Lauran, 24, kauppareissu sai ahdistavan käänteen: ”On ihan käsittämätöntä, että naisten pitäisi pukeutua pitkään kaapuun, jotta huutelua ei tulisi” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Lauran, 24, kauppareissu sai ahdistavan käänteen: ”On ihan käsittämätöntä, että naisten pitäisi pukeutua pitkään kaapuun, jotta huutelua ei tulisi”

Laura on lisännyt sosiaaliseen mediaan kuvan asusta, joka päällä hän kertoo kuulleensa ahdistavaa huutelua. ”Se, että syyllistetään ’no mitäpä puit tuollaiset vaatteet’ -tyylillä ei ole ratkaisu.”

Julkaistu: 29.6. 19:01

– Ulkonäön kehuminen ja seksuaalisävytteinen huutelu ovat kaksi eri asiaa, Laura muistuttaa.

Kotkassa asuvan energiatekniikan opiskelija Lauran, 24, kauppareissu muuttui viime viikolla varsin ikäväksi kokemukseksi.

– Jo kauppaan tullessa huomasin parin miehen tuijottelevan. Jätin tuijottelun kuitenkin huomiotta ja jatkoin ostoksiani tavallisesti.

Laura kertoo olleensa pähkäilemässä teevalikoimaa, kun toinen tuijottelijoista käveli hänen takaansa. Hänen mukaansa mies hivelöi ohimennen hänen takapuoltaan ja kuiskasi korvaan: ”Olet seksikäs.”

Laura säpsähti ahdistuneena sivummalle.

– Olen pitänyt itseäni aina sanavalmiina ja heittänyt vitsillä kavereille, että jos joku koskisi minuun, niin nyrkki heiluisi. Nyt menin kuitenkin lukkoon.

Myös teet jäivät hyllylle ja Laura suuntasi samantien ensimmäiselle kassalle.

– Halusin vain äkkiä kotiin. Mies huusi perään vielä ”minne menet, tule takasin”. Koko kotimatkan katselin taakseni, sillä halusin nähdä etteivät miehet jääneet seuraamaan minua.

Ei ensimmäinen kerta

Valitettavasti ostosreissu ei ollut huuteluineen ensimmäinen laatuaan, vaan Laura on kokenut ahdistavaa ulkonäön kommentointia myös aikaisemmin.

– Kyseessä on kauppa, jossa käyn lähes päivittäin. Lähes jokainen kerta saan jonkinlaista kommenttia tai huutelua. Nyt ensimmäisen kerran ahdistaa palata kauppaan.

Laura kokee, että jatkossa hänelle on rohkeutta pyytää henkilökuntaa puuttumaan huutelijoiden käytökseen.

Kauppareissujen lisäksi Laura kertoo kokeneensa ahdistelua myös muualla, esimerkiksi aikaisemmassa työssään asiakaspalvelijana.

– Onneksi nykyinen työpaikkani on todella viihtyisä, ja siellä arvostetaan jokaista työntekijää.

Instagram-postaus herätti keskustelua

Syksyllä bikinifitneksessä kisaava, urheilullinen nainen päätti nostaa tapahtuneen esille lukuisille someseuraajilleen.

– Moni nainen kertoo ”tottuneensa” tällaiseen kohteluun ja huuteluun. Huuteluun olen itsekin jo ”tottunut”, mutta tähän ei edes pitäisi tottua! Tällaista käytöstä kun ei pitäisi alun perin ollakaan.

Laura on huomannut kesähelteiden myös lisänneen huutelua vaatteiden vähentyessä. Hän on myös saanut avoimen Instagram-julkaisunsa jälkeen seuraajiltaan kiitosta aiheen käsittelemisestä.

– Moni joutuu varmasti kokemaan sitä ympäri vuoden, mutta varsinkin nyt kovien helteiden aikana monet seuraajistani uskaltautuivat kaivamaan ne shortsit tai hameet, ja ovat joutuneet kokemaan ahdistelua. Yksi nainen kertoi, ettei uskalla pitää enää kuin maksimekkoa helteillä, sillä oli joutunut kaupassa kourittavaksi haarovälistään.

”Se, että syyllistetään ’no mitäpä puit tuollaiset vaatteet’ ei ole ratkaisu”

Laura on julkaissut sosiaalisessa mediassa myös kuvan asusta, johon hän kertoo pukeutuneensa ahdistavalla kauppareissulla.

– Se, että syyllistetään ”no mitäpä puit tuollaiset vaatteet” -tyylillä ei ole ratkaisu. Pitääkö ulkona alkaa todellakin kulkemaan go pro -kamera päässä kuvaamassa ja turvasumute kädessä. Tätäkö on Suomi vuonna 2020?

Laura muistuttaa, että jokaisella tulee olla vapaus pukeutua miten haluaa, ilman seksuaalista häirintää.

– On ihan käsittämätöntä, että naisten pitäisi pukeutua pitkään kaapuun, jotta huutelua ei tulisi. Voisin kyllä veikata, että ihan sama mitä vaatetta olisi päällä, joku idiootti silti huutelisi. Ymmärrän, että ”paljastavammat” tai ihonmyötäiset vaatteet aiheuttavat katseita, mutta seksuaalinen häirintä ja fyysinen koskemattomuus ovat ihan laissa.

”Ulkonäön kehuminen ja seksuaalisävytteinen huutelu ovat kaksi eri asiaa”

Lauralla on myös jakaa muutama vinkki vastakkaisen sukupuolen ulkonäön asialliseen kommentoimiseen ja kehumiseen.

– Ulkonäön kehuminen ja seksuaalisävytteinen huutelu ovat kaksi eri asiaa. Koskemattomuudesta puhumattakaan. Jos et tiedä missä menee raja, pidä suusi kiinni.

– Asian voi ilmaista kommentoimalla esimerkiksi ”kaunis”, ”nätti” tai ”upea”. Jätä tissi-perse-seksi-kommentit sanomatta, ja ylipäätään huutaminen kadun toiselta puolelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?