Nukahdatko iltaisin hetkessä? Et välttämättä ole erinomainen nukkuja, vaan kärsit merkittävästä univajeesta, sanoo unilääkäri - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Nukahdatko iltaisin hetkessä? Et välttämättä ole erinomainen nukkuja, vaan kärsit merkittävästä univajeesta, sanoo unilääkäri

Univajeen oireet ja sietäminenkin on yksilöllistä.

Julkaistu: 5.5. 18:25

Omaa unta voi houkutella muun muassa liikkumalla ja säännöllisellä elämänrytmillä.

Joku on ärtynyt, toinen pikemminkin apaattinen ja aloitekyvytön. Kolmas saattaa kärsiä muistihäiriöistä, keskittymiskyvyttömyydestä tai jatkuvasta sairastelusta.

Oireet hälyttävästä univajeesta voivat olla moninaisia.

Univaje voi myös vaikeuttaa painonhallintaan, ja univajeen yleistyminen on yksi syy lihavuuden yleistymiseen.

– Tärkeintä on olla rehellinen itselleen eikä ulkoistaa oireita aina ikään, stressiin tai hormoneihin liittyviksi, unilääkäri Henri Tuomilehto sanoo.

Yksi merkki univajeesta voi olla nopea nukahtaminen.

– Valtaosa ihmisistä, jotka nukahtavat ”ennen kuin pää osuu tyynyyn” eivät ole erinomaisia nukkujia vaan kärsivät merkittävästä univajeesta.

Muista palautua

Puutteellinen uni muun muassa nostaa kakkostyypin diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä sekä heikentää sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, laskee mielialaa ja motivaatiota. Pahimmillaan heikosta unesta johtuva univaje voi johtaa vakavaan uupumukseen.

Koronatilanteen helpottuessa virkeyttä ja vireyttä ja jaksamista vaaditaan ehkä entistäkin enemmän. Tuomilehdon mukaan nyt olisikin syytä muistaa huolehtia omasta hyvinvoinnista ja palautumisesta. Riittävä uni on tässä avainasemassa.

– Univajeesta ei seuraa mitään hyvää. Älä koskaan ajattele, että teet liikaa nukkumisen eteen.

Päikkärit kannattaa pitää napakoina ja nukkua ne ennen myöhäistä iltapäivää.

Kohti parempaa unta

Tässä 7 vinkkiä, joilla voit kohentaa untasi:

  1. Selvitä oma unentarpeesi eli tarkkaile, kuinka monta tuntia sinun on parasta nukkua, jotta heräät aamulla virkeänä ja jaksat koko päivän ilman päiväunia.

  2. Anna unelle aikaa eli järjestä omat aikataulusi niin, että voit nukkua paremmin. Valitse esimerkiksi iltamenojen sijaan hyvä uni.

  3. Selvitä uniaikaikkunasi. Suurimmalle osalle ihmisistä nukahtamiselle otollinen aikaikkuna on illalla kello 22–12. Jos silloin pääsee nukkumaan, uni tulee helposti ja nukkuja herää tyytyväisenä sen jälkeen, kun unitarve on täyttynyt.

  4. Nuku napakat päiväunet. Paras aika päiväunille on kello 12–15, ja päiväunien pituuden tulisi olla vähemmän kuin 20 minuuttia.

  5. Liiku – se voi parantaa yöunen laatua ja houkutella unta tulemaan aikaisemmin. Rasittava liikunta kannattaa sijoittaa loppuiltapäivään tai alkuiltaan.

  6. Säännöllistä nukkumisaikataulusi. Elimistö rasittuu, jos nukkumaanmeno- ja heräämisajat poikkeavat paljon toisistaan eri päivinä.

  7. Luo hyvistä tottumuksista rutiini. Jatkuvuus on nukkumistottumuksissa yhtä tärkeää kuin kaikissa muissakin terveellisissä elämäntavoissa.

Jos omat keinot loppuvat, hae apua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?