Rovaniemeläinen Rosa ponnisti voimistelijasta mallimaailman huipulle – sitten uraan tuli iso käänne: ”En usko unelmaduuniin”

Merkityksellisimmän työn Rosa Nenonen löysi positiivisen psykologian parista.

Rosa Nenonen suhtautuu omaan työhönsä intohimoisesti, mutta vapautuneesti. Vastapainoa työlle tuo yksivuotias poika.

18.8.2020 11:56

Fiilis oli se, että New Yorkissa kaikki oli mahdollista. Aina löytyi jotain uutta kokeiltavaa, erilaisia suuntia, joihin mennä.

Kolmekymppinen Rosa Nenonen havahtui kuitenkin pohtimaan, olikohan hän jo nähnyt mallimaailmassa kaiken. Hän oli mallina uransa huipulla. Oli löydettävä jotain muuta.

– Mitä ryhtyisin tekemään? En edes tiennyt, mikä minua kiinnostaa, Nenonen, 36, kertoo pohtineensa.

”Ensimmäisen uransa” Nenonen loi voimistelijana. Hän oli lahjakas, mutta päätti vastoin valmentajien ja lähipiirin odotusten lopettaa voimistelun juuri olympialaisten alla.

– Joku toinen voisi kokea Suomen edustamisen olympialaisissa merkitykselliseksi, mutta minulle se ei ollut sitä. Se ei ollut minun unelmani.

”Kukaan ei näe minua”

Mallimaailma sen sijaan imi rovaniemeläistytön mukaansa. Ensimmäiset keikat Nenonen teki 14-vuotiaana, 16-vuotiaana hän lähti Pariisiin.

– Se oli työtä niin kuin mikä tahansa. Olin kurinalainen ja paljon yksin, mutta samaan aikaan sain valtavasti. Pääsin Rovaniemeltä näkemään maailmaa. Sain kokemuksia: pääsin kuvausmatkoilla eksoottisiin lokaatioihin, asuin monessa eri maassa, opin kulttuureista, ja kaikesta tästä sain vielä hyvän taloudellisen korvauksen.

Kääntöpuolena oli jatkuva arvioiduksi tuleminen sekä se, että ihmiset näkivät Nenosesta vain hänen ulkokuorensa.

– Jo urani alkupuolella tajusin, että kukaan ei oikeasti näe minua eikä ketään edes kiinnosta.

Viimeistelemässä kirjaa kaksi vuotta sitten.

Kokeilemaan avoimin mielin

Vaelluksella San Franciscossa Nenonen sai oivalluksen.

– Jos löydän merkityksellisen työn kaavan, teen siitä kirjan. Työ on niin iso osa elämää.

Nyt Nenoselta on ilmestynyt teos Merkityksellisen työn kaava – Toteuta itseäsi, muuta maailmaa (Gummerus). Siinä hän jakaa ajatuksiaan sekä kokemustarinoita siitä, miten jokainen voi löytää itselleen mahdollisimman mielekkään työn.

Tarinat Nenonen yhdistää positiivisen psykologian tutkittuun tietoon. Positiivinen psykologia keskittyy ihmisen vahvuuksiin ja voimavaroihin.

Nenosen oma tarkoitus – eli työ positiivisen psykologian parissa – löytyi lukemisen ja pohtimisen kautta. Hän ryhtyi opiskelemaan alaa New Yorkissa.

– Ihmisen mieli on intohimoni. Minua kiehtovat ihmisen käytös ja motivaatio.

Merkityksellisen työn löytämisessä oleellista on juuri se, että omat kiinnostukset kohteet pystyy yhdistämään omiin vahvuuksiin. Itseen tutustuminen on tärkeää.

– Kannattaa lähteä avoimin mielin kokeilemaan sitä, mikä kiinnostaa. Lukea kirja, mennä jollekin kurssille. Heti ei kannata luoda paineita siitä, että ensi kuussa pitäisi saada omasta kiinnostuksen kohteesta palkka, Nenonen neuvoo omaa tietään etsiviä.

”En usko unelmaduuniin”

Raha ja status eivät ole kovinkaan kauaskantoisia motiiveja. Nenonen uskoo, että niiden kautta onnea ja täyttymystä ei löydy.

Merkityksellisyyden kokemus syntyy hänen näkemyksensä mukaan kahdesta asiasta: mahdollisuudesta toteuttaa itseään ja mahdollisuudesta vaikuttaa maailmaan.

Merkityksellisyyttä voi luoda mihin tahansa työhön.

– Ei tarvitse mennä joogaretriitille tai maailmanympärysmatkalle tai irtisanoutua vaan merkityksiä voi luoda siihen työhön mitä jo tekee. Toivon mukaan myös työnantajat ymmärtävät tämän.

Oman työn tärkeäksi kokeminen voi sitouttaa ja auttaa kestämään paremmin stressiä. Elämän ei silti kuulu aina olla mahtavaa ja ihanaa, ei työelämänkään.

– En usko unelmaduuniin. On tärkeämpää tuntea itsensä ja omat kiinnostuksen kohteensa, sillä se, miten haluaa itseään toteuttaa, muuttuu.

Merkityksellisen työn kaava

1. Tutustu tarinaasi

Kuka olet, miten sinusta tuli sinä? Moni kertoo itselleen tarinaa, joka ei ole totuudenmukainen.

Huomaatko ajattelevasi joitain tiettyjä, toistuvia, negatiivisia ajatuksia, jotka rajoittavat sinua elämästä sellaista elämää kuin haluaisit? Tulemalla tietoiseksi tarinastasi ja uskomuksistasi voit muuttaa elämäsi kulkua.

2. Ole autenttinen

Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi ja antavat sinulle energiaa? Minkä parissa koet suurinta nautintoa, mistä inspiroidut?

Uskalla olla rehellisesti sitä mitä olet. Olemme laumaeläimiä, ja meille on tärkeää, mitä muut meistä ajattelevat. Sen vuoksi voimme piilotella itseämme.

3. Tunnista supervoimasi

Kirkasta itsellesi arvosi, vahvuutesi, intohimosi ja taitosi – ne ovat eteenpäin vievät supervoimasi, omat työkalusi. Voit aloittaa siitä, että kysyt ystäviltäsi, milloin olet heidän mielestään parhaimmillaan.

4. Muuta maailmaa

Mitä haluaisit muuttaa maailmassa? Vastaus siihen auttaa sinua merkityksellisen työn ääreen.

Kaikkien ei tarvitse lähteä antamaan humanitaarista apua, vaan ratkaisua kaipaavat ongelmat voivat olla arkisempiakin ja lähellä sinua. Merkityksellisyyden kokemukseen riittää se, että työlläsi on positiivinen vaikutus, oli se kuinka pieni tai suuri tahansa.

5. Ota käyttöön oikeanlainen asenne

”Ei tästä mitään tule, en minä osaa, en ole riittävän hyvä...” Tällaiset itsekriittiset ajatukset kannattaa karistaa viimeistään nyt. Suhtaudu niiden sijaan itseesi myötätuntoisesti.

Onnistumisessa on useimmiten kyse rohkeudesta ja sinnikkyydestä sekä siitä, että ei pelkää epäonnistumisia. Vaikeudet ovat osa omaa matkaa, ja niistä voi oppia paljon.

6. Ole rohkea

Itseään ja elämäänsä ei voi muuttaa, jos pysyy vain siinä, mikä tuntuu turvalliselta.

Muutos saakin tuntua pelottavalta. Pääasia on, että ei anna pelon rajoittaa sitä, mitä haluaa elämässä tehdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?