5 lähes huomaamatonta asiaa voivat paljastaa, että juominen on lähtemässä käsistä – tunnista hälytysmerkit - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

5 lähes huomaamatonta asiaa voivat paljastaa, että juominen on lähtemässä käsistä – tunnista hälytysmerkit

Jos alkoholijuomia on kevään ja kesän aikana kulunut joka ilta, alkoholinkulutus on noussut omaan tasoon nähden huomattavasti.

Julkaistu: 30.7. 15:06

Päivittäin nautittuna alkoholista voi tulla vieras, josta voi olla vaikea päästä eroon. Yksikin annos lisää terveysriskejä.

Loman tehtävä on palauttaa rasituksista, mutta tissutellessa terveyttä edistävät asiat –kuten kuntoilu – voivat jäädä retuperälle.

Alkoholi haittaa myös esimerkiksi unta, joka on oleellisen tärkeää palautumisen kannalta.

Kostean kesän jälkeen paluu arkeen voi tuntua vaikealta, jos lomalla on opettanut kehonsa päivittäisiin alkoholiannoksiin. Tottumisen voi huomata muun muassa sietokyvyn kasvuna sekä siinä, että alkoholia tekee mieli.

A-Klinikka Oy:n johtavan ylilääkärin ja päihdelääketieteen työelämäprofessorin Kaarlo Simojoen mukaan alkoholin liikakäyttö ei suinkaan aina tarkoita ryyppyputkia ja puukkohippaa.

Kohtuullisen riskin alkoholinkäyttö ylittyy jo silloin, jos mies nauttii 14 ja nainen 7 alkoholiannosta viikossa. Ainoa varmasti turvallinen raja alkoholinkäytössä on nolla annosta.

Pohdi omaa alkoholinkäyttöäsi – 5 hälytysmerkkiä

Esimerkiksi nämä merkit kertovat, että sinun kannattaa pohtia alkoholinkäyttöäsi.

  1. Keksit yhä useammin juomiseen oikeuttavia syitä. Hekumoit jo viikon puolivälissä palkitsevasi itsesi perjantai-iltana viinipullon avaamisella tai odotat joka päivä hetkeä, jolloin voit ottaa juoman.

  2. Petyt kerta toisen jälkeen omaan juomiseesi – päätät ottaa saunakaljan tai viinilasillisen, mutta juominen karkaakin käsistä.

  3. Tuijotat alkoholinkäytön riskirajoja ja huokaiset helpotuksesta, jos oma kulutus jää niiden alle. Tosiasiassa viralliset riskirajat kertovat terveydelle haitallisesta alkoholin kulutuksesta vain osalle ihmisistä.

  4. Läheiset huomauttelevat tissuttelusta.

  5. Lasillinen ei enää riitä. Jos kerta-annos kasvaa jatkuvasti, sietokykysi on voinut muuttua. Se kasvaa nopeasti ja usein huomaamatta.

Etätyön ja lomien aiheuttama sosiaalisten kontaktien ja kontrollin puute voi sysätä juomisen pois omasta hallinnasta.

– Oma toiveeni on, että suomalaiset tulisivat tänä vuonna hoitoon jo ennen kuin lomat on pilattu ja töihin paluu pelottaa, päihdeterapeutti Mika Muukkonen sanoi hiljattain jutussamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?