Kolme naista paljastaa painoindeksinsä – kuvat todistavat, ettei se kerro lopulta juuri mitään - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Kolme naista paljastaa painoindeksinsä – kuvat todistavat, ettei se kerro lopulta juuri mitään

Numerot eivät suoraan kerro ihmisen hyvinvoinnista, mutta moni kertoo silti ottaneensa niistä paineita.

Kaikki nämä naiset ovat painoindeksin (BMI) mukaan ylipainon puolella.

27.2.2020 15:04

Minäkö muka ylipainoinen?

Facebookin Naistenhuone-ryhmässä on tällä viikolla postattu aktiivisesti painosta. Tarkemmin ottaen painoindeksistä (BMI), jota on perinteisesti pidetty ”normaalin painon” mittarina. Normaalipaino asettuu indeksissä välille 18,5–25.

Viime aikoina asiantuntijat ovat kuitenkin alkaneet kyseenalaistaa koko indeksiä. Se ei kerro esimerkiksi lihaksen ja rasvan suhteesta kehossa.

Professori ja sisätautien ja kliinisen ravitsemuksen erikoislääkäri Aila Rissanen kommentoi asiaa aiemmin Ilta-Sanomille.

– Voi luoja! Olen iloinen voidessani sanoa, että painoindeksi kertoo erittäin vähän, Rissanen puuskahti.

Hänen mielestään painoindeksi on erittäin huono mittari erityisesti kurvikkaille ja lihaksikkaille.

Kyytiä indeksille antavat myös nämä naiset.

– En tunne itseäni merkittävästi lihavaksi, vaikka vähän ehkä onkin ylimääräistä, sanoo keskustelun Facebookissa aloittanut 29-vuotias Sanna.

Terveydenhoitaja laski hiljattain, että Sannan painoindeksi on 30,9. Painoaan Sanna ei halua kertoa.

– Se kuulostaa kauhean isolta. Olen koko ikäni ollut ylipainoinen, ja mittarit ovat aiheuttaneet ihan hirveitä itsetunto-ongelmia varsinkin nuorella iällä. Itsetunnon kanssa täytyy edelleen tehdä töitä, sillä tuntuu, että fitnessbuumien myötä naisille ja toki miehillekin asetetaan hirveästi paineita siitä, miltä pitää ja saa näyttää.

Tässä kunnossa Sanna oli indeksin mukaan lievästi ylipainoinen.

Nykyään, kymmenen kiloa neljän vuoden takaisesta painavampana, Sanna on indeksin mukaan merkittävästi lihava.

Sanna halusi aloittaa keskustelun, koska ”BMI antaa ihan kamalia tuloksia ihmisille, jotka urheilevat edes vähän”.

Hyvinvointi numeroiden edelle

Ylipaino ja siihen linkittyvät terveysongelmat ovat Suomessa kasvava pulma. Selkeälle ylipainolle olisi Sannankin mukaan syytä tehdä jotain jo ihan oman hyvinvoinnin vuoksi.

– Mielestäni on kuitenkin turha tuijottaa numeroita ja juosta vaa’alla. Parempi mittari on oman olon seuraaminen.

Miellyttääkö oma peilikuva, jaksaako, voiko fyysisesti ja henkisesti hyvin siinä kropassa, missä on.

– Minullakin vaaka on näyttänyt aina ihan kammottavia lukemia suhteessa pituuteeni. Kun viime keväänä pyysin personal trainerilta ruokavalion, hän joutui tekemään kanssani melkoisen mentaalivalmennuksen, jotta en vahtinut vaakaa vaan kuuntelin omaa oloani sekä söin ne kaikki mielestäni suuret määrät, joita ruokavaliossa oli ”määrätty”. Kiinteytymistä tapahtui silmin nähden, mutta paino ei pudonnut.

Sanna kuvailee syövänsä normaalisti ja harrastavansa liikuntaa useamman kerran viikossa. Hiljattain hän alkoi treenata triathlonia, jotta liikuntaa tulisi lisää ja yleinen hyvinvointikin olisi paremmalla tolalla.

– Nykyään osaan onneksi kuunnella omaa kroppaani ja katsoa peilistä, miltä oikeasti näyttää. Itsensä hyväksyminen ja se, ettei jää rypemään itsesääliin vaan tekee asialle jotain, ovat avaimet itsetunnon kehittämiseen. Välillä se ottaa aikaa ja saattaa tulla itkukin, mutta yleensä sinnikkyys palkitaan.

Riina ei monen muuan tapaan luota painoindeksiin.

Riina liikkuu ja syö terveellisesti. Painosta hän ei halua ottaa stressiä.

Riina: ”Älkää kytätkö vaakaa”

– BMI ei huomioi sitä lihasmäärää, joka kropasta löytyy! Koska lihas painaa enemmän kuin rasva, painoindeksi ei ole mielestäni luotettava lähde kertomaan onko ylipainoa vai ei, sanoo 21-vuotias Riina.

Riina kertoo mitanneensa painoindeksinsä nettilaskurilla ”uteliaisuuttaan” sen jälkeen, kun hän näki Sannan postauksen Facebookissa.

Laskurin mukaan 74 kiloa painava ja 161 senttiä pitkä Riina on lievän ylipainon ylärajalla (BMI 29,2).

– Lukeman näkeminen totta kai aluksi vähän järkytti. Että miten voi olla? Tietty minulla on paljon lihasta, mikä nostaa painoa.

Asia ei tuo hänen mieleensä niitä parhaimpia muistoja.

– Yläasteella kun terkkari tokaisi 65-kiloiselle minulle, että olin ylipainoinen, niin oli itku herkässä. Ärsyttää ihan hirveästi, kun yläasteillakin käytetään tuota BMI-mittaria ja terkkarit sanoo nuoria ylipainoisiksi.

Liikunnallinen Riina pitää huolta itsestään. Hän käy kuntosalilla 2–5 kertaa viikossa fiiliksen mukaan ja syö tavallista kotiruokaa säännöllisesti 4–5 kertaa päivässä.

– Olen kuntoutumassa tosi vaikeasta sääri- ja pohjemurtumasta, joten en ota stressiä painosta. Kunhan saan jalan kuntoon ja peilikuva miellyttää silmää. Muille naisille sanoisin, että älkää kytätkö vaakaa niin neuroottisesti. Pääasia, että tunnette olonne kropassa hyväksi. Paino ei kerro yhtä paljon kuin itse ulkonäkö.

Numerot eivät paljoa kerro, tuumaa Petra.

Petra: ”Tärkeintä on, että omassa kropassa on hyvä olla”

Myös 25-vuotias Petra halusi jakaa kuvansa ja näkemyksensä painoindeksikeskusteluun.

– Olen 162 cm pitkä ja painan 66 kg. Laskin itse painoindeksin laskurilla, ja tuloksena tullut lievä ylipaino kieltämättä järkytti.

Petra on aina mieltänyt itsensä normaalipainoiseksi, ja ennen lapsia hän oli jopa alipainoinen.

– Vartaloni on muuttunut todella paljon viimeisen viiden vuoden aikana, mutta olen asian kanssa sujut. Ajattelen niin, että minulla on minun vartaloni, eikä kenelläkään muulla ole samanlaista.

Petra on kahden lapsen äiti ja tekee töitä lähihoitajana kehitysvammaisten parissa. Työ on fyysistä, ja työpäivän aikana askeleita tulee helposti yli 10 000. Lisäksi hän käy 1–2 viikossa kuntosalilla tai ryhmäliikunnassa, syö kotiruokaa ja herkuttelee yleensä vain viikonloppuisin.

Elämäntavat ovat siis varsin terveelliset, kuten Petra itsekin.

– Onneksi olin tietoinen, että kyseisellä laskurilla tulokset voivat olla ihan mitä vain eikä niihin kannata liikaa luottaa. Itse en juurikaan edes halua käydä vaa’alla, koska mielestäni mitkään numerot tai luvut eivät kerro minusta loppupeleissä paljoakaan. Tärkeintä on, että siinä omassa kropassa on hyvä olla, näytti vaaka tai BMI mitä tahansa.

Mitä sinun painoindeksisi kertoo? Lähetä kuva ja kerro mielipiteesi: noora.valkonen@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?