Nämä kavaltavat kysymykset voivat paljastaa ystäväsi narsistiksi: ”Hänestä saa vaikutelman...” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Nämä kavaltavat kysymykset voivat paljastaa ystäväsi narsistiksi: ”Hänestä saa vaikutelman...”

Narsisti voi vaikuttaa unelmaystävältä, mutta sitten mielikuva pettää.

Narsistilla on monta taktiikkaa yrittää hallita ja alistaa toisia ihmisiä.­

22.10.2020 16:16

Narsismi on häiriö, jonka oirekirjo vaihtelee joistakin narsistisista piirteistä aina vakavaan narsistiseen persoonallisuushäiriöön asti, määrittelee Tuija Välipakka kirjassa Sata tapaa tappaa sielu – narsismin uhrit kertovat (Gummerus).

Teos on hiljattain julkaistu uudistettuna laitoksena. Se kertoo narsismista ja narsistisesta persoonallisuushäiriöstä sekä sisältää runsaasti ihmisten omakohtaisia kertomuksia.

Ystävyys hyötysuhde

Narsisti on Välipakan mukaan ystävänä samanlainen kuin muissakin ihmissuhteissaan. Alkuun hän antaa itsestään miellyttävän, rehellisen ja auttavaisen kuvan.

– Hänestä saa vaikutelman, että hän todella välittää ja kuuntelee. Ystävyyssuhde on narsistille kuitenkin vain yksi hyötysuhteista ja ystävät käyttötavaraa, Välipakka kirjoittaa.

Narsistilla saattaa esimerkiksi olla valtavasti someystäviä, mutta ei yhtään lähiystävää. Tai ystävät vaihtuvat tiuhaan.

– Koska narsisti ei siedä vastaväitteitä eikä kritiikkiä, on empatiakyvytön ja manipuloi sekä syyttää kaikista vastoinkäymisistä muita, ystävyys alkaa ennemmin tai myöhemmin kärsiä.

Näistä piirteistä narsistiystävän voi tunnistaa

Epäiletkö, että ystäväsi on narsisti?

Välipakka kehottaa kiinnittämään huomiota näihin seikkoihin:

  1. Yrittääkö ystäväsi syyllistää sinua esimerkiksi muista menoistasi, toisista ystävistäsi tai mielenkiinnonkohteistasi?

  2. Tuntuuko hän kilpailevan kanssasi? Ilahtuuko hän aidosti onnistumisistasi?

  3. Onko hänen suhteensa sinuun oudon rajatonta, kuin hän ei kunnioittaisi lainkaan yksityisyyttäsi, omaisuuttasi tai kieltojasi?

  4. Jääkö hän sinulle velkaa mutta ”unohtaa maksaa”? Hyvitteleekö hän loukattuaan sinua lahjoin ja antaako katteettomia lupauksia?

  5. Huomaatko, että muilla ihmisillä on jyrkkiä puolesta tai vastaan aseteltuja mielipiteitä hänestä?

”Kahdet kasvot”

Narsistiystävällä on hallussaan monta narua, joista vetämällä hän saa toisen ihmisen toimimaan haluamallaan tavalla.

Narsisti osaa herättää toivoa hyvästä ystävyydestä yhä uudelleen, imarrella, mutta myös pilkata tai piikitellä.

– Hänellä oli ikään kuin kahdet eri kasvot. Välillä olin hänen mielestään tärkein asia maailmassa ja välillä hän ei huomioinut minua ollenkaan. Hän lakkasi vastaamasta viesteihini, vaikka hengaillessani hänen kanssaan hän tekstaili koko ajan kaikille muille. Yritin epätoivoisesti saada hänen huomionsa joko ostamalla lahjoja, tarjoamalla kahvit tai lainaamalla rahaa tai sitten olin syömättä kolme päivää, nimimerkki Ujo tyttö kertoo Välipakan kirjassa ystävyydestään ”Anniin”.

Välillä Anni ei vastannut viesteihin, välillä tämä oli oven takana.

– Hän ruokki minua pienillä huomionosoituksilla, joilla pärjäsin aina jonkin aikaa, ja halusin uskoa siihen, että hän vielä haluaisi seurustella kanssani. Oli kuin huumetta, kun Anni kehui minua.

Miten irrottautua?

Suhde narsistin kanssa on Välipakan mukaan molemminpuolinen riippuvuussuhde.

– Siksi vapautuminen edellyttää prosessia, jossa uhri itse havahtuu tilanteeseensa, ymmärtää sen, kykenee ottamaan vastuun itsestään ja alkaa sitkeästi haluta elämäänsä uudenlaista suuntaa ja tasapainoa, Välipakka toteaa.

Tilanteeseen herääminen voi kestää vuosia, kymmeniäkin.

Suhteesta toipuminen on Välipakan sanoin ”aaltoliikettä”. Se lähtee käyntiin, kun elämäntilanne käy niin tuskalliseksi, että muutos on pakollinen.

Apu, kuten terapia, on tässä arvokasta. Myös esimerkiksi kirjoittaessa ja luotettavien ystävien kanssa puhuessa asiat voivat alkaa jäsentyä omassa mielessä.

Oletko ollut ”ystävyyssuhteessa”, joka oli kaikkea muuta kuin terve ja tasapuolinen? Millainen suhteenne oli, millainen tyyppi oli kyseessä? Miten pääsit suhteesta eroon vai jatkuuko tilanne edelleen? Miten se vaikutti sinuun? Kerro kokemuksistasi alla tai lähetä tarinasi: noora.valkonen@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?