Ihottumaa, silmätulehdusta tai kipeitä paiseita – näin hoidat eri ötököiden puremia ja tunnistat oireet - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Ihottumaa, silmätulehdusta tai kipeitä paiseita – näin hoidat eri ötököiden puremia ja tunnistat oireet

Puremiin ja pistoihin löytyy onneksi lievityskeinoja.

Punoitusta, kutinaa, turvotusta...ötököiden pistot aiheuttavat erilaisia oireita ja jälkiä.­

13.8. 11:45

Pohjolan kesä ei ole pelkästään ihana. Sen suloisuutta nakertavat erilaiset kesäkiusat. Näin toteavat Lars-Åke Janzon ja Matsåke Bergström kirjassa Kesäkiusat – purevat, pistävät, polttavat eläimet ja kasvit (Minerva).

Poimimme kirjasta vinkkejä joidenkin yleisimpien hyönteisten puremien ja pistosten tunnistamiseen ja hoitamiseen.

Hyttyset

Jokakesäinen tuttavuus ja puheenaihe. Lyhyt (15 mm), solakka sääski, jolla on pitkät jalat. Siivet ovat ohuet ja läpikuultavat.

Oireet: Hyttysen pisto on allerginen reaktio hyttysen erittämään sylkeen. Reaktion voimakkuus on yksilöllistä. Pistokohta turpoaa ja punoittaa, mutta tulehtuu harvoin, jos ihoa ei raavi rikki.

Näin hoidat: Terveyskirjaston mukaan erityisen kutisevia kohtia voi hoitaa paikallisesti kortisonivoiteella ja tai suun kautta otettavalla antihistamiinilla.

Lars-Åke Janzon ja Matsåke Bergström kertovat kirjassaan myös, että oireita voi lievittää kylmällä tai ”itsehoitokikoilla”, mutta seuraavien vinkkien osalta kirjoittajat eivät tosin voi taata, että ne tepsivät.

  • Hiero pistokseen banaaninkuorta, se voi lievittää kutinaa.

  • Halkaise tuore sipuli ja hiero sitä pistokohtaan

  • Kokeile laventeliöljyä, teepuuöljyä tai hammastahnaa

Ihotautilääkäri Ari Karppinen arvioi viime vuonna julkaistussa jutussa erilaisia itsehoitomenetelmiä hyttysten puremista aiheutuvaan kutinaan. Listassa mainittiin myös muun muassa teepussi, basilika, sitruuna, banaaninkuori, maito ja teepuuöljy. Lääkärin mukaan tieteellistä näyttöä niiden tehosta ei ole, mutta vaaraa niistä ei ole.

Lue myös: Ihotautilääkäri arvioi 13 keinoa hillitä hyttysenpiston kutinaa

Mäkärä

Noin 2–6 mm pitkä, paksu, kärpästä muistuttava sääski, jolla on leveät siivet.

Oireet: purema aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin hyttysen pisto. Pelkkä puremakin voi tosin tehdä kipeää.

Hoida puremia kuten hyttysenpistoja.

Kerroimme kesäkuussa joensuulaismiehestä, joka joutui mäkärähyökkäyksen kohteeksi. Jalkoja ei kutittanut, mutta ne kipeytyivät seuraavana päivänä. Kipu hellitti ajan kanssa.­

Paarmat

Liki äänettömästi luokse liitelevä, vankkarakenteinen kärpänen, joka iskee nopeasti. Paarmoja on useita erilaisia.

Oireet: Yleensä paarman pisto ei aiheuta reaktiota pistokohdan kipua lukuun ottamatta.

Hoida: Jos saat piston, pidä haava-alue puhtaana. Jos se alkaa punoittaa, turvota tai kehittää kellertävää märkää, harkitse lääkärissä käyntiä.

Paarma.­

Hirvikärpänen

Litteä, 5–10 mm pitkä, vankat jalat ja käyrät kynnet. Puree ihmistä usein niskaan.

Oireet: purema voi aiheuttaa kutinaa ja turvotusta, joskus myös ihottumaa, silmätulehdusta tai kipeitä paiseita. Jotkut saavat allergisen reaktion, johon liittyy voimakasta turvotusta, kuumetta ja pahoinvointia. Toiset eivät oireile lainkaan.

Hoida: Kutinaa lievittävä voide sekä viileä ja desinfioiva aine.

Hirvikärpänen.­

Ampiainen

Kesäkiusa, johon suhtaudutaan pelonsekaisesti. Takaruumiissa kelta-mustat poikkijuovat.

Oireet: Pistokohta punoittaa, turpoaa, kirvelee, aristaa ja kutiaa. Oireet katoavat vuorokauden sisällä. Allerginen reaktio kehittyy yleensä noin 15–20 minuuttia piston jälkeen.

Soita hätäkeskukseen 112, jos:

  • Henkilö voi pahoin, ja oireita on muuallakin kuin pistokohdassa

  • Piston jälkeen ilmaantuu huimausta, pahoinvointia, oksentelua ja hengitysvaikeuksia

  • Henkilö on saanut aiemmin allergisen reaktion ampiaisen tai mehiläisen pistosta

  • Ampiainen on pistänyt suuhun tai nieluun, ja pisto aiheuttaa oireita

  • Pistoja on ollut useita tai kyse on lapsesta tai vanhuksesta

Näin hoidat: Jos oireet eivät ole vakavia, ampiaisen – tai mehiläisen – pistoa voi hoitaa kylmällä sekä kutinaa lievittävillä aineilla, kuten hydrokortisonivoiteella.

Lue lisää: Pistikö ampiainen? Kun nämä oireet ilmenevät, on lähdettävä pikaisesti päivystykseen

Pistinmuurahainen

Pistinmuurahaiset ovat varsin pieniä (usein 0,5 mm), väri vaihtelee punaisesta kellanruskeaan. Pistinmuurahaisen alalaji on kusiaiseksikin kutsuttu kiusa.

Oireet: Voimakas kirvely, joka voi kestää 4–8 tuntia.

Hoida pistokohtaa kylmällä. Myrkky on yleensä vaaratonta. Jos muurahainen pistää allergiasta kärsivää lasta, hänelle saattaa puhjeta nokkosihottuma. Ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.

­

Entä hämähäkit – voivatko ne purra ihmistä?

Hämähäkki voi periaatteessa purra ihmistä, mutta kirjoittajat eivät tunne tapauksia, joissa ihmiselle olisi koitunut suurempaa haittaa.

Suomessa harvojen hämähäkkien myrkky vaikuttaa ihmiseen. Pureman seurauksena voi olla paikallista punoitusta ja turvotusta, oireet katoavat nopeasti. Puremakohta kannattaa kuitenkin pitää puhtaana. Jos saat pahempia oireita, ota yhteys lääkäriin.

Poista punkki heti

Puutiainen eli punkki imee verta ihmisestä. Punkkien levittämät taudit kuten borrelioosi ovat olleet viime vuosina suuren huomion kohteena.

Jos punkki puree, poista se heti. Mitä kauemmin punkki ehtii olla tarttuneena, sitä suurempi on tartunnan riski. Puhdista haava desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.

Pidä silmällä puremisalueen ihoa. Ota yhteys lääkäriin, jos siihen ilmestyy 1–4 viikon sisällä läpimitaltaan yli viiden cm:n laajuinen punoitus tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita.

­

Lue lisää punkeista:

Oletko sinä tullut tänä kesänä purruksi tai pistetyksi? Lähetä kuva ja kerro kokemuksistasi: noora.valkonen@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?