Tiina, 22, on laittanut uusiin hampaisiinsa rahaa lähes 10 000 euroa – tältä lopputulos näyttää

Kolme suomalaisnaista esittelee hammasremonttinsa.

Tiinan hampaat kokivat alkuvuodesta melkoisen muutoksen.

6.5.2020 15:04

Hymyileminen tuntuu 22-vuotiaan Tiinan mielestä nykyään oudolta. Syynä ei suinkaan ole se, ettei häntä hymyilyttäisi. Nuori nainen paljastaa hävenneensä pitkään hymyään.

Enää siihen ei ole kuitenkaan tarvetta, sillä Tiina korjautti alkuvuodesta häpeää aiheuttaneet hampaansa.

– Olin saanut tarpeekseni siitä, etten kehdannut hymyillä tai nauraa. Tiesin, että menetän jokaisen hampaan, jos en tee jotain tälle asialle.

Miten hampaat pääsivät tähän kuntoon?

Mutta kuinka nuoren naisen hampaat sitten olivat menneet operaatiota vaativaan kuntoon?

– Suurin syy oli se, että nuorempana minulla oli järkyttävä hammaslääkäripelko. En uskaltanut käydä edes hammaslääkäritarkastuksissa.

Tämän lisäksi hampaiden kuntoon vaikuttivat Tiinan sairaudet. Tiina sairastaa tyypin 1 diabetesta, jonka seurauksena hän sairastui diabeetikoiden syömishäiriöön, diabulimiaan, jossa ateriainsuliinia pistetään liian vähän laihtumisen toivossa.

Tiina on sittemmin jo parantunut syömishäiriöstä, mutta se ehti vaikuttaa hänen hampaisiinsa diabeteksen pahenemisen myötä.

Tiina tietää, että diabetes altistaa useille suun sairauksille, ja että diabeetikoilla suun tulehdukset ovatkin yleisiä.

– Jos et diabeetikkona hoida hampaita, jatkuva tulehdustila suussa vaikuttaa diabeteksen tasapainoon, ja jos et hoida diabetesta, hampaat kärsivät.

Tiina yrittikin hoitaa hampaitaan itsenäisesti kotona, mutta se ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.

– Hoidin niitä todella heikosti, sillä kun hampaiden kunto huononi, luovuin toivosta, sillä ajattelin ettei niistä kuitenkaan enää nättejä saa.

”Maksoi mitä maksoi”

Tiina kertoo saaneensa kuulla viime vuosina hammaslääkäreiden vastaanotoilla, kuinka hänen hampaansa ovat katastrofaalisessa kunnossa parikymppiseksi nuoreksi.

Tammikuussa Hämeenlinnassa sijaitseva yksityinen hammaslääkäri kertoi asian vielä astetta suoremmin.

– Sieltä sanottiin, että nyt on viimeinen hetki pelastaa pahasti reikiintyneet hampaani.

Lääkärin kehotuksen myötä Tiina alkoi käydä hammaslääkärin hoidoissa 1–3 kertaa viikossa. Yhteensä häneltä paikattiin noin 10 reikää, suoritettiin juurihoito ja poistettiin kuusi hammasta. Hoidot kestivät kolme kuukautta.

Tiinan hampaat kokivat alkuvuodesta melkoisen muutoksen.

– Sen jälkeen oli aika miettiä, miten hampaat saisi vielä näyttämään esteettisesti kauniilta. Pyysin hammaslääkäriä tekemään minulle kauniit hampaat, joilla pystyisin syömään ja kehtaan hymyillä, maksoi mitä maksoi.

Hampaiden esteettinen korjaus kesti noin kolme päivää.

– Ihan ensimmäisenä valkaistiin alahampaat, jotta niiden sävy sopi tuleviin kruunuihin. Sitten hampaat hiottiin kruunuja varten, ja siitä seuraavana päivänä ne asetettiin ja puuttuvan hampaan kohdalle tehtiin silta.

Tiina on maksanut hammasremontistaan noin 8000–9000 euroa.

– Minulle laitetaan vielä yksi hammasimplantti, jotta saan takahampaan, jolla purra. Sen hinnaksi tulee noin 2000 euroa.

Tiina on lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen.

– Vaikka se maksoi syntisen paljon ja oli tosi rankka kokemus, en ole koskaan ollut näin onnellinen. Sain itsetunnon takaisin vuosien jälkeen. Joskus saatan edelleen automaattisesti pidättää hymyä tai naurua, kunnes tajuan, että ei hitto, eihän minun tarvitse!

”Olen todella tyytyväinen lopputulokseen”

20-vuotiaan Sallan hampaille on tehty oikomishoito ”purentakiskolla”, joka on useille tuttu myös julkisen puolen hammashoidosta.

– Käytin sitä öisin ja jonkin verran päivisin esimerkiksi lukiessa. Koje käytännössä ”asetti” hampaat luonnolliseen asentoon.

Hampaat ennen oikomista.

Hampaiden oikomiseen meni kokonaisuudessaan aikaa puolitoista vuotta.

– Rahaa hammasremonttiin meni noin 300–500 euroa. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen.

Salla muistuttaa, että purentakiskojen avulla tehtävä oikomishoito vaatii myös omaa panostusta.

Hampaat oikomisen jälkeen.

– Varsinkin aluksi hampaat olivat todella kipeät, mutta kojetta täytyi silti pitää ja huolehtia että tuli käytettyä tarpeeksi. Se kannatti, sillä kauniin hymyn lisäksi myös purenta tuli täydelliseksi.

Tulos toivottua nopeammin

Jannicaa, 24, hampaiden oikominen aikuisiällä mietitytti pitkään.

– Eniten pelotti, miltä raudat tulisivat suussa näyttämään ja mitä muut ajattelisivat. Rohkenin kuitenkin mennä konsultaatioon, jonka jälkeen juttu alkoi luistaa.

Muutaman viikon päästä raudat olivat jo Jannican suussa.

– Arvioitu aika oikomisesta oli useampi vuosi, mutta kiskot oli minulla vain seitsemän kuukautta, minkä jälkeen hampaani olivat hurjaa vauhtia suoristuneet. Nyt uskallan hymyillä leveästi suu auki ja haluan rohkaista jokaista, joka suunnittelee hampaiden oikomista raudoilla näin aikuisenakin. Olen ollut pelkästään tyytyväinen koko prosessiin.

Hoitojen suosio nousussa

Hammaslääkäri ja Hammaslääkäriliiton hallituksen varapuheenjohtaja Pia Helander kertoo, että esteettisissä hammasoperaatioissa suosiossa ovat hampaiden valkaisu, esteettinen oikominen ja hammaslaminaatit ja -kruunut sekä implantit.

– Sanoisin, että esteettisten hoitojen suosio on kasvanut viime vuosina jonkun verran. Hoitojen hinnat liikkuvat hoidosta riippuen sadoista tuhansiin euroihin.

Helanderin mukaan monet aloittavat hampaiden muokkaamisen valkaisusta.

– Siihen kynnys on matalin ja kustannukset alhaisimmat.

Helander muistuttaa, että ennen esteettiseen operaatioon hakeutumista on muistettava erityisesti yksi asia.

– Mitä tahansa esteettistä tehdäänkin, suun on oltava terve ja hoidettu. Korostan aina, että terveys edellä.

Lisäksi operaatiota suunnittelevan tulee muistaa, että hampaita tulee hoitaa hyvin myös operaation jälkeen.

– Kallis operaatio ei tarkoita sitä, että hammasharjan voi heittää nurkkaan. Hampaiden omahoidolla on suuri merkitys hoitotoimien tulosten ennusteelle ja koko suun terveydelle.

Helanderin mukaan on myös tärkeä kääntyä esteettisissä operaatioissa osaavan ammattilaisen puoleen.

– Huolellinen tutkimus ja hoidon suunnittelu ovat edellytys hyvälle lopputulokselle. Netistä ei kannata itse tilata välineitä ja aineita valkaisuhoitoihin, sillä niihin voi sisältyä riskejä, mikäli ei tiedetä, mitä aineita käytetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?