Jokainen nainen saa vaihdevuodet, mutta niistä ollaan kummallisen hiljaa – naiset kertovat nyt itse, mitä kaikkea ne voivat aiheuttaa - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Jokainen nainen saa vaihdevuodet, mutta niistä ollaan kummallisen hiljaa – naiset kertovat nyt itse, mitä kaikkea ne voivat aiheuttaa

Vaihdevuodet eivät typisty pelkäksi ”mummokuumeeksi” tai yöhikoiluksi.

”Lievimmillään kasvot lehahtelevat ajoittain punaisiksi ja yöllä joutuu vähän heittämään peittoa pois. Pahimmillaan oireet ajavat naisen epätoivoon”, kertoo naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio.

23.2.2020 9:02

– Koin kasvavaa voimakasta ahdistusta, hulluksi tulemisen tunnetta, kuolemanpelkoa ja paniikkihäiriökohtauksia. Eihän sitä osannut yhdistää vaihdevuosiin. Vuotoon ei riittänyt tuplatamponitkaan – sitä läträämisen määrää. Hiuksia on enää puolet entisestä, parta sentään kasvaa ja finnit kukkii, kuvailee viisikymppinen Marika.

Vaihdevuosilla – eli perimenopaussilla – tarkoitetaan aikaa, jolloin estrogeenitasojen vaihtelu tai laskeminen aiheuttaa naiselle oireita.

Oireet alkavat yleensä noin 4–8 vuotta ennen kuukautisten päättymistä eli menopaussia, ja loppuvat joitain vuosia vuotojen lakkaamisen jälkeen. Ei siis puhuta ihan lyhyestä ajasta.

Oireet voivat olla moninaiset, kuten:

 • yöhikoilu

 • kuumat aallot

 • unettomuus, aamuöinen heräily

 • mielialan voimakkaatkin vaihtelut

 • alakuloisuus

 • aloitekyvyttömyys

 • muistin heikkeneminen

 • haluttomuus

 • epämääräiset lihas- ja nivelkivut

 • niska- ja päänsärky

 • hiusten, ihon ja limakalvojen oheneminen

 • sydämen tykytykset

– Yksi tyypillinen oire on etenkin keskivartalossa näkyvä painonnousu. Lihasmassa alkaa vähentyä ja se korvautuu rasvalla, kertoo naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Oireita ei ole yksiselitteisen helppo yhdistää juuri vaihdevuosiin. Etenkin jos kuukautisvuodot eivät ole vielä loppuneet, vaihdevuosioireet voidaan herkästi diagnosoida jostain muusta johtuviksi.

– Unettomille määrätään unilääkkeitä, alakuloisille mielialalääkkeitä ja kipuihin kipulääkkeitä, vaikka kaikki oireet hoituisivat hormonikorvaushoidoilla.

”Lääkärit eivät huomioineet”

Nimimerkki Elämä hymyilee taas – myös makuuhuoneessa kertoo saaneensa vaikeita oireita, joita ei osattu yhdistää vaihdevuosiin.

– Vakavat mielialavaihtelut olivat pahin oire, ja söin aivan turhaan vuosikaudet mielenterveyslääkkeitä. Unettomuuden ja yöheräilyn takia minulle määrättiin unilääkkeitä, joihin jäin koukkuun ja irtipääsy oli todella vaikeaa.

Hänellä oli myös erittäin pahoja sydänoireita.

– Minulle tehtiin todella perusteelliset sydänkokeet. Mitään vikaa ei löytynyt. Ei kai, kun ongelmat johtuivat estrogeenin puutteesta. Oli myös monia muita oireita: jatkuva ärtyneisyys, paniikkikohtaukset, kuumat aallot, nivelkivut, kohonnut verenpaine ja syke, kuiva iho, seksihalut nollassa, jatkuva ummetus ja pissahätä (myös öisin).

Lääkärit eivät naisen mukaan missään vaiheessa huomioineet vaihdevuosien mahdollisuutta. Kaikki oireet kuitenkin hävisivät, kun hän sain estrogeenikorvaushoidon.

 Ei ole niin helppoa puhua sellaisesta mistä ihmiset eivät tiedä. – Maria

Oireita lähes kaikille

Vaihdevuosioireiden kesto vaihtelee joistain kuukausista 7–10 vuoteen. Oireilu voi alkaa jo nelikymppisenä. Kuukautiset loppuvat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Entäs sitten ne esivaihdevuodet?

– Ne eivät ole lääketieteellinen termi, mutta ne voisivat tarkoittaa aikaa, jolloin kuukautiset vielä tulevat, mutta kuukautiskierrossa on jo tapahtunut muutoksia ja oireita alkaa ilmaantua pikkuhiljaa lisääntyvässä määrin, Sari Ahonkallio sanoo.

Lähes kaikille naisille ilmaantuu jonkinlaisia vaihdevuosioireita. Noin puolella naisista ne heikentävät elämänlaatua, noin neljäsosalla oireet ovat hyvin hankalia.

– Lievimmillään kasvot lehahtelevat ajoittain punaisiksi ja yöllä joutuu vähän heittämään peittoa pois. Pahimmillaan oireet ajavat naisen epätoivoon. Tulee tunne, että olenko muuttunut aivan toiseksi ihmiseksi.

Joku voi ajatella, että on suorastaan menettänyt mielenterveytensä.

– Ärtyisyyttä, mikään ei kiinnostanut, kuolemanpelkoa, nivelsärkyä, jäykkyyttä, itkuisuutta. Ihan järkyttävää, luulin tulevani hulluksi, kuvailee liki kuusikymppinen Eija.

Sitä ei tiedetä, miksi oireilu on toisilla voimakkaampaa kuin toisilla. Taustalla voi olla esimerkiksi perimä.

– Jos PMS-oireet ovat hankalat, se enteilee usein myös vaikeita vaihdevuosia, Sari Ahonkallio kertoo.

Yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö saattaa puolestaan siirtää oireiden ilmaantumista myöhemmäksi.

 Hormonikorvaushoidon riskejä korostetaan liikaa. – Sari Ahonkallio

Hormonikorvaushoito ”pelasti elämäni”

Ei ehkä ihme, että vaihdevuodet voivat suorastaan pelottaa naisia. Pelkoon ei Ahonkallion mukaan kuitenkaan ole syytä: vaihdevuosioireita voidaan hoitaa. Hormonikorvaushoito on tehokkain hoitokeino. Mikäli on saanut veritulpan tai rintasyövän, se ei tosin ole mahdollinen.

Kaikki naiset eivät hoidoista innostu. Moni sanoo olevansa niiden vuoksi suorastaan pelokas.

– Ongelma on se, että hormonikorvaushoidon riskejä korostetaan liikaa. Etenkin rintasyöpäriski on koko ajan tapetilla, vaikka elämäntapatekijät lisäävät sen riskiä enemmän kuin hormonikorvaushoito Aivan liian vähän puhutaan myös siitä, että korvaushoito kohentaa elämänlaatua selvästi, Sari Ahonkallio sanoo.

Lisäksi hormonikorvaushoito pienentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiä.

– Vaikken ole kärsinyt ”yleisesti hyväksyttävistä” oireista kuten kuumat aallot, ymmärsi viisas gynekologi määrätä estrogeenihoidon. Paniikki loppui viidessä päivässä, leuka lakkasi sylkemästä rasvaa kahdessa viikossa. Olo on niin paljon parempi, että korvaushoidon haitat ovat jo enemmän mielessä. Aloittaessa se pelasti elämäni, kertoo Marika.

Jotkut naiset harmittelevat sitä, että itselle käypää valmistetta ei tahdo löytyä.

– Kuten ehkäisyvalmisteidenkin kanssa, niin myös hormonikorvaushoitovalmistetta voidaan joskus joutua vaihtamaan useaankin kertaan ennen sopivan löytymistä. Lähes aina löytyy jokin sopiva valmiste, Sari Ahonkallio sanoo.

Ennakoi terveellisillä elämäntavoilla

Sykettä nostattava liikunta voi niin ikään helpottaa vaihdevuosioireita. Samoin joogan ja pilateksen kaltaiset, mieltä ja kehoa rentouttavat lajit.

Samalla liikunta parantaa yleisvointia ja helpottaa painonhallintaa, joka voi olla vaihdevuosissa hankalaa. Naisen energiantarve pienenee huomattavasti ikääntyessä. Viisikymppinen tarvitsee jo kaksisataa kilokaloria vähemmän energiaa päivässä kuin kolmekymppinen nainen.

– Jos on ylipainoinen, vaihdevuosiin kannattaa varautua elämäntapamuutoksella, Ahonkallio sanoo.

Ylipainoisilla vaihdevuosioireet ovat tyypillisesti hankalampia kuin hoikemmille naisilla. Ylipaino pahentaa esimerkiksi hikoilua.

Oireista selviämistä auttavat myös liiallisen stressin, tupakan ja runsaan alkoholinkäytön välttäminen. Terveelliset elämäntavat näyttävät siis olevan paras ase vaihdevuosien varalle.

”Mummokuumetta”?

Suorittaminen, jaksaminen ja hedelmällisyyteen linkittyvä nuorekas ulkonäkö ovat nykymaailmassa arvostettuja. Siksi vaihdevuosista voidaan vaieta ja oireista voidaan kokea häpeää.

– Pilkkakuvissa hirveälle menopaussinaiselle naureskellaan, Ahonkallio harmittelee.

Mielenkiintoista kyllä, murrosikäisten hormoniheilahteluille ei sen sijaan naureskella. Päinvastoin, nuorten kehollisia ja mielensisäisiä myllerryksiä yritetään ymmärtää ja niistä puhutaan koulussa.

– Vaihdevuosiasioistakin pitäisi puhua. Että äidillä voi olla samankaltaisia tuntemuksia.

Ahonkallio toivoo, että naiset puhuisivat vaihdevuosista keskenäänkin enemmän. Vertaistuki voi olla arvokasta, ja yhdessä asiaa voisi käsitellä lempeällä huumorilla.

– Ihannekuva naisesta on nuori ja kaunis. Aikaisemminhan ei puhuttu myöskään kuukautisista, sekin oli jotain häpeällistä. Uskon, että ihmiset eivät kerta kaikkiaan tiedä juuri mitään vaihdevuosista. Se on jotain sellaista mitä ehkä pelätään juuri sen takia. Kuitataan mummokuumeella ja nauretaan vähän. Ei ole niin helppoa puhua sellaisesta mistä ihmiset eivät tiedä, viisikymppinen Maria sanoo.

Kukaan ei ole tahallaan hankala

Kukaan nainen ei välty vaihdevuosilta. Sari Ahonkallio perää siksikin lisää ymmärrystä.

– Perheen ja puolison olisi hyvä tietää, että nainen ei ole tahallaan hankala. Hän ei voi mitään sille mitä hänen mielessään ja kehossaan tapahtuu.

Lääkäriin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä, jos vähänkin epäilee kokevansa vaihdevuosiin liittyviä oireita. Mitään hormonimittauksia ei yleensä tarvita, vaan oireiden perusteella voidaan lähteä hoitokokeiluun.

– Kärsiminen ei kannata, Ahonkallio sanoo.

Eija kertoo testanneensa estrogeenigeelin määrän lisäämistä.

– Ihana uusi elämä. Lähden vesijumpalle, sillä energisyys on palannut!

Miten vaihdevuodet ovat vaikuttaneet elämääsi, entä seksielämään? Kerro ja keskustele kommenttikentässä tai lähetä kertomuksesi: noora.valkonen@iltasanomat.fi

(Naisten nimiä on muutettu)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?