Psykologi kertoo, millaisilla ihmisillä on suuri vaara koukuttua itseensä – oletko sinä turhan itsekeskeinen?

Pyörivätkö ajatuksesi liikaa oman napasi ympärillä? Minäkeskeinen ajattelu voi kieliä uudenlaisesta riippuvuudesta, joka ei tee kenellekään hyvää.

Vaikka terve itsekkyys on tarpeen, ei liika itsekeskeisyys ole meille hyväksi.

4.1.2020 14:11

Päihderiippuvuus. Peliriippuvuus. Läheisriippuvuus.

Ihminen voi addiktoitua moneen asiaan, mutta tiesitkö, että ihminen voi olla koukussa myös itseensä? Näin sanoo psykologi William Van Gordon.

Van Gordon selittää Psychology Todayn artikkelissa, miten ihmisestä voi tulla riippuvainen itsestään. Yleensä riippuvuudet jaetaan kemiallisiin ja toiminnallisiin riippuvuuksiin, mutta Van Gordonin kehittelemän teorian mukaan ihminen voi olla koukussa myös uskomukseensa siitä, kuka on yksilönä ja miten on olemassa.

Jos ihminen uskoo olevansa olemassa omana itsenäisenä ja erillisenä kokonaisuutenaan eikä halua luopua tästä syvään juurtuneesta käsityksestään, hänellä on niin kutsuttu ontologinen addiktio.

Hän näkee itsensä maailman keskipisteenä ja pitää kaikkia muita ihmisiä, eläimiä, esineitä ja käsitteitä itsestään irrallisina ja toisarvoisina. Kun tämä ajatus vahvistuu vahvistumistaan, ihmisestä tulee riippuvainen itsestään: kaikki ajatukset pyörivät entistä enemmän oman itsen ympärillä.

Tosiasiassa olemme kuitenkin riippuvaisia monesta muustakin asiasta kuin vain itsestämme, esimerkiksi muista ihmisistä. Vaikka terve itsekkyys on tarpeen, ei liika itsekeskeisyys ole meille hyväksi. Jos ajatukset pyörivät oman navan ympärillä, ihminen muuttuu onnettomammaksi ja hänen on vaikeampi elää hetkessä.

Tutkimusten mukaan voimme nimittäin paremmin, kun emme ole niin kiinni itsessämme. Silloin esimerkiksi koemme vähemmän stressiä ja kroonista kipua ja itsemyötätuntomme on parempi.

Itsestään riippuvainen ihminen ei kuitenkaan ole välttämättä narsisti, vaan riippuvuus voi olla myös sellaisella, joka ei päällepäin vaikuta millään muotoa itseriittoiselta. Jopa alemmuuskompleksista kärsivä voi olla riippuvainen itsestään. Tällöin minäkeskeinen ajattelu voi olla sellaista kuin ”en ole yhtä tärkeä kuin muut” tai ”tuo toinen on parempi kuin minä”.

Oletko sinä koukussa itseesi? Tee testi Me Naisten sivuilla.

Lue myös:

17 kysymystä, joiden avulla Suomessa diagnosoidaan narsisteja – jo 5 kyllä-vastausta voi riittää

Miksi ystävien kanssa ei pysty enää sopimaan edes kahvitreffejä etukäteen? Haluttomuus sitoutua sisältää karun viestin

Näillä kysymyksillä tutkijat selvittävät, onko ihminen seksuaalinarsisti – saatko peräti 5 kyllä-vastausta?

Tietääkö narsisti itse olevansa narsisti? Asiantuntija vastaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?