Tuntuuko selkä jäykältä istumisen jälkeen? 3 tehokasta liikettä, jotka avaavat ja hellivät selkärankaa

Jos selkä tuntuu jäykältä työpäivän jälkeen, kokeile näitä kolmea avaavaa ja vetreyttävää liikettä.

Kun katseen kääntää olkapään yli, kierron saa koko selkärankaan kaularangasta saakka.

10.11.2021 16:10

Huonot työasennot, pitkään paikoillaan oleminen ja liikunnan vähäisyys voivat saada selkärangan tuntumaan jäykältä työpäivän päätteeksi. Päivästä toiseen jatkuessaan tilanne voi muuttua selkäkivuksi.

Selkärangasta kannattaa pitää hyvää huolta. Rangan huoltaminen auttaa parantamaan selkärangan liikkuvuutta ja pitää ryhdin hyvänä. Nivelten ja rangan hyvä liikkuvuus puolestaan auttaa vähentämään välilevyjen epätasaista kuormittumista.

Videon liikkeet sopivat taukojumpaksi etätyöpäivän lomaan tai työpäivän jälkeen tehtäviksi. Liikkeet toimivat hyvin myös rauhoittumiseen ennen nukkumaanmenoa.

Rangankierto konttausasennosta

Rintaranka on selkärangan kohta, josta liikkuvuus karsiutuu usein ensimmäisenä. Riittävä rintarangan liikkuvuus auttaa pitämään alaselän ja olkanivelet terveinä.

Liikkeessä lanneranka pysyy paikoillaan, jolloin kierto tapahtuu nimenomaan rintarangan alueelta. Myös kaularangan nikamiin saa liikettä, kun kääntää katseen aina käden suuntaan.

Rangankierto istuen

Liike saattaa näyttää pakaravenytykseltä, mutta tarkoituksena on pitää fokus selkärangassa. Tärkeintä on pitää selkäranka pitkänä ja mahdollisimman suorana.

Rangankierto istuen auttaa huoltamaan välilevyjä ja nikamien terveyttä koko rangan mitalta.

Rangankierto selinmakuulta

Viimeinen liike avaa erityisesti lannerangan aluetta. Liike saattaa venyttää myös selän lihaksia, pakaraa ja rintaa, mikä tekee hyvää tietokoneen äärellä istumisen jälkeen. Kaularankaakin saa jälleen huollettua samalla, kun kääntää katseen kohti vastakkaista kättä.

Kirjoittaja on toimittaja, personal trainer ja ryhmäliikunnanohjaaja.

Lue lisää: Yleisin syy sairauspoissaoloihin: neljä viidestä suomalaisesta kokee selkäkipua elämänsä aikana – oireet, jotka vaativat lääkärikäynnin

Lue lisää: Jumittaako kroppa? Kunto­hoitaja neuvoo 8 liikettä, jotka jokaisen istumatyötä tekevän pitäisi tehdä päivittäin

Lue lisää: Selkäkivun 6 punalippuoiretta – hoitoon on kiire, jos näitä ilmaantuu

Lue lisää: Kiristääkö niskaa? Ei venyttely, vaan yksi täsmäliike auttaa heti: ”Pystyt välittömästi lievittämään jumeja”, kertoo fysioterapeutti ja lentoemäntä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?