimerkiksi työterveyden tai opiskelijaterveydenhuollon kautta juttelemaan ammattilaisille.
– Heidän kanssaan voidaan pureutua syvemmin niihin huonon itsetunnon juurisyihin. Jo lyhytterapiajaksokin voi auttaa paljon, joten aina ei tarvita monen vuoden terapiaprosesseja, Merinen kertoo.
Lue lisää: Oletko ylisuorittaja? Psykoterapeutti kertoo 5 merkkiä, joista liian itsekontrollin tunnistaa