Tiesitkö? Moni hartiajumi johtuu lapaluiden huonosta kontrollista – yksi nerokas liike herättelee lapaluut ja takaa vahvat selkälihakset

Työpöydän äärellä ja sohvalla istuessa asento valuu helposti kumaraksi ja niskahartiaseutu alkaa kipuilla. Fysioterapeutin neuvoma yksinkertainen liike on oiva ensiapu.

Kun lapaluut ovat oikeassa asennossa, ne tukevat ryhtiä ja vähentävät hartioiden jännitystä.

Toimistotyöläinen hoksaa harvemmin vaalia lapaluitaan, vaikka kannattaisi. Hartiaseutu pysyy kivuttomana vain, jos lapaluut asettuvat oikeille paikoilleen. Ilman niiden kontrollia rintaranka pyöristyy ja olkapäät painuvat eteen, kun yläselässä ei ole lainkaan lapaluita taakse vetävää voimaa. Pian myös alaselkä alkaa kipuilla.

Lapojen asento vaikuttaa myös treeniliikkeisiin salilla

Ilman lapatukea esimerkiksi kuntosaliliikkeet ovat tehottomia. Hauiskääntö ei kohdistu hauikseen eikä soutu yläselkään, vaan voima tulee esimerkiksi alaselästä aiheuttaen vammariskin.

Fysioterapeutti Jukka Räsänen neuvoo tehokkaan mutta yksinkertaisen liikkeen, jolla lavat voi aktivoida. Monipuolinen lumienkeli-liike saa lapaluut ja koko selän alueen liikkeelle. Malta aloittaa pienestä ja tee liikkeet huolellisesti. Aloittelijalle riittää muutama toisto. Jos teet liikkeet liian nopeasti ja sinne päin, lapojen käyttö unohtuu. Kun teet liikettä säännöllisesti, lapaluut asettuvat vähitellen oikeille kohdilleen ja tukevat yläselkää.

Lumienkeli vatsamakuulla

Asetu vatsamakuulle kädet vartalon vierellä, kämmenet lattiaa kohti. Nosta ylävartaloa hieman irti lattiasta, jolloin nenän ja lattian väliin jää muutama sentti tilaa. Purista lapaluut voimakkaasti yhteen, nosta kämmenet irti lattiasta mutta pidä sormenpäät lattiassa kiinni (A).

Liu’uta käsiä lattiaa pitkin (B) niin pitkälle pään yli kuin mahdollista (C) ja palaa samaa kautta alkuasentoon.

➤ Tee 5–15 rauhallista toistoa.

➤ Lapaluut eivät saa aueta eivätkä nousta korviin missään vaiheessa. Pidä kädet suorina, kyynärpäät lukossa.

Tee 3–6 rauhallista toistoa.

Muista: Jos harjoite sattuu yläasennossa olkanivelalueelle, lopeta liikerata ennen kivun ilmaantumista.

Lisää haastetta: Nosta kädet kokonaan irti lattiasta.

Juttu on julkaistu alun perin Hyvä Terveys -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?