Nita, 25, luopui alkoholista – kiloja lähti, yöunet paranivat ja jatkuva väsymys hälveni

Varsinaissuomalainen Nita Jalava teki elämäntapamuutoksen ja jaksaa nyt enemmän kuin ennen.

Nita Jalavan olo parani nopeasti kun paino alkoi tippua. Se motivoi jatkamaan.

17.1.2021 19:10

Ei energiaa tehdä mitään ja huono olo henkisesti. Sellaiselta Nita Jalavan olo tuntui ennen elämäntapamuutosta. 156-senttinen Jalava painoi enimmillään 110 kiloa. Alkoholia kului joskus arkenakin, kun lapset eivät olleet paikalla. Vaikka juominen ei ollut ongelma, 25-vuotias Jalava oli käyttänyt alkoholia teini-ikäisestä lähtien.

Lapsena Jalavalla ei ollut ylipainoa, ja kotona vietettiin perusterveellistä elämää. Paino alkoi kertyä, kun Jalava muutti 15-vuotiaana pois kotoa ja alkoi elää lähinnä roskaruoalla.

– Minulla oli menneisyydessäni ympärillä ihmisiä, jotka haukkuivat isoksi, vaikka en sitä vielä silloin ollut. Muiden sanat tekivät minusta piittaamattoman ja ajattelin, että on ihan sama, mitä teen, jos kuitenkin olen iso.

–En halua ottaa stressiä painonpudotuksesta, sillä sekään ei ole terveydelle hyväksi. Syön terveellisesti ja kävelen joka paikkaan, Nita Jalava kertoo.

Elämäntapamuutos alkoi ensimmäisen kerran Jalavan ollessa 19-vuotias.

– Koin jonkinlaisen sisuuntumisen ja halusin näyttää minua haukkuneille, että minä pystyn tähän.

Kun paino alkoi tippua, Jalavan olo parani nopeasti. Se motivoi jatkamaan. Hän pudotti 50 kiloa, mutta tuli sitten raskaaksi. Raskausaikoja varjosti raskausdiabetes. Viimeisen raskauden jälkeen Jalava pudotti jälleen 33 kiloa, ja matka on vielä kesken.

Jalava lähestyi painonpudotusta käytännöllisellä asenteella. Hän vähensi syömänsä ruokamäärät puoleen ja alkoi kävellä aiempaa enemmän. Nyt ruokavalioon kuuluu tavallista kotiruokaa ja paljon salaattia. Makeanhimoon Jalava syö turkkilaista jogurttia marjojen kanssa. Roskaruokaa hän syö enää harvoin. Pienillä teoilla mieli on pysynyt muutoksessa mukana.

– En halua ottaa stressiä painonpudotuksesta, sillä sekään ei ole terveydelle hyväksi. Syön terveellisesti ja kävelen joka paikkaan.

– Koin jonkinlaisen sisuuntumisen ja halusin näyttää minua haukkuneille, että minä pystyn tähän, Nita Jalava sanoo.

Hurjasta painonpudotuksesta huolimatta Jalava sanoo suurimman muutoksen olleen alkoholinkäytön lopettaminen. Jalava on ollut nyt puoli vuotta juomatta. Elämä ilman alkoholia on parantanut myös yöunia.

– Nyt jaksan tehdä asioita. En hengästy koko ajan, olen virkeämpi ja pääsen aamulla ylös sängystä.

Tukena muutoksessa oli aviomies, joka ei itse juurikaan käytä alkoholia. Mies myös ilmestyi kotiin eräänä päivänä ja ilmoitti, ettei talouteen enää osteta tupakkaa. Niin Jalava lopetti 13 vuotta kestäneen tupakoinnin. Pari ensimmäistä viikkoa olivat vaikeita, ja Jalava tunsi olevansa kaikesta vihainen.

Yllättäen Jalavan lähipiiri ei ole juurikaan kommentoinut painonpudotusta. Muista ulkonäköä koskevista kommenteista hän ei jaksa enää välittää.

– Kuulin teininä niin paljon kommentointia, että nahkani on kovettunut tämän suhteen. Jos joku ei tykkää ulkonäöstäni, niin olkoon niin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?