Toivotko treenistä näkyviä tuloksia? Älä unohda näitä kolmea asiaa - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Toivotko treenistä näkyviä tuloksia? Älä unohda näitä kolmea asiaa

Nämä kolme asiaa ovat tärkeitä kehityksen ja riittävän palautumisen kannalta, mutta saattavat monesti unohtua treenaajilta – etenkin naisilta.

13.4.2020 14:18

Mielekäs treenaaminen on mahtava tapa piristää mieltä ja vahvistaa kehoa. Hyvän mielen lisäksi moni liikkuja luultavasti toivoo saavansa treenaamisesta myös näkyviä tuloksia.

Tuloksia tuovaan treenaamiseen vaikuttaa moni tekijä. Seuraavat kolme asiaa ovat tärkeitä kehityksen ja riittävän palautumisenkin kannalta, mutta saattavat monesti unohtua treenaajilta, etenkin naisilta.

1. Riittävä kuormitus lihaskuntoharjoittelussa

Moni treenaaja saattaa varoa riittävällä kuormalla treenaamista sekä painojen lisäämistä treenien edetessä. Kun omat voimatasot sekä oikea tekniikka liikkeissä ovat tiedossa, tulisi rohkeasti käyttää itselleen riittävän raskaita painoja ja muistaa myös lisätä painoja nousujohteisesti kehityksen myötä.

Kuntosalilla harjoitellessa painot tulisi valita niin, että liikkeitä tehdessä viimeinen toisto tulisi jaksaa tehdä juuri ja juuri, kuitenkin hallitusti hyvällä tekniikalla. Nappaa rohkeasti käyttöösi riittävän raskaat painot, monet ovat vahvempia kuin uskovatkaan!

2. Maltillinen treenimäärä

”Mitä enemmän ja kovempaa treenaan, sitä huikeampia tuloksia saan!” Vai oliko se nyt kuitenkaan näin?

Enemmän ei ole aina enemmän, ainakaan treenatessa. Monet saattavat ajatella, että kehitystä halutessaan treenin tulee aina olla kovatehoista rääkkiä ja viikko tulisi ahtaa täyteen treenikertoja. Lukuisten rääkkitreenien sijaan kehitystä saadaan maltillisella ja monipuolisella oman kuntoon sopivalla treenimäärällä.

Suurin osa liikunnasta saisi tapahtua peruskuntosykkeillä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lenkkeillessä tahdin tulisi olla sellainen, että pystyy puhumaan ilman puuskuttamista ja syke nousee hieman. Tämän tyyppisen liikunnan lisäksi viikkoon voi ottaa pari raskaampaa reippailua sekä lihaskuntoharjoittelua mukaan.

Myös kehonhuolto ja aktiivinen palautuminen on suotavaa, ja niitä voikin harrastella myös arkiliikunnan muodossa. UKK-instituutin liikuntasuositukset antavat hyvin suuntaa siitä, kuinka paljon erilaista liikuntaa viikkoon tulisi sisällyttää. Muistathan myös arkiaktiivisuuden merkityksen – sillä on merkittävämpi rooli kunnon ylläpitämisessä kuin yksittäisillä treeneillä!

3. Riittävä syöminen

Jotta treenien myötä voisi kehittyä ja palautua, tulee ruuan määrän olla riittävällä tasolla. Etenkin naistreenaajat saattavat niukistella ruuan suhteen, yleensä hiilihydraattien kanssa – vaikka hiilareita ei todellakaan tarvitse pelätä. Jos energiansaanti jää liian matalaksi, treenitehot laskevat sekä aineenvaihduntakin voi alkaa mukautumaan turhan pieneen energiansaantiin. Tällöin suorituskyky laskee, treeneissä ei kehity ja palautuminenkin kärsii.

Riittävän ravinnon takaamisessa auttavat esimerkiksi säännöllinen ateriarytmi sekä sopiva annoskoko. Itselle sopivaa annoskokoa voi lähteä hakemaan kämmenmallin avulla. Muistathan siis syödä riittävästi.

Pidä nämä kolme asiaa mielessäsi ja tuet mainiosti kehitystä ja palautumistasi. Kivoja treenihetkiä!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä liikunnanohjaaja ja hyvinvointivalmentaja Sohvi Ollila antaa monipuolisesti vinkkejä liikkumiseen ja arjen hyvinvointiin.

Työssään Sohvi auttaa ihmisiä innostumaan liikunnasta ja oivaltamaan pienten muutosten tuomat suuret tulokset.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Testaa hartiasi yhdellä liikkeellä, joka paljastaa kiristykset – tähän pitäisi päästä

4 pientä liikettä, joilla helpotat yläkropan kiristyksiä heti

3 liikkeen tehokas kotijumppa kevyille käsipainoille – saat superhyvän ryhdin ja sulatat jumit

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?