Pipsa, 29, antoi painonsa nousta ja solmi vihdoin rauhan kehonsa kanssa – ”Pahin pelkoni oli ollut se, että lihoisin”

Pipsa ajaa kehorauhaa. Sitä, että jokaisella on oikeus elää omassa kehossaan ilman syrjintää ja epäasiallista kohtelua.

Pipsa on kuvaillut itseään entiseksi ketjulaihduttajaksi, joka haistattaa nykyisin dieettikulttuurille pitkät ja vannoo kehorauhan nimeen.

12.8.2021 19:00

Kolmisen vuotta sitten Pipsa, 29, päätti, että nyt saa riittää. Hän ei enää kertaakaan ryhtyisi yhdellekään laihdutuskuurille.

– Olin haksahtanut kuukauden kestävään ohjelmaan, jossa ruokavalio oli tosi niukka. Ei hedelmiä, ja ensimmäiset viikot kasviksista vain vihreitä kasviksia, Pipsa muistelee.

Pipsa noudatti ohjeita muutaman viikon sanatarkasti. Sitten tuli stoppi.

– Minulla oli koko ajan hirveä nälkä. Heräsin miettimään, että tähän ainaiseen laihduttamiseenko haluan käyttää elämässäni aikaa. Onko se oikeasti kaiken vaivan arvoista.

Lue lisää: Yksi kysymys paljastaa, laihdutko pysyvästi – mitä erikoisempi dieetti, sitä suurempi todennäköisyys, ettei painonpudotus jää pysyväksi

Jatkuva laihduttaminen oli tullut Pipsalle tavaksi jo 13-vuotiaana.

– Koin teinistä saakka häpeää ja tyytymättömyyttä kehoani kohtaan. Ajattelin, että minun pitäisi olla tietynlainen, jotta kelpaisin ja riittäisin.

Pienempi.

Aina vähän kiinteämpi.

Takana kymmeniä dieettejä

Laihdutusaikoinaan Pipsa testasi kymmeniä erilaisia dieettejä. Muun muassa karppaaminen, vähähiilihydraattinen ruokavalio ja raakaruokailu tulivat vuoron perään tutuiksi. Hän saattoi myös syödä kuukausia äärimmäisen vähän eli olla erittäin niukkaenergisellä ruokavaliolla.

Lue lisää: Erikoislääkäri: Laihdutuskuureista on vain haittaa – 12 muutosta, joilla ylimääräinen rasva todella poistuu pysyvästi

Vain niinä päivinä, kun Pipsa oli harrastanut liikuntaa, hän salli itselleen hieman ylimääräisiä kaloreita.

– Ruokailu ja liikunnan harrastaminen oli tarkkaan harkittua. Kaikki tähtäsi vain ulkomuodon muuttamiseen.

Oma henkinen tai fyysinen hyvinvointi ei käynyt Pipsan mielessä.

– Nyt ymmärrän, että kehoni oli vuosia nälänhätään rinnastettavassa tilanteessa.

Hoikimmillaan Pipsa painoi noin 65 kiloa, mutta hän halusi silti edelleen pudottaa painoaan.

Ihmisen ulkonäöstä ei voi päätellä mitään hänen hyvinvoinnistaan, Pipsa sanoo.

Ensimmäinen suuri muutos tapahtui, kun Pipsa erosi kumppanistaan. Kumppani oli vahtinut tarkkaan Pipsan ”elämänmuutosprojektia”. Lisännyt vettä laihduttamismyllyyn.

– Kun erosimme, elämäni ei enää pyörinytkään vain laihduttamisen ympärillä. Vaikka takaraivoon jäikin dieettikierteen oppeja, ne eivät enää hallinneet ajatteluani.

Pipsa väsyi jatkuvaan laihdutuskierteeseen. Hänen painonsa alkoi nousta.

Läskivihalle loppu

Painontarkkailun sijaan Pipsa alkoi etsiä sosiaalisesta mediasta laihdutuskulttuurikriittistä sisältöä.

– Ymmärsin, että valloillaan oleva lihomisen pelko ja läskiviha oli vaikuttanut ajatuksiini pienestä pitäen. Ratkaisevinta oli tajuta se, että olin itsekin ollut läskivihamielinen. Pahin pelkoni oli ollut se, että lihoisin.

Valloillaan oleva lihomisen pelko ja läskiviha oli vaikuttanut ajatuksiini pienestä pitäen. Pahin pelkoni oli ollut se, että lihoisin.

Läskiviha ja lihomisen pelko voivat Pipsan mukaan olla täysin tiedostamattomia. Ajatusmalleja, joita kukaan ei ole kehottanut kyseenalaistamaan. Taustalla ovat kulttuuriset ihanteet, jotka nostavat kauneuden ja hoikkuuden jalustalle.

Pipsa ei enää suostu pyrkimään tähän muottiin.

– Jos joku ei hyväksy sitä, että olen lihava enkä pyri muuttamaan sitä, en halua olla sellaisen ihmisen kanssa.

Sosiaalisessa mediassa Pipsa esiintyy nimimerkillä Kehorauhanturvaaja.

– Kehorauha tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus elää omassa kehossaan ilman syrjintää ja epäasiallista kohtelua.

Riippumatta siitä, millainen keho on: lihava, laiha tai vaikka tatuoitu.

– Jokaisella on oikeus tehdä omaa kehoaan koskevia valintoja. Mennä ottamaan vaikka huulitäytteitä. Toisen ihmisen tekemiä valintoja ei ole asiallista mennä kommentoimaan tai kauhistelemaan.

Haluaisin, että jokainen lihava tajuaisi, että hänellä on oikeus tehdä samoja asioita kuin muutkin.

Samaa yhdenvertaisuuden vaadetta ajaa myös kehopositiivisuusliike, jota on Pipsan mielestä täysin väärin tulkittu jonkinlaiseksi lihavuuden ihannoinniksi. Kyse on ihmisoikeuksista.

Terveys ei Pipsan mukaan kehorauha- ja kehopositiivisuuskeskusteluihin kuulu.

– Tarkoitus on puhua siitä, miten ihmisiä kohdellaan ja miten heitä syrjitään sekä rakenteellisesti että yksilötasolla.

Pipsa haluaa löytää myös liikunnan riemun ilman painonpudotustavoitetta tai ulkonäköön liittyviä motiiveja.

”Jokainen on arvokas”

Moni lihava kantaa turhaan valtavaa häpeän taakkaa.

– Stigman rikkominen jos mikä voisi parantaa ihmisten hyvinvointia. Haluaisin, että jokainen lihava tajuaisi, että hän on arvokas, ja että hänellä on oikeus tehdä samoja asioita kuin muutkin.

Omaan kehoonsa Pipsa suhtautuu nykyisin neutraalisti.

– Olen tietoisesti lopettanut negatiivisen kehopuheen enkä vahdi sitä, minkä kokoinen olen. Se ei ole oleellista.

Keho- ja ruokasuhteeni on ollut niin vääristynyt, että olen joutunut opettelemaan kuuntelemaan esimerkiksi nälkäsignaaleja.

Kehon koon kyttäämisen sijaan Pipsa kiinnittää huomiota terveeseen ruokasuhteeseen.

– Keho- ja ruokasuhteeni on ollut niin vääristynyt, että olen joutunut opettelemaan kuuntelemaan esimerkiksi nälkäsignaaleja.

Enää Pipsa ei luokittele ruokia hyviin ja pahoihin, vaan syö joustavasti.

Pipsa kertoo inhonneensa ja piilotelleensa aiemmin vatsaansa. ”En enää kavahda sitä, jos sinua kosketaan. En tuijota sinua inhon vallassa läheskään niin usein. Välillä jopa silittelen itse sinua”, hän on postannut Instagramiinsa.

Löydä kehorauha – Pipsan neuvoja

  1. Anna itsellesi aikaa. Kehorauhan löytäminen voi olla pitkä ja kivinenkin tie, enkä tiedä, pääseekö siinä ns. perille koskaan. On täysin normaalia, että kehosuhde muuttuu elämän aikana.

  2. Ota tavoitteeksi nykyistä neutraalimpi suhtautuminen omaan kehoosi. Sen sijaan, että yrittäisit alkaa heti rakastaa kehoasi, tavoittele ennemmin neutraaliutta, lempeyttä ja hyväksyntää. Tähän auttaa esimerkiksi negatiivisen kehopuheen lopettaminen ja keskittyminen siihen, mitä kehosi sinulle mahdollistaa. Tee asioita, joista kehosi ja mielesi nauttivat.

  3. Täytä somekanavasi monipuolisella kehokuvastolla ja ihmisillä, jotka tuottavat kehorauhaa rakentavaa sisältöä. Tutustu ja opiskele läskivihasta.

  4. Varsinkin teille muille lihaville viestini on: Olet arvokas juuri tuollaisena etkä ole kenellekään velkaa tietynlaista kehoa. Tiedän, että on raskasta elää tässä yhteiskunnassa lihavana, mutta uskon, että muutos parempaan päin on menossa.

– Emme enää hyväksy syrjintää missään muodossa. Ei anneta laihdutuskulttuurin estää meitä elämästä!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?