IS tapasi suomalaisia Hietarannan ulkosalilla – näin pandemia on vaikuttanut kuntoiluun: ”Nyt vihdoin pakko tehdä jotain” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

IS tapasi suomalaisia Hietarannan ulkosalilla – näin pandemia on vaikuttanut kuntoiluun: ”Nyt vihdoin pakko tehdä jotain”

Ensimmäisten kevätpäivien aikana Suomessa on tehty havaintoja väentungoksista ulkotiloissa sijaitsevilla kuntoilupaikoilla.

Elena, 54, innostui kuntoilusta vasta tämän vuoden helmikuussa. Avuksi Hietarantaan löytyi normaaliolissa kuntosalilla työskentelevä personal trainer Daniela, 36.­

16.4. 18:06

Koronapandemian aikana leviävät virukset ovat huolestuttaneet terveyden asiantuntijoita runsaan vuoden verran, mutta väijyykö lisääntyneiden kotiolojen varjossa pian uusi kansanterveydellinen vitsaus – rapakuntoistuminen?

Näin voisi päätellä harrastustoiminnan ollessa suureksi osaksi jäähyllä ja varsinkin Etelä-Suomessa, jossa aluehallintovirasto määräsi kuntosalit huhtikuussa suljettaviksi.

Kaupunkiomisteisella ulkosalilla Helsingin Hietarannassa riitti keskiviikkona väkeä.­

Keskiviikkoiltana Helsingin Hietarannassa kimmelsi kuitenkin kevätauringon rinnalla suomalainen kapinahenki.

– Pitkään olin tätä miettinyt, ja nyt vihdoin oli pakko tehdä jotain, 54-vuotias Elena toteaa keskeytettyään liikesarjansa kaupunkiomisteisella ulkosalilla.

– Elämästä on hävinnyt tietty mobiliteetti, eikä enää tule mentyä niin paljon paikasta toiseen.

Kuntoilun nainen kertoo aloittaneensa vasta koronapandemian aikana. Uuden harrastajan valmennuksesta on helmikuun jälkeen huolehtinut personal trainer Daniela. Työpaikkakuntosalin mentyä kiinni valmentaja on löytänyt uutta asiakaskuntaa ulkoliikunnasta kiinnostuneista suomalaisista.

Normaalioloissa noin 4 kertaa viikossa salilla käynyt Aslak kertoo salien sulkeutumisen puolestaan vähentäneen viikoittaisia kuntoilutunteja. Ulkosalilla 28-vuotias mies aikoo käydä niin kauan kuin Etelä-Suomen aluehallintoviraston sulkumääräys pysyy voimassa.

– Kävin täällä ensimmäistä kertaa viime keväänä. En hirveästi protestoinut avin määräystä vaan tulin suoraan tänne.

Aslak, 28, tutustui Hietarannan ulkokuntosaliin jo viime keväänä tutun kuntosalin suljettua ovensa.­

”Normaalisti olen käynyt salilla noin 6 kertaa viikossa”

Koronarajoitusten haittavaikutukset kuntoiluun ovat tuttuja myös Anitralle ja Marille. Vesipalloa harrastava Anitra kertoo, että edellisestä treenikerrasta vesialtaassa on kulunut jo puoli vuotta.

– Kuntoilu muuttui salikäynneiksi melkein kokonaan, ja nyt nekin menivät kiinni. Se oli aika shokki. Normaalisti olen käynyt salilla noin 6 kertaa viikossa. Se on ollut oikeastaan ainut rutiinini, Anitra sanoo.

– On sitten pitänyt alkaa treenata ulkona. Salien sulkeutuminen harmitti, mutta kyllä toisaalta sen ymmärrän, Mari lisää.

– Minä en täysin ymmärrä, Anitra sanoo.

22-vuotiaat Mari ja Anitra olivat erimielisiä Etelä-Suomen avin sulkumääräyksistä.­

Salitreeni vaihtunut kunnon ylläpitoon

Ystävykset Max ja Kare kertovat pandemia-ajan horjuttaneen perinteisen viikko-ohjelman perusteellisella tavalla. Normaalioloissa miehet ovat käyneet salilla neljästä kuuteen kertaan viikossa.

– On se kuntoilu vähentynyt aika paljon. Nyt on tietysti lämmin ja voi olla ulkona, Kare sanoo.

– Onhan tämä vähän eri asia, kun salit menivät kiinni. Pyrin kyllä pitämään kunnostani huolta ja salikerrat ovat sitten vaihtuneet enemmän lenkkiin. Treenien järjestäminen samalla painolla on ollut vähän vaikeampaa. Se on ollut enemmänkin kunnon ylläpitoa, sanoo Max.

23-vuotiaat Max ja Kare ovat päättäneet ylläpitää kuntoaan ulkosalikäynneillä ja lenkeillä, kunnes nykyiset kuntosalirajoitukset puretaan.­

Asiakasmäärät tuplaantuneet

Vain sadan metrin päässä kaupungin ulkosalilta sijaitsevalla The Park Hietsu -ulkoilmakuntoilupaikalla Ilta-Sanomien toimittaja ja kuvaaja päätyvät kasvotusten paikan omistavan Semir Ben-Amorin kanssa. Entinen ammattijääkiekkoilija kertoo asiakasmäärien peräti tuplaantuneen vuoden takaisesta.

– Varmasti tähän korona vaikuttaa. Valitettavasti tavallaan hyödymme nykytilanteesta, mutta emmehän me toivo sitä, että salit ovat kiinni ja asiakkaat tulevat meille, Ben-Amor sanoo.

Semir Ben-Amor pyörittää yksityistä Park Hietsu -kuntosalia noin sadan metrin päässä kaupungin ulkokuntosalista.­

Koronan vuoksi Ben-Amor sulki vanhan kuntosalinsa Katajannokalla jo vuosi sitten huhtikuussa. Salilla järjestettiin ryhmäliikuntaa, eivätkä omistajat nähneet toiminnalle enää edellytyksiä.

– Jälkeenpäin on helppo sanoa, että se oli oikea päätös. Olen aika huolissani muista kuntosaliyrittäjistä ja siitä, miten he tämän sulun aikana pärjäävät.

Liiketoiminnallisista vastoinkäymisistä huolimatta jääkiekkotaustainen mies kertoo ymmärtävänsä vallanpitäjien ratkaisuja.

– Ovathan he aivan helvetin vaikeassa tilanteessa, eikä tämä varmasti ole heillekään helppoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?