Jokainen voi lisätä terveyttään, fyysistä suorituskykyään ja hyvinvointiaan ravitsemuksella, liikunnalla ja muilla terveellisillä elämäntavoilla, kertoo sisätautiylilääkäri, dosentti ja fitness-urheilija Jan Sundell kirjassaan Hippokrateen soturi – Dr Bodyn taistelu lihaskunnon ja lääketieteen puolesta (Docendo).
Teoksessa hän antaa ohjeita täysipainoiseen ja painonhallintaa edistävään ravitsemukseen ja käsittelee myös yksittäisiä ruoka-aineita. Sundell myös kertoo, mitä kolmea ruoka-ainetta moni välttelee turhaan.
1. Margariini
– Margariineja demonisoidaan usein syyttä varsinkin sosiaalisessa mediassa, Sundell kirjoittaa.
Hän toteaa, että margariinien huonolla maineella on historiallinen tausta: 80-luvulla margariineissa oli transrasvoja, kun nykyään transrasvojen määrä on pieni.
Margariinien omega-6-rasvahapot ovat terveellisiä, ja transrasvahappojenkaan takia niitä ei tarvitse vaihtaa voihin.
Hyvä tapa olisi kastaa leipä oliiviöljyyn eteläeurooppalaiseen tapaan.
– Mutta koska oliiviöljy ei oikein kuulu suomalaiseen pöytäkulttuuriin, toinen kätevä tapa lisätä kasviöljyjä ravintoon on käyttää kasviöljymargariinia.
”Toinen kätevä tapa lisätä kasviöljyjä ravintoon on käyttää kasviöljymargariinia.
Sundell suosittelee valitsemaan tuotteen, joka sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa, ja unohtamaan kevytlevitteet.
– Margariinin rasvan pitäisi olla peräisin kasviöljyistä, eikä tyydyttyneitä rasvoja saisi olla paljon (alle 30 prosenttia) kuten ei myöskään suolaa (alle 1 g/100 g).
Vaihtoehto margariinille on kypsän avokadon levittäminen leivälle.
2. Maito
– Terveysnäkökulmasta maitoa, varsinkin rasvatonta, mollataan turhan paljon, Sundell sanoo.
– Sen väitetään aiheuttavan vaikka mitä vaivoja ja sairauksia. Väitteille ei yleensä löydy tieteellistä taustaa.
Kirjan mukaan maito näyttää olevan terveydelle neutraalia tai hieman eduksi, koska se sisältää kalkkia, proteiineja ja D-vitamiinia. Rasvaton maito ei ole täysmaitoa huonompi ravintoaineiden lähde.
– Toki ilman maitoakin pärjää, kunhan huomioi nämä ravintoaineet muuten ravinnossa.
3. Leipä
Kolmas turhaan demonisoitu ruokalaji on Sundellin mukaan leipä.
Puhdistettua eli valkoista viljaa ei kannata syödä, mutta täysjyväviljavalmisteiden käyttö pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen.
– Täysjyväviljan kuidut sitovat kolesterolia, mikä edelleen vähentää sydäntaudin vaaraa. Osa viljan ravintokuiduista toimii prebiootteina eli sulamattomina ruoan komponentteina, jotka lisäävät edullisten paksusuolen bakteerien kasvua.
”Terveysnäkökulmasta täysjyvävilja on arvokas osa terveyttä edistävää ruokavaliota.
Tutkimusten mukaan täysjyväviljan syöminen vähentää suolistosyövän sekä mahdollisesti muidenkin syöpien riskiä.
– Terveysnäkökulmasta täysjyvävilja on arvokas osa terveyttä edistävää ruokavaliota ja sen säännöllinen nauttiminen voi vähentää kuolleisuutta, Sundell toteaa.
Lähde: Jan Sundell: Hippokrateen soturi – Dr Bodyn taistelu lihaskunnon ja lääketieteen puolesta, Docendo, 2021
Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 20.1.2021.