3 uutta välipalaa, joilla herkuttelet terveellisesti – näillä pysyy painokin kurissa - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

3 uutta välipalaa, joilla herkuttelet terveellisesti – näillä pysyy painokin kurissa

Nämä välipalat säilyvät tunteja ilman jääkaappia.

11.5.2020 15:10 | Päivitetty 12.5.2020 9:20

Harva tulee ajatelleeksi, että vireystilan ylläpidossa sekä viheliään nälkäkiukun estämisessä merkittävä tekijä voi olla terveellinen välipala.

Hyvä välipala sisältää selkeän proteiininlähteen, värejä ja hyvää rasvaa. Nälän tasosta ja omasta aktiivisuudesta riippuen välipala voi sisältää hyvälaatuisia hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljaa tai banaania. Hiilihydraattipitoinen välipala on hyväksi etenkin silloin, jos välipalan jälkeen on menossa liikkumaan tai välipalan voimalla tulee pärjätä useita tunteja.

Ei jääkaappia?

Monesti ongelmaksi syntyy se, että välipalaksi otettaville eväille ei välttämättä ole kylmäsäilytysmahdollisuutta. Jos eväitä ei ole mahdollista säilyttää kylmässä, tulee ne koota niin ettei säilyminen ole ongelma. Melkein mikä tahansa säilyy huoneenlämmössä pari tuntia, myös maito- ja kypsät lihatuotteet. Helteellä täytyy kuitenkin olla tarkempi säilytyksen kanssa.

Pääsääntöisesti kasviperäiset tuotteet säilyvät normaaliolosuhteissa syömäkelpoisina yhden päivän ajan. Myös keitetyt kananmunat säilyvät kuorissaan mainiosti. Kunnolla kypsennetty kananmuna säilyy hyvin, joten esimerkiksi hyvin paistetut proteiiniletut, suolainen pannukakku tai mikrossa valmistettu mukikakku on hyvä vaihtoehto pakata mukaan evääksi, vaikkei kylmäsäilytystä olisikaan.

Kasvisruoka säilyy pidempään

Maitotuotteetkin säilyvät pari-kolme tuntia huoneenlämmössä. On kuitenkin tyypillistä, että ne hapantuvat. Hapantuminen estä niiden käyttöä, mutta vaikuttaa makuun. Tuntikausia lämmennyt maitotuote ei maistu raikkaalta, vaikka olisikin vielä oikein syömäkelpoinen. Jos maitotuotepohjaisia välipaloja joutuu säilyttämään ilman kylmää pidemmän aikaa, on fiksua korvata maitotuote kasvimaidolla.

Lihatuotteet ovat herkimpiä pilaantumiselle. Jos sinun täytyy kuljettaa ateriaasi mukanasi yli kaksi tuntia tai säilyttää sitä lämpimässä, on parempi valmistaa kasvisruokaa. Hyvin säilyviä lihankorvikkeita ovat esimerkiksi tofu, nyhtökaura ja härkis, ja niistä valmistettu ateria säilyy jopa päivän ajan (etenkin jos ei lisää mukaan maitotuotteita tai kasvimaitopitoisia kastikkeita).

Jos eväsleivän tulee säilyä vain pari tuntia, proteiiniksi leivän väliin sopivat leikkeleet ja kylmäsavulohi. Juusto säilyy hieman pidempään, ja hyvin paistettu kananmuna tai tofu säilyy huoneenlämmössä vähän pidemmänkin reissun ajan.

Viilennä pakastemarjoilla

Yksi mainio keino pitää eväät viileänä on lisätä juuri ennen lähtöä osa aineksista jäisinä. Esimerkiksi tuorepuuron tai rahka-annoksen voi valmistella muuten valmiiksi etukäteen ja lopuksi lisätä mukaan jäiset pakastemarjat.

Seuraavat kolme reseptiä antavat sinulle uutta inspiraatiota terveellisiin välipaloihin, joiden avulla pystyt jopa herkuttelemaan!

Kana-ananasleivät

(Säilyvät huoneenlämmössä 2 tuntia.)

  • 2 viipaletta 100 % kaura- tai ruisleipää

  • 1 paistettu broilerin rintafilee

  • ¼ tl currya tai kurkumaa

  • Suolaa ja pippuria oman maun mukaan

  • 1 dl pilkottua ananasta

  • 2 rkl paksua jogurttia tai soijajogurttia

  • Tomaattipyreetä tai ketsuppia

  • (1rkl jalapenoviipaleita tai pieniä kapriksia)

Pilko broilerin rintafilee pieniksi paloiksi. Sekoita mausteet, ananaspalat, jogurtti ja tomaattipyree/ketsuppi kulhossa sekaisin.

Levitä täyte leipien päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet väriä.

Ihana gluteeniton suklaapannari

(Säilyy ilman kylmäsäilytystä päivän ajan.)

  • 5,5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (jos gluteenittomuus ei ole tärkeää, voit korvata myös speltillä, joka sisältää gluteenia)

  • 1 tl leivinjauhetta

  • ½ tl suolaa

  • 4 kananmunaa

  • 1 l suklaanmakuista (sokeroimatonta ja gluteenitonta) kaurajuomaa

  • 3 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

  • 2 rkl voita tai kookosöljyä

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sulata voi tai kookosöljy pienessä kulhossa lämpiävässä uunissa. Sekoita sillä välin muut ainekset keskenään kulhossa. Anna taikinan turvota uunin lämpenemisen ajan.

Lisää sula rasva ja kaada taikina syvälle pellille leivinpaperin päälle ja kypsennä keskitasolla 20–25 minuuttia.

Korvapuustin makuinen tuorepuuro

(Jos käytät luonnonjogurttia, säilyvyys 2–3 tuntia huoneenlämmössä. Soijajogurttia käyttäessäsi säilyy eväänä huoneenlämmössä päivän ajan.)

  • 1 kypsä banaani

  • 1 ½ dl makeuttamatonta mantelimaitoa

  • 1 dl maustamatonta luonnon- tai soijajogurttia

  • 1 ½ dl kaurahiutaleita

  • 1–2 rkl chiasiemeniä tai rouhittua pellavaa

  • 1 rkl mantelivoita tai vaaleaa tahinia

  • 1 tl kanelia

  • ½ tl kardemummaa

  • ½ tl inkivääriä

  • Ripaus suolaa

  • Pinnalle hiukan vaahterasiirappia tai hunajaa

Soseuta banaani haarukalla. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna turvota hetki tai yön yli.

Nappaa reseptit talteen ja kokeile maukasta vaihtelua välipaloihisi.

Herkullisia välipalahetkiä!

Reseptit: Sanni Massinen

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä liikunnanohjaaja ja hyvinvointivalmentaja Sohvi Ollila antaa monipuolisesti vinkkejä liikkumiseen ja arjen hyvinvointiin. Työssään Sohvi auttaa ihmisiä innostumaan liikunnasta ja oivaltamaan pienten muutosten tuomat suuret tulokset.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Tehokas kotitreeni yläkropalle – vain kolme liikettä

4 liikettä, joilla vyötärö kapenee! Näillä saat treenatun keskivartalon

Jalkalihakset kuntoon 4 teholiikkeellä – tällä kotitreenillä syntyy tuloksia

Juttua muokattu 12.5. klo 9.16: Gluteenittoman suklaapannarin reseptiä täsmennetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?