Mökkirannasta alkoi yllättäen kuulua ääniä – vedessä odottikin varsinainen näky: ”Pistimme välit poikki” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Mökkirannasta alkoi yllättäen kuulua ääniä – vedessä odottikin varsinainen näky: ”Pistimme välit poikki”

Mökillesi yllättäen ilmaantuneella vanhalla tutullasi saattaa olla omat kujeet mielessään.

Julkaistu: 19.4. 19:16

– Matkailuauto on kaikkien hyväksikäyttöjen äiti, sanoo hyväksikäyttäviin ”ystäviinsä” kyllästynyt lukija.

Kirjoitimme viime viikolla uusista ”ystävistä”, jotka ilmaantuvat elämääsi juuri silloin, kun sinulla pyyhkii hyvin.

Valitettavasti vain omaa napansa tuijottavia tuttavia löytyy lähes jokaisen lähipiiristä. Ei siis ihme, että tarinoita epämieluisista yllätysvieraista ja autojen lainailijoista riittää. Kokosimme yhteen lisää lukijoiden kokemuksia ”lokkeilijoista” ja hankalista ihmissuhteista.

Tuliainen ei ollutkaan ystävällinen muistaminen

– Vuosia sitten lähisukulainen toi tuliaisiksi jadekorvakorut Japanista. Hän pyysi niistä hyvän hinnan eli tuliaiset ilman pyyntöä olivatkin maksulliset. Noita koruja ei voinut pitää korvissa, koska ne aiheuttivat tulehduksen korvalehteen. Kävin tiedustelemassa korukaupasta, mitä ainetta mahtavat olla, ja asiantuntija kaupassa kertoi niiden olevan kuparia. Maksulliset tuliaiset ovat nyt olleet monta vuotta laatikossa.

”Tuona aamuna totesin, että olet omillasi”

– Perheenjäsen vaatii minulta aina it-asioissa apua yhtäkkisesti, siis niin että minun pitäisi siltä seisomalta keskeyttää kaikki muu ja auttaa häntä. Kerran hän yritti tehdä työpaikan videohaastattelua, mutta hänen webkameransa ei toiminut.

Hän soitti minulle aamulla kiukutellen ja vaati käyttää minun läppäriäni – ja hommaan olisi varmasti mennyt tunteja! Autan mielelläni muita, jos apuani arvostetaan ja kunnioitus mukana, mutta tuona aamuna totesin, että olet omillasi.

”Minä tietysti olen se nihkeä tyyppi”

– Lapsesta asti olen piirtänyt ja maalannut, nykyään ammatikseni. Kouluajoista asti sukulaiset, opettajat ja työkaverit ovat odottaneet teoksia milloin mihinkin. Minä tietysti olen se nihkeä tyyppi, kun en suostu.

Kesämökin rannassa odotti yllätys

– Aikoinaan kesämökkimme yksityisestä rannasta alkoi kuulua ääniä. Kävimme katsomassa ja rannalla odotti yllätys. Puolituttu perhe oli vaarista vaippaikäiseen pulikoimassa. Olivat noloina, koska luulivat ettemme olisi paikalla. Jäi mietityttämään, että olisivatko murtautuneet mökkiimme lomailemaan, koska olivat ajaneet varta vasten paikalle 200 kilometrin päästä. Pistimme välit poikki.

”Voidaanko tulla teille viikolla se ja se”

– Ulkomailla asuessa sain kylään rakkaita ja odotettuja ystäviä avokätisine tuliaisineen, mutta sain myös pyörittää hotellia ja vastata etäisimpien sukulaisten puheluihin.”Voidaanko tulla teille viikolla se ja se” ja ”vastaatko pian niin saadaan nämä melkein jo varatut halvat lennot”. Kaikennäköisen oppaana toimimisen lisäksi maksoin vieraiden taksimatkoja ja koko viikonlopun etkoiluja luonani.

Lienee tarpeetonta mainita, että nyt Suomessa asuessani puhelin samoilta tahoilta on ollut aika hiljainen. Jotkut toivat jopa ystäviään mukanaan, ja nämä ystävät Suomessa minut kadulla kohdatessaan eivät edes tervehtineet. Elämä opettaa ja tämä kokemus on opettanut ainakin ottamaan vähän etäisyyttä...

Mikäli sinulla on talo ulkomailla, olet saattanut saada yllätysvieraita.

Viattoman vierailukutsun taustalla olikin jotain

– Olen maalari. Aikoinaan sateli kutsuja, joissa oli kevyesti yksi seinä, huone, mökki tai yläkerta ”nopeasti” maalattavana. Ja totta kai ilmaiseksi. Kovasti kummasteltiin, että sinultahan se äkkiä kävisi. Moni ei ymmärrä, että seinä tarvitsee monesti myös muutakin pintakäsittelyä kuin sen pelkän maalaamisen. En suostunut ikinä – en jaksa olla 24 tuntia vuorokaudessa pensseli kourassa. Maalarin ammatti on työni, en saa leipää pöytään ja asuntoani maksettua ilmaistyöllä.

”Lopetin ystävyyden”

– Hyväksikäyttäjiä riittää – milloin tarvitaan apua it-asioissa, ihan härskisti soitellaan ja kysytään neuvoja. Lopetin ystävyyden ja osa vieläkin ihmettelee, että miksiköhän.

Toinen on ystävättäreni, jolla ei ole autoa. Minulla tulee ylimääräistä ajoa hänen kyytiin ottamisesta ja takaisin viemisestä noin 40 kilometriä. Hän istuu kyydissä ja valittaa milloin mistäkin eikä yhtään mieti, mitä kaikki kustantaa minulle tai vie aikaani.

”Olisin saanut nimeni korttiin”

– Vanha lukioaikainen ”kaveri” laittoi tekstiviestin. Kysyi, onko oikea numero ja kertoi tavoittelevansa mukavalla asialla. Pyysi rahaa risteilyreissuun, jonne olivat kaveriporukalla lähdössä. Tämä yhden vanhan ystävän synttärilahjaksi... Olisin saanut nimeni korttiin!

”Kertaakaan ei tuonut edes kahvipakettia”

– Miehen kaveri tuli piharakennukseen asumaan vuodeksi ilmaiseksi. Kävi kyllä kahvilla joka aamu. Kun tein ruokaa, hän valitti jos ei ollut mieluista. Kertaakaan ei tuonut edes kahvipakettia ruoasta puhumattakaan.

”Tänä kesänä ei enää tarvitse tulla”

– Asutaan täällä rannikolla, Suomen kesäkaupungissa. Joka ikinen juhannus tai muu kesätapahtuma saadaan eräs ”ystäväpariskunta” kylään. Itse kutsuvat itsensä, meille pariksi vuorokaudeksi kerrallaan täysihoitoon (ruoat, juomat yösija), kun meillä niin ihana talo ja niin ihana kaupunki... Muutoin vuoden mittaan mitään heistä ei kuulekaan eikä vastakutsua koskaan näiden monien vuosien aikana tullut. Tänä kesänä ei kyllä enää tarvitse tulla...

Uskomaton pyyntö

– Tuttavaperhe oli lähdössä lomareissulle. Heille oli jäänyt jonkin verran ruokatarvikkeita käyttämättä. Rouva kysyi, josko haluaisin ne. Vajaa tölkki maitoa, puolikas leipäpussi, kurkun pala jne. Eipä mene sitten haaskuuseen, mikäli joku muu ottaa ne. Tämä rouva sitten hinnoitteli arviolta ostohinnan perusteella nuo vajaat ruokatarvikkeet.

Yllätysvieraat saapuivat heti

– Muutimme Ranskan Rivieralle. Ei kestänyt viikkoakaan muutosta, kun ensimmäiset yllätysvieraat tulivat. Ensimmäinen vieras jäi viikoksi, mutta auttoi kyllä laatikoiden purkamisessa ja lasten hoidossa. Hän lähti, kun seuraavat yllätysvieraat tulivat perheineen paikalle. Nämä usein nirppanokkaiset ja palveluun tyytymättömät eivät olleet oikeita ystäviä, vaan puolituttuja. Halusivat vain ilmaisen majoituksen ja ruoan perheelleen.

Koko ensimmäinen kesä meni vieraiden kestitsemisessä, kunnes muutimme eri osoitteeseen ja ”unohdimme” antaa uuden osoitteen työkavereille ja muille vähemmän tutuille. Ihan oikeat ystävät saivat toki heti uuden osoitteen ja puhelinnumerot, kunhan lupasivat olla antamatta niitä kenellekään kysymättä ensin meiltä.

Matkailuautolle on lainaajia.

”Matkailuauto on kaikkien hyväksikäyttöjen äiti”

– Matkailuauto on kaikkien hyväksikäyttöjen äiti. Lainaajia on jonoksi ja alkuun ei kehdannut kieltäytyä, nyt kehtaa. Poikkeuksetta lainaajat eivät maksaneet mitään. Siivoukset jäi minulle, edes roskia ei viety. Pidin autossa aina kaikkea pilaantumatonta ruokaa ja kahvia. Kaikki ne oli käytetty, muttei ostettu uusia tilalle. Polttoainetankki oli lähes tyhjä palautettaessa, samoin pissapojan säiliö.

Hyvin harva palautti auto sovittuun aikaan, puhumattakaan etuajassa. Erään sukulaisen perään soitin, kun ei autoa kuulunut takaisin. Sain vastauksen että he ovat vielä Pohjanmaalla ja ihmettelivät, että tarvitsenko minä sitä nyt heti ja mihin olen nyt lähdössä. Lupasivat kuitenkin lopuksi palauttaa auton seuraavana päivänä ja niin palauttivatkin, mutta sanaakaan sanomatta ja loukkaantuneena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?