Kimppakämpässä odotti alaston ja alkoholin marinoima yllätys – lukijat muistelevat raivostuttavimpia kämppiksiään - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Kimppakämpässä odotti alaston ja alkoholin marinoima yllätys – lukijat muistelevat raivostuttavimpia kämppiksiään

Kaikilta ei siivous onnistu.

Julkaistu: 10.3. 19:30

Asunnon jakaminen toisen kanssa ei aina ole mutkatonta.

Ne puolimetriset hiukset jääkaapin vihanneslaatikossa, vauhtiraidat vessanpytyssä, äänekästä touhuilua poikaystävän kanssa – kerroimme jutussamme hermoja raastavista asuintovereista.

Yksi tyypillinen tapaus on yhteisetkin tilat kaaokseen jättävä sottapytty, jonka kanssa siivousvuoroistakin neuvottelu voi olla haastavaa.

Listasimme muutamia muita tyypillisiltä vaikuttavia kämppistyyppejä:

1. Juuri kotoa lentänyt

– Kämppiksiä on kaikenlaisia, mutta pahimmat ovat niitä, jotka ovat juuri muuttaneet kotoa pois eikä äiti ole siivoamassa eikä muutenkaan huolehtimassa. Silloin bileet lähtee lapasesta, siivous ei onnistu, kämpässä on kaikenlaista porukkaa aamusta iltaan. Sitten kun wc-paperit loppuu ja rahat myös, niin aletaan vinkumaan, että sulla ois nyt se vuoro ostaa paperia, sanoo Ulla.

Hän muistelee omia kokemuksiaan.

– Jääkaapissa oli jokaiselle oma hylly, mutta yllätys yllätys se oli aina täynnä toisen henkilön ruokia. Lopuksi vielä kyseinen kämppis lähetti sähkölaskun minulle, vaikka olin jo lähtenyt kämpästä. Jäi maksamatta.

2. Ylisiisti huomauttelija

Tälle kämppikselle on kauhistus, jos joku asia ei olekaan hänen ennalta määräämässään paikassa tai jos jokin asia ei menekään hänen suunnitelmiensa mukaan.

– Esimerkiksi tiettyjen ruoanlaittovälineiden piti olla vierekkäin tietyssä järjestyksessä laatikossa, joka hiivatin mukin ja kahvikupin korva tiettyyn suuntaan, kaikkien jauhojen, hiutaleiden ym. kuiva- aineiden piti olla hänen määräämissä muovipurkeissa eikä alkuperäispakkauksissa. Pyyhkeet piti taitella hyllylle tietyllä tavalla, olivatpa ne hänen tai minun jne. Wc:n hän jynssäsi joka toinen päivä, kertoo nimimerkki Rajansa kaikella.

3. Ikuinen opiskelija

– Kirjakieltä puhuva, viisasteleva, 20 vuotta vanhempi ikiopiskelija-kämppis lienee ollut omissa solukokemuksissa pahin. Tyypin huoneessa iso kirjahylly pelkästään täynnä kirjastoon palauttamatta jätettyjä kirjoja, Lempo kertoo.

Kun toinen kämppis tuli asuntoon joulunpyhinä, hän yllättyi.

– Paikalla olivatkin tolkuttomassa kännissä täysin alastomana keittiössä röhnöttämässä ikiopiskelija ja naisystävä, joka puolestaan oli alkoholismin ja kirjallisen luovuuden yhteyden selvitykseen keskittynyt tutkija. Jorinat olivat todella rasittavia.

Vessaruuhka on tuttu monelle kimppakämppäläiselle.

4. Raikuli

– Jätti muuttosiivouksen tekemättä, seinät täynnä viiniläiskiä, sohvan alla homehtunut kana ja parvekkeella pöllityt ostoskärryt, Jannen entinen kämppis kertoo.

– Kännisenä tuli meikäläisen huoneeseen toviksi jaarittelemaan niitä näitä ja sammui aina sängylleni. Kun olin viikonloppuna käynyt vanhemmillani ja palauduin sunnuntaina kimppakämppäämme, olin järkyttynyt. Kämppis oli kännissä päättänyt tehdä itselleen lävistyksen. Verta oli kaikkialla, muistelee eräs lukija.

5. Se paras bilekaveri

Väiskille kimppakämppävuodet olivat nuoruuden parasta aikaa.

– Opiskeluaikana oli neljä kämppistä, eikä paremmin olisi voinut mennä. Sekalainen seurakunta aluksi katseli toisiaan, mutta pian huomattiin olevamme parhaat kaverit. Neljä omaa huonetta, yksi iso olohuone ja iso keittiö. Kukaan ei vahtinut nuoria miehiä ja opiskelu meni biletyksen puolelle. Otettiin opintolainat ja pantiin ranttaliksi.

Opinnot uhkasivat mennä sivuseikaksi.

– Jotenkin se luovittiin läpi, eikä ole tarvinnut katua. Ystävyys ja yhteistyö jatkuu yhä.

6. Sosialisoija

Kaikki mikä on sinun, on myös minun! Tähän tyyppiin moni tuntuu törmänneen.

– Kesäloman aikana kämppään oli muuttanut toinenkin asukas, ja kesäloman jälkeen lähdettiin vaimon kanssa viemään kamoja asunnolle. Perille saavuttuamme jo eteisessä kohdattiin melkoinen sekasotku. Keittiössä vaimo huomasi uuden kämppiksen käyttäneen hänen tavaroitaan ja ruoka-aineitaan ihan surutta, vaikka kaikki oli merkitty omille hyllyilleen, muistelee Ismo.

7. Haisuli

Eräs lukija kertoo hänen kämppätoverillaan olleen voimakas ja varsin epämiellyttävä ominaishaju – ja hygieniassakin olisi ollut petraamista.

– En kehdannut koskaan mainita ”tuoksusta” tai peseytymisen raikastavasta merkityksestä. Toinen erikoisuus oli se, että koko lukuvuoden aikana hän ei kertaakaan vaihtanut lakanoita ja tyynyliinaa. Tai oikeammin: hän ei koskaan edes tuonut sitä ensimmäistäkään pussilakanasettiä sänkyynsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?