”Miehet huutelivat terassilta naisille pisteitä, minä sain vain kahdeksan” – kolme naista kertoo, miten tuntemattomat töksäyttelevät ulkonäöstä

Moni toivoo, että osaisi paremmin vastata ulkonäköä koskeviin tökeröihin kommentteihin.

Monelle naiselle yllättävä ulkonäön kommentointi on surullisen arkipäiväistä. Kuva ei liity tapaukseen.

18.6.2020 14:16

Kerroimme aiemmin 23-vuotiaasta Ronjasta, joka on opetellut suhtautumaan omaan kehoonsa hyväksyvämmin – sekä puolustamaan itseään, jos ulkonäköä koskeva huomauttelu menee asiattomaksi.

Kun eräs mies pysäytti Ronjan lenkillä kertoakseen, kuinka kauniilta Ronjan rinnat näyttävät kun hän juoksee, Ronja suuttui ja sanoi miehelle, että hän ei halua kuulla moisia asioita. Huomautus ei ole ollut ainoa laatuaan.

Moni muukin tunnistaa Ronjan kokemukset ja tuntemukset.

– Kävellessäni viime talvena kerran kotiin takanani kulkevasta teinipoikajoukosta yksi sanoi kovaan ääneen, että ”v*ttu mikä perse, pääsispä pistää ***** tohon”, kertoo 23-vuotias nainen kaikessa lyhykäisyydessään.

Tässä kolmen muun kokemuksia.

”Olisit nätti, jos laihduttaisit”

Helena kertoo kohdanneensa huutelua ja kommentteja ylipainostaan jo vuosia.

Näin hän kertoo kokemuksistaan:

”Bussipysäkillä odotellessa tuli yksikin mies juttelemaan, kuinka voisin olla nätti jos laihduttaisin. En vastannut mitään.

Työpäivän aikana erään tyhjän parkkipaikan läpi kulkiessani tuli vastaan yksi ainoa ihminen, ehkä saman ikäinen nainen, joka kohdallani sanoi ’lihava koira’. Jatkoin matkaani, enkä voinut uskoa mitä juuri kuulin. Koiria ei ollut lähistölläkään.

Yleensä näitä ’ootpa lihava’ ja ’lähetään paneen’ (näinhän kysytään yleensä tuiki tuntemattomilta ja oletetaan, että ylipainoinen on epätoivoinen) tai ’väärällä tavalla’ naureskelevia katseita tulee ihan yllättäen milloin vain.

Lapsena sain kuulla vanhemmilta miehiltä usein, todella usein, kuinka olen ’komea tyttö’ tai että ’tuutko vaimoksi mulle, komea tyttönen’. Olin siis lapsenakin ylipainoinen. Pahinta on, että jokunen mies yritti vokotella minua äitini nähden, ja äitihän siinä sivalsi tiukasti limaisille äijille.

Lapsena ja nuorena sain kuulla ’olleeni ruoka-aikaan aina kotona’, eivätkä kaverini sanoneet haukkujille vastaankaan. Eivät puolustaneet. Siksi tuntui, että jäin yksin asian kanssa.

Tätä edellä mainittua olen joutunut kokemaan aina. Ulkonäköön kohdistuva haukkuminen on musertavaa, eivätkä haukkujat tajua tekojensa vaikutusta.”

 Eniten toivoisin, että olisin sanavalmis kommentoimaan välittömästi takaisin huutelijoille.

”Ihana peppu sulla”

29-vuotias Petra kertoo kuulevansa eniten kommentteja, jos hän on urheiluvaatteissa kesäaikaan.

Näin Petra kertoo:

”Jokin niissä ihonmyötäisissä trikoissa tai paljaissa käsivarsissa saa miehet neandertalin tasolle tuijottamaan ja kommentoimaan alatyylisesti. Erään kerran menin ruokakauppaan päälläni urheilutrikoot ja tuulitakki ja kumartuessani lukitsemaan pyöräni huomasin noin 50-vuotiaan miehen kävelevän takaani ohitse. Kun sain pyöräni lukittua sama mies kävelee ohitseni toiseen suuntaan ja kommentoi: ’Ihana peppu sulla.’

Toinen kerta tapahtui juoksulenkillä jälleen trikoot jalassa ja tuulitakki päällä. Pysähdyin risteykseen odottamaan valojen vaihtumista, kun tunsin käden olkapäälläni. Vanhempi kaljanhajuinen mies ilmoitti, ettei halua pelästyttää, mutta sanoo ihailevansa vartaloani.

Kyseiset tilanteet ällöttävät ja samaan aikaan tuovat turvattoman sekä ahdistuneen olon. Nämä tarinat eivät miesten korvaan kuulosta varmastikaan yhtään miltään, mutta minä en arvosta sitä, että vieraat ihmiset kommentoivat vartaloani. Kun olen lenkillä, olen ilman meikkiä, kuntoilemassa omaksi iloksi, en muiden viihdykkeeksi ja arvosteltavaksi.

On aivan eri asia jos olisin ollut laittautunut ja esimerkiksi baarissa missä humalaisten kommentointi on normaalimpaa, olisin henkisesti valmiimpi, tai niin valmis kuin tökeröön kommentointiin voi olla.

Eniten toivoisin, että olisin sanavalmis kommentoimaan välittömästi takaisin noille huutelijoille ja tekemään selväksi ettei tuo ole korrektia tai toivottavaa.”

”Miehet pisteyttivät ohi kulkevat naiset”

– Jossain vaiheessa miehet huutelivat kesällä terassilta pisteitä ohikulkeville naisille. Minä sain vain kahdeksan pistettä, kertoo ”ikiteinariksi” itseään luonnehtiva keski-ikäinen Jade.

– Kun minulla oli päällä trikooleggarit, t-paita ja korkkarit, yksi nuorehko mies pysäytti minut ja sanoi, että hän haluaa kertoa, että näytän aivan kauniilta joutsenelta.

Monet kommentit ottavat niin sanotusti päähän.

– Että aletaan kännipäissään jakelemaan naisille pisteitä ulkonäöstä. Milläköhän oikeudella?

Oletko sinä kokenut vastaavaa, sukupuolista riippumatta? Kerro kokemuksistasi alla kommenteissa.

3 tapaa vastata huomautteluun

  1. Puolusta itseäsi! Tee tiettäväksi, että ulkonäön kommentointi ei ole sopivaa ja että se loukkaa sinua.

  2. Muista, että olet arvokas ja hyvä sellaisena kuin olet.

  3. Harjoittele positiivista itsepuhetta – sitä voi treenata kuin mitä tahansa asiaa. Kehu vaikka itsellesi päivittäin kehoasi ja sitä, kuinka ylpeä oletkaan siitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?