Kreikkalaisen treffikumppanin kysymys sysäsi Ira-Henrikan, 27, kohti suurta elämänmuutosta: ”Siihen loppui bilettäminen”

– Elämäni oli aika lailla bilettämistä, erityisesti kesäisin. Joskus saattoi helposti mennä kolme yötä putkeen baarissa, crossfitiin hurahtanut Ira-Henrika muistelee entistä elämäänsä.

Ira-Henrika teki puolitoista vuotta sitten elämäntapamuutoksen.

19.7.2020 14:34

Kotkasta kotoisin olevan Ira-Henrika Loppari, 27, on asunut viimeiset kolme vuotta Kreikan pääkaupungissa Ateenassa, jossa hän työskentelee pelifirmassa.

Ensimmäiset vuodet Kreikan auringon alla Ira-Henrika vietti villiä elämää, johon kuului bilettämistä yökerhoissa aamun pikkutunneille asti.

Vielä muutama vuosi sitten Ira-Henriikan illat kuluivat baareissa.

Ira-Henrikan kaksi vuotta vanhat sosiaalisen median kuvat koostuvatkin suurelta osin näyttävissä bileasuissa, drinkeistä ja juhlista. Hiljalleen kuvien teemassa näkyy kuitenkin muutos. Bilemekot vaihtuvat urheiluleggingseihin ja yökerhot aurinkoisiin crossfit-saleihin.

Jo pelkästään kuvat kertovat merkittävästä elämänmuutoksesta. Mitä Ira-Henrikan elämässä on tapahtunut?

Kuvassa Ira-Henrika ennen elämäntapamuutostaan. Nykyään hän on jättänyt alkoholin käytännössä kokonaan. –Tänä vuonna olen juonut yhteensä ehkä kolme drinkkiä, hän kertoo.

Reipas urheilijanuori salasi ongelmansa

Kotkasta kotoisin oleva Ira-Henrika oli lapsena urheiluhullu.

– Jos muistan oikein niin jo 2-vuotiaana osallistuin ensimmäisiin Hippo-kisoihin. 10-vuotiaana alkoivat piirinmestaruuskisat niin juoksussa, moukarissa, kiekossa, pituushypyssä kuin korkeushypyssäkin.

Mukaan tuli myös muun muassa jalkapallo. Teini-ikäinen Ira-Henrika pyöräili viikoittain treeneihin yhteensä jopa 120 kilometriä.

Fyysinen hyvä kunto ja urheilullisuus kätkivät kuitenkin taakseen salaisuuden. Vaikka Ira-Henrika vaikutti lapsena ja nuorena ulkoisesti terveeltä ja hyvinvoivalta, oli totuus kaikkea muuta.

– Henkinen puoli oli romahtanut jo pienenä tyttönä. Minut huostaanotettiin 6-vuotiaana ja sen myötä aina 16-vuotiaaseen saakka asuin eri sijaisperheissä.

Ira-Henrika kertoo kokeneensa myös koulukiusaamista.

– Kukaan ei huomannut ongelmia, sillä olin aina iloinen ja reipas.

Ira-Henrika ennen crossfitin aloittamista.

Treffit sysäsivät kohti muutosta

Ira-Henrikan ollessa 20, hänen kroppansa sanoi itsensä niin sanotusti irti. Hiljalleen urheilu jäi vuosiksi sivuun ja tilalle tulivat alkoholi ja juhliminen.

– Elämäni oli aika lailla bilettämistä, erityisesti kesäisin. Joskus saattoi helposti mennä kolme yötä putkeen baarissa.

– Tätä jatkui pari kesää, kunnes vuosi 2019 vaihtui. Olin alkanut katsomaan itseäni pelistä yhä useammin ja huomaamaan, kuinka ne vatsamakkarat ja jenkkakahvat alkoivat vaan kasvamaan, toki tähän vaikutti myös huono ruokavalio.

Ira-Henrika liittyi crossfit-seuraan, sillä hän halusi kehittyä päästäkseen kisaamaan lajin parissa. Vain muutaman kuukauden jälkeen yksi seuran omistajista kysyi urheilullista naista mukaan kisoihin.

Ira-Henrika tunsi väsymystä, eikä juuri mikään jaksanut kiinnostaa häntä. Hän ymmärsi kaipaavansa urheilua.

– Kävin vain töissä ja töiden jälkeen menin suoraan kotiin loppupäiväksi puhelimen ääreen.

Lopullinen muutos syntyi eräiden treffien jälkeen.

– Deiteillä eräs kreikkalainen mies kysyi, mitä teen normaalisti vapaa-ajallani. Menin ihan lukkoon. En tosiaan tehnyt mitään ja se hävetti.

Ira-Henrika päätti muuttaa arkensa kertaheitolla ja aloitti crossfitin harrastamisen. Monipuoliseen ja haastavaan lajiin kuuluu niin lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita.

– Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, päätin yhtenä päivänä, että nyt saa riittää. Siihen loppui bilettäminen, alkoholin juominen ja epäterveellinen ruokavalio – ja vielä kuin seinään. Tilalle tuli crossfitin lisäksi terveellinen ruokavalio sekä erittäin hyvä ja pirteä olo.

Tämä suositussa lajissa kiehtoo

Ira-Henrika on harrastanut nyt crossfitiä puolitoista vuotta. Tällä hetkellä hän käy treeneissä viisi kertaa viikossa.

Mikä Suomessakin suositussa lajissa sitten kiehtoo? Ira-Henrikan mukaan lajin paras puoli on ennen kaikkea yhteisöllisyys.

–Elämäni ensimmäiset kisat menivät todella hyvin. Meillä oli kolmen tiimi, joista kaksi muuta olivat poliiseja. Sijoituksemme 47 joukkueesta oli loppujen lopuksi kahdestoista.

– Treenit tehdään porukassa ja sinulla on aina valmentaja, joka neuvoo oikean tekniikan ja totta kai kannustaa! Kaiken kaikkiaan crossfit on erittäin koukuttava laji. Kerran kokeilet ja haluat aina uudelleen!

– Fiilis, joka tulee hyvän treenin jälkeen on ihan parasta, sitä ei voita mikään! Se, että näet peilistä kehittymisen motivoi jatkamaan. Crossfitin avulla henkinen hyvinvointi nousee heti ja fyysisesti parempi kunto voi olla nähtävissä jo kuukaudessa.

”Tein parhaan valinnan, eikä tulisi mieleenkään palata entiseen”

Enää urheiluharrastus ei kätke taakseen pahaa oloa, vaan Ira-Henrika on onnistunut käsittelemään nuoruuden ongelmansa.

– Kävin terapiassa monia vuosia, mutta kyllä kaikki lähtee kuitenkin sinusta itsestäsi lopulta. Liikunnalla, terveellisellä ruokavaliolla ja hyvillä unilla jaksaa joka päivä paremmin.

– Verrattuna nuoruuteen urheilussani on nyt myös erilaista se, että asetan selkeät tavoitteet. Nuorena tätä ei tullut mietittyä niinkään. Olen myös saanut paljon enemmän tukea harrastukseeni läheisiltä nyt vanhempana.

–Usko ja luota itseesi. Älä välitä, mitä muut ajattelevat tai sanovat – ainoastaan sinä tiedät, mikä on parasta sinulle! Ira-Henrika motivoi elämäntapamuutoksesta haaveilevia.

Harrastus onkin auttanut positiivisesti myös Ira-Henrikan itsetuntoon.

– En edes muista, koska viimeksi olisin viihtynyt omassa kehossani näin hyvin kuin nyt. Tein parhaan valinnan, eikä tulisi mieleenkään palata entiseen. Moni ei usko, että tein muutoksen sormia napauttamalla. Mutta niin minä tein!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?