Tietynlainen ihmistyyppi voi olla muita alttiimpi uupumaan – ”En enää päässyt sängystä ylös”, kertoo juoksija Noora Toivo uudessa kirjassa

Työuupumusoireista kärsivä ihminen on usein tunnollinen ja velvollisuudentuntoinen.

Uupumus saa alkunsa yksilön kapasiteetin ja vaatimusten ristiriidasta.

30.8.2021 19:00

Olin parhaassa työiässä oleva kahden lapsen äiti, ja aivan poikki. Kävin töissä, yritin kehittää itseäni ammatillisesti, tapasin ystäviä, leikin lasten kanssa, harrastin liikuntaa, luin kirjoja, seurasin ajankohtaisia asioita, yritin pitää parisuhteesta huolta ja varmistaa lasten ruokavalion terveellisyyden. Kaiken tämän tein vailla iloa. Suoritin arkipäiviä harmaassa putkessa.

Näin kertoo Kun ilo katosi. Miten jaksaisimme työelämää paremmin -teoksen (Atena) kirjoittaja, toimittaja, viestintäalan asiantuntija Anni Erkko.

Vasta sitten kun Erkko alkoi miettiä, astuisiko hän ennemmin auton alle kuin menisi töihin, hän otti yhteyttä työterveyshuoltoon.

– Matka supersuorittajasta umpikujaan oli ollut sekä pitkä että lyhyt, Erkko kuvailee kirjassa.

Jo lapsuudessa Erkkoon oli sisäistynyt malli, joka kannusti pärjäämään ja menestymään. ”Loppuspurtin” Erkko kertoo ottaneensa työelämässä, yrityksessä, jossa vallitsi armoton kilpailukulttuuri.

Kiinnostus uupumukseen ja sen lisääntymiseen yhteiskunnassa sai Erkon laatimaan aiheesta kirjan. Teos sisältää sekä asiantuntijahaastatteluita että yhdeksän suomalaisen tarinat uupumuksesta.

Kun voimat loppuvat yhtäkkiä

Kaikkia tarinansa jakaneita yhdistää Erkon mukaan se, että ”he ovat jaksaneet paljon ja luulleet jaksavansa vielä enemmän, mutta havainneet yllättäen, että kun voimat loppuvat, ne loppuvat täysin.”

Yksi kokemuksistaan kertova on 31-vuotias yrittäjä, uransa jo lopettanut aitajuoksija Noora Toivo.

Ennen uupumusta Toivolla meni lujaa. Hän treenasi kovaa, opiskeli ja oli aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

– En huomannut mitään varoitusmerkkejä, vaan uupumus tuli yllätyksenä. En ollut ymmärtänyt, ettei kroppa erota sitä, onko ihminen positiivisesti vai negatiivisesti innostunut. Putoamiseni oli nopea ja raju, Toivo kertoo kirjassa.

Putoamiseni oli nopea ja raju.

Paluu ulkomaanleiriltä Yhdysvalloista Suomeen, jet lagin tuottamat univaikeudet ja parisuhdeongelmat kärjistyivät uupumukseksi.

– Olin lopen uupunut, mutta en pystynyt nukkumaan. Unohtelin asioita jatkuvasti. Jos joku kysyi, mitä tein eilen, en pystynyt vastaamaan. En, vaikka edeltävä päivä olisi ollut erityislaatuinen, vaikkapa ihana illanvietto ystävien kanssa. En vain muistanut, mitä olin tehnyt. Kun tilanne oli pahimmillaan, en tuntenut mitään. Kaikki oli harmaata, ja minua vain väsytti, Toivo kuvailee.

Olin lopen uupunut, mutta en pystynyt nukkumaan. Unohtelin asioita jatkuvasti. Jos joku kysyi, mitä tein eilen, en pystynyt vastaamaan.

Lopulta koitti aamu, jolloin Toivon piti lähteä treeneihin, mutta hän ei jaksanut nousta.

– Elämäni muuttui suorittamiseksi, kunnes en enää päässyt sängystä ylös.

Lue lisää: ”En muistanut yksinkertaisia sanoja” – onko sinunkin arkesi tällaista? Tunnista selvät uupumisen merkit

Yksi ihmistyyppi altis

Työuupumus on pitkään jatkunut tila, johon kuuluvat pysyvä uupuneisuuden tunne, ammatillisen itsetunnon lasku ja kyynistyminen omaa työtä kohtaan. Näin työuupumuksen määrittelee kirjassa lääkäri, työelämätutkija Sami Pirkola.

– Ihminen kerää liikaa kuormaa itselleen, vaatii itseltään liikaa, sivuuttaa ylikuormituksen merkit ja havahtuu vasta, kun on menty liian pitkälle, Anni Erkko kirjoittaa.

Syitä ovat muun muassa työn henkisen kuormittavuuden kasvu, työn epämääräisyys, jatkuvan tavoitettavuuden vaatimus ja lukuisat henkilökohtaiset syyt.

Uupuminen kehittyy usein hiipien, mutta se voi kehittyä myös hyvin nopeasti, esimerkiksi työpaikalla tapahtuneen konfliktin seurauksena.

Lue lisää: Tunnista uupumuksen varoitusmerkit, jotka voivat olla epämääräisiä – ”Muutos tulee hiipimällä”

Työuupumus ilmenee eri tavoin ja eri syistä. Yksi ihmistyyppi saattaa kuitenkin olla muita alttiimpi uupumaan.

– Uupumiselle altistavista tekijöistä on tunnistettu ainakin vaativa persoonallisuus. Vaativa persoona vaatii itseltään paljon töissä ja odottaa paljon myös työkavereiltaan. Hän saattaa vaatia paljon itseltään yksityiselämässäkin, Erkko kirjoittaa.

Työterveyspsykologi, urheilupsykologi Tuomas Grönman kuvailee tyypillisen työuupumusoireista kärsivä henkilön olevan tunnollinen ja velvollisuudentuntoinen ihminen, joka haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.

Noora Toivo kertoo tunnistavansa itsessään ”suorittajatyypin”.

– Minun on aina pitänyt olla hyvä kaikessa – koulussa, urheilussa, töissä, hän kertoo kirjassa.

Minun on aina pitänyt olla hyvä kaikessa – koulussa, urheilussa, töissä.

Uupuminen on eräänlainen hätähuuto. Aivot ja keho eivät enää yksinkertaisesti jaksa.

– Toipuminen alkoi, kun lopetin asioiden tekemisen väkisin. Koin suurta helpotusta siitä, että sanoin valmentajalleni, että urheilu on pakko laittaa tauolle. Annoin myös itselleni luvan tehdä asioita opinnoissa hitaammin ja tarvittaessa vaikka lykätä valmistumista – vaikka en sitä lopulta tehnytkään, Toivo kertoo kirjassa.

Uupumuksesta toipumisessa tärkeintä olivat lepo, läheisten tuki ja se, että Toivo alkoi käydä psykoterapeutin vastaanotolla.

Ei enää takaisin oravanpyörään

Työuupumuksen toteamisen jälkeen on syytä levätä. Sen jälkeen työn määrää tai vaatimuksia tai työroolia on muokattava, jottei ihminen ajaudu samaan tilanteeseen, jossa hän uupui, kirjassa todetaan.

Itsemyötätunnon opettelu on niin ikään tärkeää. Se tarkoittaa kykyä suhtautua omaan itseen myötätuntoisesti, jos asiat eivät suju hyvin tai suunnitelmien mukaan.

Lue lisää: Kun uupumus iskee, asioiden on muututtava – nämä askeleet kannattaa ottaa aivan ensimmäiseksi

Noora Toivo kertoo osaavansa jo havahtua kun kokonaisrasitus alkaa kasvaa. Toivo kertoo pitävänsä myös lomia ja viettävänsä viikonloppuja niin, että hän aidosti irrottautuu työasioista.

– Haluan varmistaa, ettei elämästäni tule ympärivuorokautista suorittamista. Uskon ja toivon, etten enää ota elämääni sellaisia järjettömiä päällekkäisiä projekteja, joissa suuria, mitattavia paineita kasaantuu useilla rintamilla.

Uskon ja toivon, etten enää ota elämääni sellaisia järjettömiä päällekkäisiä projekteja, joissa suuria, mitattavia paineita kasaantuu useilla rintamilla.

Kun kaikesta tekemisestä katoaa hauskuus, on syytä lopettaa, kertoo Toivo oivaltaneensa.

Työuupumusta voi Anni Erkon mukaan ennaltaehkäistä.

– Työpaikka, jossa ollaan kiinnostuneita työntekijöiden arvoista ja tunteista ja jossa panostetaan oikeudenmukaiseen johtamiseen, on vahvoilla. Älä ajattele, että uupumus on yksilön ongelma ja jotain, joka vain sattuu kohdalle, Erkko kirjoittaa.

Kirjaan sisältyy positiivinenkin viesti. Työ on tärkeä osa ihmisen elämää, ja se voi tuoda mukanaan valtavasti hyvinvointia.

Työpaikka, jossa ollaan kiinnostuneita työntekijöiden arvoista ja tunteista ja jossa panostetaan oikeudenmukaiseen johtamiseen, on vahvoilla. Älä ajattele, että uupumus on yksilön ongelma.

Lue lisää: Sosiaalinen uupumus vaanii ihmistä, joka on koko ajan menossa – yksi ihmistyyppi kärsii muita helpommin

Lue lisää: Tunnista uupumuksen varoitusmerkit, jotka voivat olla epämääräisiä – ”Muutos tulee hiipimällä”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?