Hän osasi valita juuri oikeat sanat. Tiesi, mitä minulle tuli sanoa ja miten. Kohteliaisuus ja charmi olivat täydellisen pehmeässä ja sulavassa tasapainossa. Olin vihdoin löytänyt rinnalleni ihmisen, joka ymmärsi ja kuuli tarpeeni, hyväksyi minut juuri sellaisena kuin oikeasti olin.
Näin kertoo eräs nainen Jenni Kiviniemen kirjassa Hyvästit narsistille. Tervetuloa oma elämä (Kirjapaja).
Narsismi on todellinen ja vaikea ilmiö, jonka Kiviniemi on kohdannut lukuisaan otteeseen työssään psykiatrisena sairaanhoitajana ja terapeuttina.
Moni tarina alkaa sillä, että narsisti hurmaa ja saa toisen ihmisen ihastumaan itseensä. Todellisuus paljastuu vähitellen.
Ensimmäisiä hälytysmerkkejä vaarasta on vaikea muistaa tarkkaan. Ne olivat ehkä pieniä mitättömiä huomautuksia, oudohkoja ilmeitä tai eleitä, jotka ohitin nopeasti ajattelemalla, ettei kyse ollut varmaan mistään sen suuremmasta. Otin vastaan ilkeitä moitteita ja halveksuvia huomautuksia muun muassa vartalostani sekä tyylistäni kävellä ja istua hänen seurassaan lounaspöydässä. Hän kommentoi väheksyen pukeutumistani ja vertaili minua valloittaviin tuttaviinsa.
Hän ei pitänyt erityisemmin ystävistäni tai työkavereistani. Menoistani hänen tuli tietää ennakkoon kaikki. Hän ei ilahtunut kertoessani saaneeni kutsun illanistujaisiin vaan kertoi kaipaavansa minua kipeästi, jos lähtisin. Niinpä jäin mielihyvin hänen kainaloonsa ja nautin tästä kiintymyksestä, jota hän minulle osoitti ja jota en ennen ollut saanut kokea.
Pian kiintymys muuntui sairaalloiseksi kontrolloinniksi.
En voinut laskea puhelinta kädestäni, koska minun tuli olla saatavilla aina ja välittömästi. Sain päivän aikana kymmeniä, jopa satoja viestejä ja puheluita, joissa hän vannoi rakkauttaan, ylisti, kehui ja kaipasi ja kertoi pahasta olostaan, koska olin poissa ja jättänyt hänet jälleen yksin. Hän tarkisti kulkureittejäni, olinpa sitten matkalla töihin, lähikauppaan tai sunnuntaisella kävelylenkillä vanhempieni luokse.
Jotenkin nainen löysi aina reitin sopuun, ja mies osasi jälkikäteen aina perustella toimintansa. Kun mies kävi lopulta käsiksi, jokin alkoi muuttua. Nainen väsyi.
Vuorokausi lähtöni jälkeen hän lähetteli viestejä, joissa kertoi riistävänsä itseltään hengen, ellei saisi takaisin tärkeintä ja kalleinta asiaa maailmassa, minua. Ja niin minä palasin, yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes lopullinen lähtö tuntui olevan vain kaukainen haave, johon minulla ei yksinkertaisesti enää ollut voimia eikä uskoa. En ollut ihan varma, halusinkokaan sitä edes todella. En, ennen kuin kaikki oli romahtanut ja raunioista oli pakko kaivautua yksin ylös.
Huumaava alku pettää
Narsismia lähisuhteessa kokeneiden tarinoita yhdistää Kiviniemen mukaan usein huumaavan hurmaava alku ja nopea eteneminen suhteessa. Kuin varkain narsistinen ihminen alkaa manipuloida, valehdella ja kohdella kaltoin kumppaniaan. Kohtelu voi ajan myötä pahentua, ja johtaa jopa väkivaltaan.
– Varoitusääniä on ehkä jo kuultu alusta alkaen, mutta muun muassa ihastuminen ja rakastuminen peittoavat ne alleen. Narsistinen ihminen valitsee usein rinnalleen empaattisen ja hyväntahtoisen, muita huomioivan ja kompromisseihin kykenevän henkilön.
Myös itsen syyllistäminen ja ongelmallisten tapahtumien vähättely sekä häpeä toistuvat usein tarinoissa. Suhteesta voi kuitenkin olla vaikea lähteä.
– Uhkailu, pelottelu, kiristäminen ja alistaminen vievät voimia, itseluottamusta ja turvallisuuden tunnetta ja ne voivat lopulta aiheuttaa suurta ahdistusta, masennusta ja lamaantumista. Kun voimat ovat menneet hyvin ongelmalliseen suhteeseen, voi olla mahdotonta yrittää irrottautua tai alkaa toteuttamaan esimerkiksi kaikkea konkreettista eroon liittyvää.
”Jokaisen narsismia lähisuhteessa kokeneen tai kokevan tulisi muistaa, ettei kenenkään tarvitse yrittää selviytyä yksin
Narsistisia piirteitä omaavia enemmän kuin koskaan
Narsististen piirteiden vahvuus ja esiintyminen vaihtelevat eri ihmisillä.
– Haitaksi narsistiset piirteet muodostuvat silloin, kun ne ovat sairaalloisen voimakkaita ja tuottavat jatkuvaa kärsimystä narsistille ja hänen lähellään oleville niin yksityis- kuin työelämässäkin. Vahvasti narsistinen ihminen ei esimerkiksi pysty ylläpitämään ystävyys- ja parisuhteita, ja hän ajautuu jatkuvasti erilaisiin konflikteihin sekä riitatilanteisiin.
Kyse ei ole Kiviniemen mukaan mistään ”trendidiagnoosista”: Viime vuosikymmenten aikana tutkimukset ovat osoittaneet narsististen piirteiden yleistyneen ja olevan nykyisin yleisimpiä kuin koskaan.
Diagnosoitavissa olevaa narsistista persoonallisuushäiriötä on useimmin siteeratun yhdysvaltalaistutkimusten mukaan noin 0,5–3 prosenttia väestöstä.
– Meidän olisi tiedettävä se tosiseikka, että vahvasti narsistisia piirteitä omaavia ihmisiä – ilman diagnoosia – on kuitenkin paljon suurempi määrä, ja he voivat olla hyvin julmia ja jopa vaarallisia erityisesti läheisilleen.
– Narsisti -sanaa on valitettavasti opittu käyttämään myös haukkumasanana, ja sitä on voitu heitellä ilmoille kepeästi, esimerkiksi vaikeissa erotilanteissa. Terapiavastaanotollani niin sanotut turhat syytökset näkyvät kuitenkin hyvin harvoin.
”Menneisyydessäni on ihmissuhteita, jotka sulautuvat osaan kirjan kokemustarinoita. Henkilökohtaiset kokemukseni yhdessä psykiatrisen sairaanhoitajan työni kanssa toivat hiljalleen minut tähän; tekemään terapiatyötä narsismia ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden avuksi”, Jenni Kiviniemi kertoo.
Miten toimia, jos läheinen on vahvasti narsistinen?
1. Älä syyllistä itseäsi riidoista tai muista konflikteista. Ne eivät ole sinun syytäsi.
2. Luota omaan ajatteluusi ja tunteisiisi. Ei ole merkitystä, mitä muut ajattelevat. Tiedät, mitä olet kokenut, kuullut, tuntenut ja nähnyt. Vaikka narsistin lähisukulaiset, yhteiset tuttavanne tai ulkopuoliset eivät uskoisi kertomaasi, muista, että sinä tiedät, mitä olet kokenut ja miten sinua on kohdeltu.
3. Älä lannistu häpeän tunteen alle. Puhu. Kerro kokemuksistasi ja tunteistasi luotetuille läheisillesi, ystävillesi, tutuillesi sekä ammattiauttajille.
4. Älä lannistu, jos sinua ei uskota. Ihmiset eivät voi täysin ymmärtää sitä, mitä he eivät ole itse kokeneet.
5. Ota halutessasi yhteyttä narsistin entisiin kumppaneihin ja ystäviin. Samankaltaiset kokemukset voivat auttaa ymmärtämään narsistisen toimintatavan toistuvuutta eri ihmissuhteissa.
6. Hanki tietoa. Lue narsismia käsittelevää kirjallisuutta saadaksesi tukea ajatuksillesi, havainnoillesi ja tunteillesi. Etsi toipumiseen johtavia keinoja ja lue vertaistarinoita.
7. Käy vertaistukiryhmissä ja etsi netistä tieto- ja keskustelupalstoja, joilla muut samaa kokeneet jakavat ajatuksiaan ja tunteitaan. Vertaistuki on ollut monelle yksi merkittävimmistä ja suurimmista avuista.
8. Hanki ammattiapua ja terapiaa. Kokemusten läpikäynti, ajatusten ja tunteiden selkiyttäminen sekä itsetunnon vahvistuminen auttavat pääsemään eteenpäin.
9. Harjoita tietoista, hyväksyvää läsnäoloa esimerkiksi mindfulness-harjoitusten avulla.
10. Älä provosoi. Älä provosoidu. Keskustele narsistisen henkilön kanssa aina mahdollisimman neutraalisti mutta jämäkästi.
11. Älä näytä aggressiotasi, älä myöskään empatiaa. Aggressiosi voi olla täysin narsistin sinuun peilaamaa hänen omaa tunnettaan. Empatian osoittaminen voi vaikuttaa siltä, että olet alistunut.
12. Luovu pitkistä keskusteluista. Niiden tarkoitus on yleensä vain manipuloida sinua lisää.
13. Konflikti-, manipulointi-, syyttely- ja muissa vaikeissa tilanteissa suhtaudu häneen kuin pieneen lapseen tai mielialanvaihteluista kärsivään teini-ikäiseen. Pysy rauhallisena ja kerro, että keskustelet vasta, kun hän on rauhoittunut. Poistu tilanteesta, jos sinua ei oteta vakavasti.
14. Älä pyri sietämään huonoa suhdetta tai jäämään siihen lasten vuoksi. Pienetkin lapset vaistoavat herkästi kodin ilmapiirin ja reagoivat vanhempien väliseen suhteeseen sekä vanhempien vointiin. Lapset voivat saada vääristyneen kuvan ihmissuhteista, parisuhteesta sekä äidin ja isän roolista, jos toinen vanhemmista on narsisti
15. Eron jälkeen pysy mahdollisimman etäällä narsistista. Ystävyyssuhde on epärealistinen toive.
16. Anna eron jälkeen aikaa itsellesi. Yleinen suositus on, ettei uutta suhdetta kannata aloittaa kovin pian. Tärkeiden hyvinvointia ylläpitävien elämänarvojen ja rajojen sekä itsearvostuksen vahvistuessa voi välttyä toistamasta aiempia virheitä.
– Jokaisen narsismia lähisuhteessa kokeneen tai kokevan tulisi muistaa, ettei kenenkään tarvitse yrittää selviytyä yksin. Asiasta on hyvä puhua ääneen omille luotettaville läheisille, sekä myös ammattilaisille, Kiviniemi korostaa.