Pystytkö tähän liikkeeseen? Nopea ja lahjomaton testi paljastaa ylävartalon piilevät kireydet - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Pystytkö tähän liikkeeseen? Nopea ja lahjomaton testi paljastaa ylävartalon piilevät kireydet

Sohvi Ollila näyttää 3 liikettä, joita voit tehdä aina kun tarvitset helpotusta ylävartalon kireyksiin.

1.6. 13:04

Arjessa liikkuminen jää helposti yksipuoliseksi, usein kävelyksi, pyöräilyksi ja kuntosalitreeniksi.

Liikuntahetkien ulkopuolella vietämme paljon aikaa istumalla paikoillamme kotona, töissä ja erilaisissa kulkuneuvoissa. Suurin osa liikkeestä, kuten esimerkiksi tavaroiden nostaminen, tehdään vartalon etupuolella.

Yläkroppaan kannattaa muistaa antaa välillä liikettä, jotta välttyy kireyksiltä. Monipuolinen, säännöllisesti tehty liike ylävartaloon parantaa liikkuvuutta ja täten ennaltaehkäisee ikäviä niska- ja hartiaseudun vaivoja.

Myös ylävartalon voimatreeni onnistuu paremmin ja helpommin hyvän liikkuvuuden ansiosta.

  • Katso yllä olevalta videolta yksinkertainen testi, jolla selvität onko ylävartalossasi kireyksiä.

Testi on helppo: sinun tulisi saada kämmenet yhteen selän takana. Jos testi tuntui haastavalta, kokeile näitä liikkeitä kireyksien helpottamiseksi.

1. Kierrot istuen

Istu tuolin reunalle. Tuo vasen käsi vasemman jalan päälle ja nojaa alemmas. Myös oikea käsi tulee vasemmalle puolelle ja niska roikkuu aika rentona. Oikea käsi kiertää suorana taaksepäin tehden samalla ison kierron.

Kierrä käsi alakautta takaisin lähtöasentoon. Liike on kuin tekisit selkäuinnin käsivedon taakse. Toista liikettä rauhallisesti noin 12 kertaa ja tee sama myös toiselle puolelle.

2. Kyynärvarsien venytys

Mene pöydän äärelle ja aseta kämmenet pöydälle. Sormet ovat poispäin itsestäsi. Varaa painoa sormille tekemällä pumppaavaa liikettä. Jos liike ei tunnu juuri missään, kokeile laittaa sormet osoittamaan sivuille. Jos sekään ei tunnu, käännä sormet osoittamaan itseäsi kohti. Valitse näistä sopiva venytys ja tee liikettä noin 20 sekuntia.

3. Rintalihaksen ja käsivarren venytys

Asetu seinän viereen tätä venytysliikettä varten. Seinänpuoleinen jalka astuu hieman eteenpäin. Aseta seinänpuoleisen käden kämmen seinää vasten. Kierrä ylävartaloa poispäin seinästä, palaa takaisin ja vaihda kämmenselkä seinää vasten. Kierrä taas ylävartaloa pois päin seinästä ja palaa takaisin. Tee pehmeää, rauhallista, kiertävää liikettä noin 20 sekuntia kummallekin puolelle.

Tee näitä liikkeitä aina kun tarvitset kireyksiä helpottavaa liikettä ylävartalolle. Toimii myös taukojumppana!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä liikunnanohjaaja ja hyvinvointivalmentaja Sohvi Ollila antaa monipuolisesti vinkkejä liikkumiseen ja arjen hyvinvointiin. Työssään Sohvi auttaa ihmisiä innostumaan liikunnasta ja oivaltamaan pienten muutosten tuomat suuret tulokset.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Paino ei vain putoa? Testaa, oletko säästöliekillä

Näin personal trainer treenaa itse – Sohvi näyttää supertehokkaan kotitreeninsä

3 uutta välipalaa, joilla herkuttelet terveellisesti – näillä pysyy painokin kurissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?