Vältä ikävä yllätys – kevätaurinko voi saada ihon lehahtamaan näpyille - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Vältä ikävä yllätys – kevätaurinko voi saada ihon lehahtamaan näpyille

Joitain iho-ongelmia aurinko pahentaa, joihinkin se voi puolestaan tuoda helpotusta.

Auringolta on syytä suojautua kunnolla kevättalvellakin.­

14.4. 12:55

Kevätaurinko on viime päivinä päässyt hemmottelemaan ihmisiä. Se voi kuitenkin vaikuttaa ihoon salakavalasti.

Jotkin iho-ongelmat ja -sairaudet voivat alkaa pahentua heti kevättalvella. Aaltoilevasti oireileva ruusufinni on yksi niistä.

Ruusufinni alkaa usein poskien punoituksella, joka ilmenee erityisen herkästi esimerkiksi lämpötilan vaihtelujen yhteydessä, hikoillessa sekä alkoholia tai kuumia juomia nauttiessa. Yleistä on myös hiussuonten laajentuminen poskissa ja nenässä, joskus myös otsassa ja leuassa.

Ruusufinni saattaa suorastaan riehaantua auringossa, sillä valo lisää ihon pintaverenkiertoa. Useimmilla pahin vaihe sattuu kevättalveen ja vähäoireisin jakso loppukesään.

Auringolta suojautuminen on olennainen osa ruusufinnin hoitoa. Suojavoiteessa on syytä olla sekä UVB- että UVA-suoja ja suojakerroin 30 tai sitä suurempi.

Ruusufinnistä kärsivillä voi olla myös aknen tapaisia märkäpäitä. Niitä esiintyy etenkin kasvojen keskiosissa, kuten nenässä, leuassa ja poskilla.­

Valoihottuma voi villiintyä

Valoihottuma saattaa ruusufinnin tapaan villiintyä säteilystä.

Noin joka viides suomalainen saa auringosta ihottumaoireita. Keväisenä aurinkoisena päivänä paljaana olleet ihoalueet voivat alkaa kutista voimakkaasti jo muutaman tunnin sisällä auringolle altistumisesta.

Monimuotoinen valoihottuma puhkeaa tyypillisesti kevään ensimmäisten lämpimien päivien seurauksena – useimmiten huhtikuussa, mutta joskus jo maaliskuun puolella.

Valoihottuman oireet voivat olla nimensä mukaisesti varsin monimuotoisia. Oireita tulee sellaiseen kohtaan ihoa, joka on ollut kunnolla auringonvalossa, kuten käsivarsien ulkoreunoille tai rintakehään.

Iholle saattaa tulla näppylöitä, koholla olevia läiskiä tai jopa rakkuloita. Joskus näkyviä jälkiä ei tule juuri lainkaan. Kutina on tyypillistä.

Paras tapa ehkäistä ihottumaa on annostella aurinkoa varovasti ja suojautua siltä kunnolla. Oireita voi hillitä hydrokortisonivoiteella tai reseptillä saatavilla kortisonivoiteilla.

Kutina on tuttua monelle iho-oireista kärsivälle.­

Siitepölystä iho-oireita

Kevät merkitsee siitepölykaudenkin alkamista. Siitepöly voi aiheuttaa oireita myös ihossa.

Parikymppinen Jemina kertoi aiemmin jutussamme, että siitepölykauden alkaessa hänen jalkansa ja vatsansa tulivat täyteen raivokkaasti kutisevaa ihottumaa.

– Kuin ihoani olisi ammuttu, kutina oli sietämätöntä eikä raapimatta voi ainakaan unissaan olla, Jemina kuvaili.

Siitepölykausi sanelee, mitä kaikkea Jemina voi keväällä ja kesällä tehdä.

– Jos lapset haluavat lähteä lämpimällä ilmalla puistoon tai ylipäänsä ulos, joudun sanomaan, että äiti ei pysty lähtemään. Että vaikka illalla sitten. Pihatyöt pitää tehdä kun sataa tai kun on juuri satanut, Jemina kertoi.

Kohonnut ihosyöpäriski

Pitkällä aikavälillä aurinko vanhentaa ihoa ja saattaa aiheuttaa siihen pigmenttimuutoksia.

Auringon uhkista yksi on kuitenkin ylitse muiden: runsas auringolle altistuminen ja palaminen nostavat ihosyöpäriskiä huomattavasti.

Esimerkiksi melanooma on yleistynyt Suomessa viime vuosina. On arveltu, että jopa 90–95 prosenttia melanoomista olisi ehkäistävissä UV-säteilyltä suojautumalla.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry., STT

Auringon vaikutuksia iho-ongelmiin

  1. Atooppinen iho voi rauhoittua. Tutkimusten mukaan yhdeksällä kymmenestä auringonvalo rauhoittaa atooppista ihottumaa.

  2. Auringon tiedetään tekevän hyvää psoriaasille.

  3. Ruusufinniä auringonvalo voi pahentaa. Ruusufinniin sairastumisen ja auringon välillä on niin ikään yhteys: UV-säteilyn pitkäaikaisvaikutuksilla voi olla osansa ruusufinnin synnyssä.

  4. Valoihottumaa sairastaville jo kevään ensimmäiset säteet voivat aiheuttaa kutisevaa ihottumaa.

  5. Akneiho on tavallisesti parempi kesäisin. Finnit voivat aurinkoaikana jopa parantua lähes kokonaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?