Tiesitkö, että ihminen voi hikoilla helteellä jopa 12 litraa päivässä? Siksi on tärkeä huolehtia riittävästä nesteytyksestä, Terveystalosta muistutetaan.
Lämpötilan kohotessa keho hikoilee ensin moninkertaisesti, mutta tottuu sitten kuumuuteen. Runsas hikoilu voi tuntua kiusalliselta, mutta yleisesti ottaen se on terveen kehon tärkeä tapa viilentää itseään.
Ihminen tarvitsee tavallisesti noin 1,5 litraa vettä päivässä, mutta hikoillessa keho kaipaa runsaampaa nesteytystä. Hien mukana keho menettää nesteiden lisäksi jonkin verran myös suolaa, joten kivennäisvesi on välillä hyvä juomavaihtoehto. Yksi käypä kikka on nauttia juomaa, jossa on mukana elektrolyyttejä, esimerkiksi suolaa.
Nesteytyksen tarve on kesäkuumalla yksilöllinen. Jano on helteellä jo liian myöhäinen merkki nesteytyksen tarpeesta.
Virtsan väri kertoo
Nestehukan ja lämpöuupumuksen oireet muistuttavat humalaa: väsyttää, kognitiiviset kyvyt heikentyvät ja tajunnan taso voi jopa laskea. Siksi nestehukkaa ei alkoholia nauttiessa aina huomaa.
Virtsan väri kertoo nestetasapainosta paljon: jos virtsa on tavallista tummempaa ja tarvetta vessavierailuille tuntuu olevan harvemmin kuin yleensä, on juonut liian vähän vettä. Virtsan tummankeltainen väri näyttää, että nesteytys on jäänyt aivan retuperälle.
Hikoilun loppuminen on jo huolestuttava nestehukan merkki.
Joka toinen lasillinen vettä
Oluet ja siiderit eivät auta ylläpitämään hyvää nestetasapainoa, vaan kuivattavat kehoa lisäämällä virtsaamisen tarvetta. Terassilla istuessa onkin fiksu muistaa tämä nyrkkisääntö: juo joka toinen lasillinen vettä.
Riittävän nesteytyksen lisäksi ruoka auttaa neste- ja suolatasapainon ylläpitämisessä. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi nestettä ja kivennäisaineita sisältävät hedelmät ja vihannekset.
Vanhukset ja muut koronaviruksen riskiryhmät ovat erityisen alttiita helteen vaikutuksille.
– Nyt on tärkeää pitää huolta vanhuksista ja riskiryhmiin kuuluvista. Heille kannattaa soitella usein ja varmistaa riittävä nesteytys sekä mukavan viileät kotiolot, yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta sanoo.
7 vinkkiä helteestä selviytymiseen
Juo helteellä reilusti vettä. Myös vissy voi välillä olla hyvä janojuoma, sillä se korvaa hien mukana menetettyä suolaa. Älä jää odottelemaan janon tunnetta.
Suosi väljiä, vaaleita vaatteita. Ne sallivat kehon hikoilla ja viilentää itseään normaalisti.
Suojaa pääsi ja niskasi isolierisellä hatulla.
Pulahda uimaan tai kokeile vaatteiden kostuttamista. Uiminen viilentää kuumassa ilmassa lämmennyttä kehoa tehokkaasti.
Viilennä sisäilmaa tuulettimella, mutta vain kotioloissa. Tuuletinta ei suositella käytettäväksi työpaikoilla tai julkisissa tiloissa, koska puhallus voi levittää virusta ympäriinsä.
Pysy keskipäivällä varjossa. Fyysisesti raskas työ tai urheilusuoritus kannattaa ajoittaa aamupäivään, jottei keho pääse kuumenemaan liikaa.
Huono olo, huimaus ja päänsärky ovat oireita, joiden ilmetessä on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.