Esittelin teille eilen itseni, mutta yhtä asiaa en kertonut. Se on asia, jonka lähes kaikki kanssani koskaan vapaa-ajalla aikaa viettäneet tietävät. Minä en käytä lainkaan alkoholia.
Näin 35-vuotias Emilia Nikkilä postasi hiljattain Instagramiin. Postaus keräsi yli sata tykkäystä, ja Emilia sai kosolti yksityisviestejä niin miehiltä kuin naisilta. Ihanaa, että on joku muukin, niissä todettiin.
Joku muukin, joka ei juo.
Emilian juomattomuuden taustalla ei ole mitään vakaumusta tai uskonnollista perustetta. Hän ei yksinkertaisesti pidä alkoholista.
– En tykkää alkoholin mausta enkä siitä tunteesta, kun alkoholi alkaa vaikuttaa pään sisällä, Emilia sanoo.
Eräällä matkalla Emilia osallistui samppanjamaistiaisiin. Hän ei ole absolutisti.
– En juonut, mutta maistoin. Totesin, että en ollut menettänyt mitään.
”Hauskaa on ilmankin”
Alkoholi ei kiinnostanut Emiliaa edes nuoruusvuosina. Hänellä oli hauskaa ilmankin.
– En ole koskaan ollut humalassa. Jossain saunaillassa join kerran lonkeron, ja siitä tuli vain vatsa kipeäksi.
Kaverit kyllä nauttivat juomia, ja joskus Emilia joutui auttamaan humalaisia ystäviään kotiin. Ystäville Emilian linja oli – ja on yhä – täysin hyväksyttävä.
– Kaikkien tiedossa oli, että en ota, eikä alkoholia tuputettu minulle. Voin olla myöhäänkin kavereiden kanssa, vaikka he ovat kännissä ja minä en. Minulla ei ole tarvetta moralisoida ketään siitä, että he käyttävät alkoholia.
Aikuisena Emilia on kuitenkin saanut kummeksuntaa osakseen – etenkin niiltä, jotka eivät kuulu hänen ystäväpiiriinsä.
Etkö tosiaan juo ollenkaan? Emilialta on kysytty. Hän ei tunne tarvetta selitellä valintojaan.
– Sanon vaan, että en, ja juon mieluummin Pepsi Maxin. En halua perustella, että olen esimeriksi autolla. Jos en halua juoda niin en juo.
Emilia valitsee alkoholin sijaan sokerittoman kolajuoman.
Baariin vaikka autolla
– Minulle ei käy alkoholi, ja käytän sitä todella harvoin. Voin lähteä baariin autollakin, kertoi 33-vuotias bloggaaja Veera Tikkanen aiemmin jutussamme.
Jos Veera joskus nauttii lasillisen, sille pitää olla erinomaisen hyvä syy, kuten jokin merkkipäivä.
– En ole huomannut alkoholissa mitään hyötyjä. Silti on näitä, jotka ovat ihan että miten voit olla täällä autolla, ja etkö muka juo. On ärsyttävää, että asiaa joutuu selittämään.
Onneksi parhaimmat ystävät tietävät, että Veera haluaa elää terveellistä elämää. Ystävien näkemiseen vaikka baarissa ei tarvita alkoholia.
Jatkuvaa perustelua
Moni alkoholinkäyttöä vähentänyt tai juomisen kokonaan jättänyt kertoo, että juomattomuutta joutuu jatkuvasti perustelemaan. Selittelemään, jopa peittelemään. Se on Emilia Nikkilän mielestä ”ihan päälaellaan”.
Monissa hänen saamissaan viesteissä ihmiset kertovat, että ovat jopa jääneet kaveripiirin ulkopuolelle siksi, että he eivät halua juoda. Kutsu baariin tai kivoille reissuille on jäänyt tulematta.
Oletus näyttää olevan se, että vesilinjalla pysyvä on tylsä tyyppi, joka ei osaa pitää hauskaa.
Välillä olisi parempi olla ottamatta asiaa puheeksi ja juoda jotain alkoholin näköistä juomaa, eräs Emilian seuraaja kommentoi Instagramissa. Moni kommentoija valitsee alkoholin sijaan virkeän ja hyvän olon.
– Kenenkään ei kuuluisi perustella sitä, miksi ei juo tai juoda väkisin esimerkiksi alkoholitonta siideriä tai alkumaljaa. Saa sanoa, että ei halua, Emilia sanoo.
Jos joku inttää ja tivaa, miksi asia on niin, voi vaikka vastata kysymällä: miksi sinä sitten juot? Onko sille mitään perusteita?
Ryhmäpaine voi vaikeuttaa lopettamista
Tämän kun vielä jaksan, sitten otan skumppaa! Sosiaalinen media pursuu kuvia, joissa niin lomaa kuin merkkipäivää ja tiukan työviikon päättymistä juhlistetaan lasi kädessä.
Suomalaisessa kulttuurissa on alkoholimyönteinen juonteensa.
Ryhmäpaine voi hankaloittaa alkoholinkäytön vähentämistä tai lopettamista.
– Suomalaisessa juomakulttuurissa on myös heroismia. Jos menestyt työelämässä, vaikka bailaat viikonloput, juominen voidaan antaa anteeksi. Olet ikään kuin kova kaveri, johtava päihdeterapeutti Mika Muukkonen Kantamosta sanoo.
Ne, jotka kummeksuvat muiden juomattomuutta tai pyrkimyksiä vähentää alkoholinkäyttöä, ovat Muukkosen mukaan usein itse herkillä asian kanssa. Lopettaminen on ryhtiliike, jota toiset voivat myös kadehtia.
Korona-poikkeustilanne näkyy alkoholiongelmien kärjistymisessä. Monien Kantamosta apua hakeneiden kertomuksissa toistuu se, että epävarmuus ja töiden väheneminen tai etätöihin siirtyminen sai juomisen lisääntymään.
Mikä neuvoksi, jos muut kummeksuvat valintaa olla vesilinjalla?
– Omaa juomattomuutta ei kannata ottaa edes puheeksi. Jos sitä julistaa ja siitä tekee numeron, voi tulla vastareaktio. Mikäli joku kysyy asiasta, voi vaikka sanoa, että ei tänään.
Joka päivä saa kuitenkin itse valita, mitä tekee.
Muukkosen mukaan on aina huolestuttavaa, jos tunteiden käsittelyyn – ilojen ja surujen – tarvitaan alkoholia.
– Aina jos joku lopettaa juomisen ja pystyy nauttimaan elämästä selvin päin, hän ansaitsisi ihailua.
Tarvitsetko apua?
Päihdehoitokeskus Kantamon ilmainen neuvontapuhelin vastaa joka päivä 9–21 numerosta 09 3611 9880. Miten ottaa juominen puheeksi alkoholistin kanssa tai miten tunnistaa puhjennut riippuvuus? Puhelimesta saa neuvontaa muun muassa näihin kysymyksiin.
Ehyt ry:n päihdeneuvontapuhelin vastaa 24/7 numerossa 0800 900 45.
Irti Huumeista ry. auttaa huumeiden käyttäjien läheisiä ja käytöstä toipuvia. Puhelin: 0800 980 66 (ma-to klo 9–15 ja 18–21, pe 9–15).