Keliakian oireet - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Tällainen on Matti Matssonin sairaus, josta osa saattaa kärsiä tietämättään – tyypillisimmät oireet elinikäisessä suolistosairaudessa

Keliakia ei ole allergia, vaan elinikäinen suolistosairaus, johon ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

Uinnin olympiamitalisti Matti Mattssonin sairastama keliakia ei ole allergia, vaan elinikäinen suolistosairaus. Yleisimmät viljat aiheuttavat keliaakikolle oireita.

30.7. 17:31

Tuoreen olympialaisten pronssimitalisti ja kilpauimari Matti Mattssonin tiedetään sairastavan kahta eri autoimmuunisairautta: näkyvämpi niistä on karvanlähtöä aiheuttava ja harvinainen alopecia.

Lue lisää: Suomalainen tähtiurheilija hätkähtää yhä omaa peilikuvaansa – dramaattisesta sairaudesta näkyvät seuraukset

Alopecian lisäksi Mattsson on kertonut keliakialiiton lehden haastattelussa sairastavansa myös keliakiaa, jonka diagnoosi tuli yllätyksenä, sillä oireet olivat niin epämääräisiä: ajoittaista vatsan polttelua, laihtumista ja väsymystä. Keliakiaa oli tutkittu jo vuonna 2015, mutta silloin ei löytynyt mitään. Vuonna 2019 hän sai lopulta diagnoosin.

– Söin kebab-rullan, ja taas vatsaa poltti kolme päivää. Sen jälkeen soitin lääkärille, ja tehtiin uusi tähystys, Mattsson kertoi alkuvuodesta 2021 ilmestyneessä lehdessä.

Matti Mattssonin oireita olivat vatsan polttelu, laihtuminen ja väsymys.

Vain kolmasosa potilaista on diagnosoitu

Mattsson kertoo artikkelissa, ettei olisi aluksi osannut yhdistää vatsaoireitaan keliakiaan – autoimmunologiseen suolistosairauteen, jota pari prosenttia suomalaisista tiedetään sairastavan. Varsinaisia diagnooseja on vähän, sillä vain kolmasosa potilaista on diagnosoitu.

Keliakiaan liittyvän väitöskirjan kirjoittaneen, lääketieteen lisensiaatti Valma Fuchsin mukaan diagnoosi saattaa viivästyä usein monella vuodella oireiden alkamisesta, sillä oireilla on yhtymäkohtia monien muiden sairauksien kanssa.

Gluteenitonta ruokavaliota ei kannata aloittaa ennen tutkimuksia

Keliakiassa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa limakalvotulehduksen ohutsuolessa, jolloin suolinukka vaurioituu. Sen vuoksi ruoan ravintoaineet eivät imeydy kunnolla. Keliakia voi oireilla myös pelkkänä ihottumana, jolloin puhutaan ihokeliakiasta. Keliakia ei siis ole sama asia kuin vilja-allergia, ja sitä voi hoitaa ainoastaan elinikäisellä gluteenittomalla ruokavaliolla.

Gluteenittomaan ruokavalioon ei saisi kuitenkaan omin päin siirtyä ennen kuin sairaus on tutkittu, sillä on mahdollista, että se saattaa estää saamasta lopullista diagnoosia.

Mirka meni lääkäriin päänsäryn takia, diagnoosi olikin keliakia

Kuten Mattssonin, keliakiadiagnoosi yllätti myös toimittaja Mirka Moilasen. Hän meni lääkärin pakeille aluksi vain päänsärkyjen vuoksi, mutta keliakiaepäily heräsinkin yllättäen verikokeiden tuloksista. Pienet vatsavaivat Mirka oli sivuuttanut aiemmin vain olankohautuksella.

Lue lisää: Mirka, 34, meni lääkäriin päänsäryn takia ja sai ”täysin puskista” keliakiadiagnoosin – näillä tavoin voi oireilla sairaus, jolle kolmanneksella suomalaisista on alttius

– Olin kärsinyt herkästä vatsasta niin pitkään, että pidin sitä normaalina. Ajattelin, että minun vatsani nyt vain on tällainen ja että on ihan tavallista, että vatsa turpoaa aina ruokailun jälkeen, Mirka kertoo jutussa kokemuksistaan.

Olin kärsinyt herkästä vatsasta niin pitkään, että pidin sitä normaalina. Ajattelin, että minun vatsani nyt vain on tällainen ja että on ihan tavallista, että vatsa turpoaa aina ruokailun jälkeen.

Mirkan ja Mattsonin oirekuvaukset kertovat, että keliakia on sairaus, jonka oireet ovat hyvin moninaiset, eikä niistä aina edes arvaisi, että kyseessä on vakavampi suolistosairaus.

Keliakialiiton asiantuntijalääkäri, lääketieteen tohtori Pilvi Laurikka painottaakin Mirkan tapauksesta kertovassa jutussa, ettei keliakia rajoitu vain vatsavaivoihin, vaan oireiden kirjo on hyvin moninainen.

– Ei ole mitään yhtä tiettyä oiretta, jonka perusteella voisi olla varma, että kyseessä on keliakia.

Keliakialiitto kertoo sivuillaan, että keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa ja alttius sairauteen on perinnöllistä. Sitä ei voi ehkäistä. Oireettomuus ei myöskään sulje pois keliakiaa, Duodecim kertoo.

Yleisimmät oireet, jotka keliakialiiton mukaan voivat liittyä keliakiaan:

 1. Eriasteiset vatsavaivat

 2. Kutiseva ja rakkulainen ihottuma kyynärpäissä, polvissa, pakaroissa tai päänahassa

 3. Luukato eli osteoporoosi

 4. Laihtuminen

 5. Anemia

 6. Masentuneisuus

 7. Kuukautishäiriöt

 8. Kasvun hidastuminen tai murrosiän viivästyminen

 9. Hermosto-oireet

 10. Aftat suussa

 11. Hedelmättömyys

 12. Nivelkivut ja -turvotus

 13. Kohonneet maksa-arvot

 14. Hampaiden kiillevauriot

Lue lisää: Yksi pieni muutos ruokavaliossa voi hillitä tulehdusta ja kohentaa suoliston kuntoa

Lue lisää: 6 vatsan hälytysoiretta – jos kärsit yhdestäkin, käänny pian lääkärin puoleen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?