Moni tietää tunteen: se ihana liikunnan jälkeinen fiilis, kun endorfiinit hyrräävät ja olo on mukavan aikaansaanut. Ainoa ongelma on, että pitäisi ensin jaksaa nousta sohvalta, jotta tunteen saisi.
Vaikka nauttisi liikunnasta, voi lenkkipolulle lähteminen silti tuntua lähes mahdottomalta tehtävältä tauon jälkeen. Mutta miksi?
– Meillä ihmisillä on taipumus siihen, että haluamme päästä helpolla. Kun fyysinen aktiivisuus ei ole vielä tapa, vaatii se aina päätöksen ja itseään voi joutua patistelemaan, kertoo urheilu- ja liikuntapsykologi, professori Taru Lintunen.
Liikuntamotivaation löytämiseksi on kuitenkin olemassa eri tapoja, hän vakuuttaa.
Liikunta automaattiseksi tavaksi
Aluksi Lintunen suosittelee pohtimaan, miten liikunnan saisi osaksi jokapäiväistä elämää.
Se voi onnistua esimerkiksi hankkimalla pyörän, jolla kulkee töihin ja asioille. Tai sitten voi päättää kulkea töihin joka päivä kävellen.
Eläinrakas ihminen voi puolestaan hankkia koiran, joka lisää liikkumista vääjäämättä.
Myös oman asuinalueen lähiliikuntapaikat kannattaa kartoittaa. Tavoitteena on, että liikkuminen olisi lopulta tapa, joka tapahtuu arjessa automaattisesti.
– Silloin ei joudu tekemään liikkumispäätöstä joka kerta erikseen. Se auttaa pääsemään yli siitä, että liikkumaan lähteminen on niin vaikeaa, Lintunen avaa.
Jo syntyneihin tapoihin voi kuitenkin vaikuttaa yllättävä elämänmuutos. Koronatilanne on laittanut monen rutiinit ja arjen uusiksi.
– Kun elämän perusrakenteet muuttuvat, on riskinä, että liikunta vähenee, koska ei voi enää noudattaa omia tapojaan, Lintunen kertoo.
Koiran kanssa tulee liikuttua säällä kuin säällä.
Hän suosittelee perehtymään siihen, mikä laji voisi paitsi korvata aiemman liikkumisen myös muodostua uudeksi tavaksi.
– Jos on jäänyt työttömäksi tai tekee etätöitä, voi olla lisää aikaa käytettävissä. Sitä kautta liikuntaa voi olla myös aiempaa helpompaa toteuttaa.
Aseta tarkkoja tavoitteita
Motivaation ylläpitäminen vaatii täsmällisiä tavoitteita. Ympäripyöreä päätös aloittaa kuntosalilla harjoittelu jää helposti leijumaan haaveeksi, jos tavoitteelle ei aseta tarkkoja raameja.
Hyvä tavoite voi olla esimerkiksi käydä puolen tunnin kävelyllä tai vesijumpassa joka maanantai. Liikuntasuoritus kannattaa merkitä kalenteriin tarkaksi ajankohdaksi.
– On todettu, että tavoitteen ylöskirjaaminen auttaa sen saavuttamisessa. Myös liikuntapäiväkirja tai harjoittelua mittaavat laitteet motivoivat osaa ihmisistä.
Tavoitteesta voi muistuttaa itseään vaikka kaivamalla jo edellisenä päivänä lenkkarit tai muut liikuntavarusteet valmiiksi esille.
Seuraavaksi voi sitoutua tekemään liikuntasuorituksen joka viikko samaan aikaan, kuukauden ajan.
– Sen jälkeen siitä on voinut hyvässä lykyssä tulla jo tapa. Silloin asiaa ei tarvitse miettiä joka kerta erikseen, koska liikunta on jo osa elämää.
Älä haukkaa liian isoa palaa
Motivaatiota täytyy myös ylläpitää. Kun intoa liikkumiseen löytyy, voi lenkkipolulle tehdä mieli lähteä joka päivä. Myös lähestyvä kesä saa monet ryhtymään ankariin kuntokuureihin.
Pian into saattaa kuitenkin lässähtää yhtä nopeasti kuin se löytyikin.
– Ei pidä haukata liian suurta palaa. Jos liikunta-annos kasvaa yhtäkkiä hyvin paljon, niin jo fyysinen kuormitus ja väsymys vaikuttavat motivaatioon, Lintunen avaa.
Liikunnan aloittamisessa maltti on todella valttia.
– Mieluummin kannattaa aloittaa varovaisesti ja vähitellen lisätä kuormitusta.
Löydä oma juttu
Jotta liikunta tulisi osaksi elämää, on tärkeää myös löytää itselleen sopiva liikuntamuoto. Vaikka tuntuisi, että kaikki kaverit pitävät juoksulenkeistä, ei laji välttämättä sovi itselle.
Lue lisää: Teetkö nämä virheet lenkkipolulla? Juoksuvalmentaja listaa 6 yleistä aloittelijan virhettä
Liikkua voi monella tavalla.
– Ihan varmasti jokaiselle löytyy jotakin, oli se sitten puutarhanhoitoa, balettia tai crossfitiä. Turhaan sitä hampaat irvessä tekee jotain, joka ei tunnu itselleen sopivalta, Lintunen painottaa.
Uusia lajeja voi kokeilla esimerkiksi erilaisilla alkeiskursseilla.
– Se vaatii tietysti rohkeutta, mutta siten voi löytää jonkin uuden ja yllättävänkin tavan liikkua.
Liikunta motivoi, kun se on omasta mielestä hauskaa.
Liikuntaan voi myös tutustua ja sitoutua kaverin kanssa. Sovituista treeneistä ei luista yhtä helposti kuin silloin kun liikkuu itsekseen.
Syitä liikkumiseen tulee pohtia
Joillekin motivaatio liikuntaan herää ulkonäkösyistä. Ainoastaan pinnallisista syistä liikkuminen voi kuitenkin herättää ahdistusta ja viedä liikkumistavat ojasta allikkoon.
– Tutkimusten mukaan ulkoiset syyt eivät kannattele motivaatiota, Lintunen kertoo.
– Itseään ilahduttavan liikkumisen ja sisäisen motivaation on todettu olevan hyvin kestävää. Tulisi liikkua sen takia, että jokin asia on mukavaa.