Nuoret aikuiset avautuvat kovista suorituspaineista, jotka voivat uuvuttaa täysin: ”Jos ei tee täydellistä jälkeä, on seuraava tulossa tilalle yrittämään” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Nuoret aikuiset avautuvat kovista suorituspaineista, jotka voivat uuvuttaa täysin: ”Jos ei tee täydellistä jälkeä, on seuraava tulossa tilalle yrittämään”

Moni kaipaa elämäänsä etenkin perusturvallisuuden tunnetta.

Elämän epävarmuus puhuttaa milleniaaleja ja vanhempiakin sukupolvia Vauva.fi:ssä.­

27.8.2020 20:02

Olisi pitänyt jaksaa olla elegantti, tiedostava, omaa intohimoaan sitkeästi toteuttava, omaperäinen ja positiivinen sekä pitää ikävät tunteet visusti piilossa. Opiskella täyspäiväisesti yliopistossa ja tehdä kahta työtä.

Lopulta kolmekymppinen Eeva Kolu uupui. Useampaan otteeseen.

Kolun kokemuksiin samaistuu moni milleniaali, ainakin kun lukee Vauva.fi-keskustelupalstaa.

– Ei elämä ole pelkkää tekokynnen katkeilua ja Instagramin kaatumista meilläkään. On työpaikkakiusaamista, kohtuuttomia pomoja, epäoikeudenmukaisia potkuja jne., eräs keskustelija sanoo.

– Mun äiti sanoi suoraan että jos olisi -89 tiennyt minkälaiseksi elämä tulee muuttumaan 2000-luvulla, ei olisi tehnyt minua. Sanoo, että sydän särkyy kun katsoo minun taisteluani raskaan työelämän ja mielenterveysongelmien kanssa. Tiedostaa sen, että meidän nuorten elämä tulee menemään yhä huonompaan suuntaan, avautuu toinen.

Monen tekijän summa

Huonon olon ja suoranaisen uupumisen taustalla näyttää usein olevan vyyhti asioita.

– Joka suunnasta tuleva paine täydellisyyteen ja itsensä optimointiin sen lisäksi, että pidän huolta läheisestä ihmisestä, johti tähän. Aina pitäisi suostua kaikkeen, olla saatavilla 24/7. Jos ei tee täydellistä jälkeä, on seuraava tulossa tilalle yrittämään sitä. Vapaa-aika on valjastettu sille, että palautuu seuraavaa työpäivää varten, ei suinkaan oman elämän elämistä varten. Ja jos joku harrastus sattuu olemaan, niin siinäkin täytyy kehittyä, ja mielellään se tukisi töissä jaksamista, sanoo kohta 30-vuotias, uupunut keskustelija.

Sitäkin pohditaan, ovatko yhteiskunnalliset arvot kiristyneet.

– Minusta nykyisin on myös helpompi pudota kyydistä. Uskon, että entistä isompi joukko nuoriakin syrjäytyy ja tavallaan luovuttaa, kun ei pysty elämään sellaista elämää kuin vaaditaan. Nykyisin pitäisi aina olla niin hyvä ja paras. Kaikki eivät vaan pysty siihen ja kilpailu vaan kovenee. Samalla yhteiskunnan arvot muuttuvat kovemmiksi. Myös suhteiden ja menestyksen vaikutus korostuu, ja tavallinen ihminen ei enää meinaa kelvata ja riittää.

Näin kirjoittaa ”itse lähes syrjäytynyt nuori, joka tavallaan romahti lukion jälkeen”.

Epävarmuus raastaa

Elämästä puuttuu vakaus, ja se väsyttää.

– En ole ollut ikinä elämässäni vakituisessa työsuhteessa vaan koko elämäni on ollut yhtä pätkää pätkän perään, kertoo eräs uupumisoireista pitkään kärsinyt.

– En edes koe itse työtäni uuvuttavaksi, mutta tämä epävarmuus tulevasta vie kaiken ilon työnteosta. Ehkä nykyajan työelämä on sitten uusi normaali, mutta ei vaan jaksaminen enää riitä.

Muillakin pätkäkierteessä olevilla on hänen mukaansa samat tunnelmat.

– Joskus tulee tunne, että onko sitä jotenkin epäonnistunut, kun ei ole onnistunut hankkimaan tähän ikään mennessä vakituista työtä, perhettä, asuntolainaa ja vuosittaisia Kanarian-lomia. Tässä iässä kaipaisi jo turvaa ja vakiintumista elämään eikä aina sitä ainaista miettimistä, että onkohan ensi viikolla täydet työtunnit vai joku neljän tunnin osa-aikatyö. En odota työelämältä korkeaa asemaa tai hyvää palkkaa vaan minulle riittäisi säännölliset tulot ja sen tuoma perusturvan tunne.

”Ei tarvitse olla robotti”

Vastavoimia vaatimuksiin on kuitenkin löydettävissä.

– Olen hypännyt mukaan trendiin, jossa eletään materialistisesti vaatimattomasti. Se tuo elämään niin paljon enemmän kuin työmarkkinoilla pyristeleminen ja työlle eläminen. Elämää voi sittenkin elää, kun ei tarvitse olla robotti, eräs keskustelija kertoo.

– Itse milleniaalisukupolven edustajana omalla kohdallani ratkaisen ongelman tekemällä vapaaehtoisesti pelkkää osa-aikatyötä ja downshiftaamalla. Saan näinkin kivan vuokra-asunnon kehyskunnasta, uudehkon auton ja kivan elintason. Bonuksena jää vapaa-aikaa se 3–4 päivää viikosta. Töitä voi tehdä enemmän, jos rahaa johonkin tarvitsee. Tästä, jos jostakin suuret ikäluokat ovat käärmeissään, kun downshiftaaminen on maanpetturuuteen verrattava rikos, josta tulisi tuomita kuolemaan, yksi keskustelija täräyttää.

Hae apua ajoissa

Masennukseen sairastunut bloggaaja Jenni Rotonen on kannustanut hakemaan apua ajoissa.

Rotonen ehti ennen avun piiriin hakeutumista eristäytyä, ja tunsi itsensä jatkuvasti uupuneeksi. Lopulta päivät olivat itkua aamusta iltaan.

Ammattiavun lisäksi ystävien ja omaisten tuki oli Rotoselle tärkeää. Rotonen on erityisen kiitollinen äidilleen sekä sille yhdelle ystävälle, joka ymmärsi. Tuli väkisin kylään, soitteli ja jaksoi pyytää teelle ja kävelylle.

– Sinä itse asetat rajat. Kukaan muu ei tee sitä puolestasi, sanoo ”sukupolvi X:n edustaja” Vauva.fi:ssä.

Hän lähettää terveiset milleniaaleille.

– Aikuisena sinun tehtäväsi on tunnistaa omat tarpeesi ja rajasi ja elää niiden mukaan.

Vakityö ei ole ainoa asia, joka tuo turvaa.

– Ennakoi. Hanki puskurirahaa, niin pätkät ja projektit ei pelota niin paljon. Ja sitä paitsi, projektit taitavat olla tätä päivää. Aika ahdistavaa ajatella, että sama duuni forever.

– Pidä itsestäsi huolta milleniaali, kukaan muu ei sitä tee, ja onkin niin, että se on sinun ensisijainen tehtäväsi ja vastuusi. Aikuisuus suojelee. Kaikki menee aivan hyvin.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?