Mies asui 10 päivää bunkkerissa – koe osoittaa, mitä päivänvalo ja sen puute voi tehdä ihmisen ”sisäiselle kellolle” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Mies asui 10 päivää bunkkerissa – koe osoittaa, mitä päivänvalo ja sen puute voi tehdä ihmisen ”sisäiselle kellolle”

Prisma-dokumentti setvii, miten sisäisen kellon käy, kun sen omistaja viettää reilun viikon vailla auringonvaloa, ihmiskontakteja tai keinoja kellonajan tietämiseen.

29.1.2020 8:09

Suostuisitko sinä asumaan kymmenen päivää entisessä ydinsuojassa?

Entinen kommando Aldo Kane on tällaiseen testiin valmis. Kymmenen päivän punkkauksella bunkkerissa joukko tutkijoita pyrkii selvittämään, kuinka vuorokausirytmin muuttaminen vaikuttaa sisäisen kellon toimintaan.

Sisäinen kello ohjaa ihmisen uni-valverytmiä. Prisma-dokumentti Voiko sisäistä kello siirtää? (Body Clock – What Makes Us Tick?, 2018) setvii, miten kellon käy, kun sen omistaja viettää reilun viikon vailla auringonvaloa, ihmiskontakteja tai keinoja kellonajan tietämiseen.

Esimerkkeinä on myös kaksi pariskuntaan. Toinen pari elää keskenään aivan eri vuorokausirytmiä, toinen tekee vuorotyötä. Toinen vuorotyöläisistä ei tahdo saada nukuttua, toinen nukkuu liikaa.

Tutkijat altistavat Aldo Kanen elämään eristettynä ulkomaailmasta maanalaisessa bunkkerissa 10 päivän ajan.

Valo tahdistaa

Astuessaan bunkkeriin Aldo sytyttää ensimmäiseksi otsalampun. Tunnelma on kammottava – ei ehkä ihme, että eristyksessä pitkään oleminen on saanut jotkut järjiltään.

Alkuvaiheessa Aldo saa noudattaa normaalia arkirytmiään ja kontrolloida valoja. Kun hän joutuu elämään täydessä pimeydessä, hänen ajantajunsa katoaa ja keho alkaa luistaa normirytmistään. Aldo ajautuu epätahtiin maailman kanssa.

Kun sisäinen kello sakkaa, vaikutus on yllättävän iso. Aldo ei meinaa jaksa tehdä edes asioita, joista hän normaalisti tykkää. Treenaaminen mukaan lukien.

– Lähes jokaisen toiston jälkeen haluaisin lopettaa, hän sanoo.

Kun valot palautetaan, Aldo alkaa kärsiä ikävistä aikaero-oireista.

– Jos minun pitäisi olla täällä vielä muutama päivä, luopuisin jutusta. Tämä saa minut sekaisin, väsähtänyt Aldo toteaa.

Puhelimen räplääminen iltamyöhään voi tehdä hallaa yöunelle, sen tietää myös evoluutiopsykologi Ella al-Shamahi.

Ilmenee, että avainsana sisäisen kellon toimintaan on valo. Se tahdistaa kelloa.

Voit itse vaikuttaa

Yövuorolaisten vireys puolestaan kohenee, kun he alkavat muun muassa käyttää silmälappuja ja sinistä valoa blokkaavia laseja. Älylaitteista loistava sininen valo muistuttaa päivänvaloa, ja sille altistuminen voi vaikuttaa unensaantiin.

– Tällä on ollut iso vaikutus, yövuoroja tekevä Chloe sanoo.

Omaan kelloon voi siis vaikuttaa. Yksi keino on se, että menee päivittäin valoon. Se voi auttaa saamaan paremmin unta illan koittaessa.

Dokumentti saa miettimään, mitenköhän poloisten suomalaisten kellot mahtavatkaan raksuttaa kaamoksessa. Se myös tarjoaa vinkkejä siihen, miten omaan sisäiseen kelloon voi vaikuttaa.

Prisma: Voiko sisäistä kelloa siirtää TV1 keskiviikkona 29.1. klo 19

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?