Kun lasin nostaa huulille, alkaa pian tapahtua – näin alkoholi vaikuttaa kehossa - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Kun lasin nostaa huulille, alkaa pian tapahtua – näin alkoholi vaikuttaa kehossa

Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa elimistön toimintaan varsin paljon.

Alkoholinkäytölle ei ole turvallista rajaa.­

11.8. 12:02

Kun lasin nostaa huulille, alkaa pian tapahtua.

Alkoholi vaikuttaa kehossa monin eri tavoin. Tässä esimerkkejä:

1. Aivot alkavat käydä hitaalla

Alkoholi vaikuttaa aivoihin monin tavoin. Aivojen toiminta hidastuu sitä mukaa, mitä enemmän juo, ja jossain vaiheessa hermosto on niin alkoholin lamaannuttama, että aivot osittain lopettavat toimintansa.

Jo vähempikin alkoholinkäyttö häiritsee mielikuvien jäämistä lyhytaikaiseen työmuistiin ja erityisesti pidempiaikaiseen muistiin, ja hermoston lamaantuminen vahvistaa ilmiötä.

Alkoholi on hermomyrkky, ja sen käyttö tuhoaa aina aivosoluja.

2. Uni huonontuu

Moni suomalainen saattaa juoda alkoholia rentoutuakseen. Niin ei välttämättä kannattaisi tehdä: vähäinenkin alkoholimäärä heikentää unen laatua ja elimistön palautumista.

3. Toimintakyky sakkaa ja tapaturmariski kasvaa

Joka kuudes kaikista tapaturmaisista kuolemista (pois lukien myrkytykset) sattuu humalatilassa oleville.

Alkoholi heikentää toimintakykyä, mikä voi johtaa muun muassa hukkumisiin, kaatumisiin ja putoamisiin sekä liikenneonnettomuuksiin.

4. Haimatulehdus voi yllättää

Haimatulehdus voi iskeä rankastakin kertajuomisesta, vaikka ei normaalisti joisi kovin paljon. Yleensä tulehduksen syntyyn kuitenkin vaaditaan toistuvaa ja pidempiaikaista juomista.

5. Suolisto kärsii

Suolisto ei tykkää alkoholista. Varsinkin humalajuominen laittaa suoliston koville. Alkoholinkäyttö voi aiheuttaa myös närästystä.

6. Pissattaa

Olut ja siideri voivat viilentää kesällä oloa, mutta hyvän nestetasapainon ylläpitämisessä ne eivät auta. Alkoholi kuivattaa kehoa lisäämällä virtsaamisen tarvetta.

7. Maksa joutuu koville

Raju juominen voi johtaa maksasolujen rasvoittumiseen jo muutamassa viikossa. Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan jossain vaiheessa.

Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa. Erityisen haitallista on ylipainon ja alkoholin yhdistelmä.

8. Vieroitusoireet

Kun humala alkaa haihtua, keskushermosto pyrkii korjaamaan tilannetta krapulavaiheen kautta. Krapulan oireet, kuten vapina, sydämen tykytys ja ärtynyt mieliala ovat merkki siitä, että keskushermosto on ylikiihtyneessä tilassa.

Oireet ovat alkoholin vieroitusoireita, jotka ovat sitä voimakkaammat, mitä enemmän ja pitempään on juonut.

9. Haittaa sydämelle

Runsas alkoholikäyttö aiheuttaa Terveyskirjaston mukaan kiistatta haittaa sydän- ja verisuoniterveydelle.

Alkoholi kohottaa verenpainetta, ja vähänkin runsaampi käyttö lisää sydämen rytmihäiriöitä. Humalajuomiseen liittyy merkittävä sydäninfarktivaara.

10. Syöpäriski kohoaa

Syövän riski lisääntyy suhteessa eliniän aikana juotuun alkoholimäärään.

Syövänkään kannalta ei ole olemassa turvallista alkoholimäärää: jo yhden päivittäisen annoksen, eli esimerkiksi 12 sentin viinilasillisen juominen lisää rintasyövän riskiä 10 prosentilla.

Määrällisesti eniten alkoholi aiheuttaa rintasyöpiä ja suolistosyöpiä, koska ne ovat syövistä yleisimpiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?