Tunnistatko? Marttyyri on syyllistäjä, joka ei sano asioita suoraan: ”Mitä enemmän hän kärsii, sitä kirkkaamman kruunun hän saa” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Tunnistatko? Marttyyri on syyllistäjä, joka ei sano asioita suoraan: ”Mitä enemmän hän kärsii, sitä kirkkaamman kruunun hän saa”

Sen sijaan että marttyyri nostaisi kissan pöydälle, saatat kuulla äänekästä huokailua vihjeenä siitä, että kaikki ei ole nyt hyvin.

Julkaistu: 14.12.2019 14:16

Koska marttyyrin on vaikea sanoa asioita suoraan, syyllistäminen tapahtuu passiivis-aggressiivisesti rivien välistä.

Tunnetko olosi jonkun tietyn työkaverin tai perheenjäsenen seurassa epämukavaksi ja syylliseksi – etkä aina ole edes ihan varma miksi?

– Syyllistäminen on marttyyrin tyypillisimpiä toimintatapoja, kertoo sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa, joka käsittelee aihetta ensi vuonna ilmestyvässä kolmannessatoista teoksessaan Minä ja marttyyri.

Syyllistäminen liittyy usein siihen, että marttyyri haluaa tehdä asioita enemmän tai paremmin kuin muut eivätkä toiset hänen mielestään huomioi näitä ponnisteluja tarpeeksi.

Koska marttyyrin on vaikea sanoa asioita suoraan, syyllistäminen tapahtuu passiivis-aggressiivisesti rivien välistä. Sen sijaan että hän nostaisi kissan pöydälle, saatat kuulla äänekästä huokailua ja huomata mulkoilua vihjeinä siitä, että kaikki ei ole nyt hyvin.

– Passiivis-aggressiivinen marttyyri vain antaa ymmärtää asioita, koska hän välttelee ristiriitoja. Hän on hymistelijä, joka haluaa esittää itsensä kiiltokuvana.

”Kiitosnarkkari, joka tarvitsee päivittäisen huomionsa”

Voima, joka ohjaa marttyyrin toimintaa, on halu saada kiitosta ja kunniaa.

– Marttyyri on kiitosnarkkari, joka tarvitsee päivittäisen huomionsa, Viljamaa kuvailee.

 Voi syntyä suorastaan myyttisiä tarinoita siitä, kuinka Sirpa hoitaa kaiken ja tekee valojen sammuttua muidenkin hommat.

Marttyyri saattaa myös aidosti uskoa tekevänsä kaiken toisten, esimerkiksi lapsensa, parhaaksi – ja hänestä on käsittämätöntä, jos lapsi näkee tämän hyvän tarkoituksen toisin.

Tällaiseen vanhemman ja lapsen suhteeseen saattaa liittyä jopa läheisriippuvuutta.

– Esimerkkitapaus on äiti, joka haluaa pitää aikamiespojan kotona, ja kun poika löytää naisen, pojan pitää yhä sanoa, että äidin lihapullat ovat parhaita.

Laupiaan samarialaisen viittaan pukeutunut narsisti on ovelampi kuin pullisteleva narsisti

Työpaikalla marttyyri luettelee muille kiireitään ja vastaa työsähköpostiin illalla kello 23.05 – ja pitää seuraavana päivänä huolen siitä, että kaikki saavat asiasta tietää.

– Näin voi syntyä suorastaan myyttisiä tarinoita siitä, kuinka Sirpa hoitaa kaiken ja tekee valojen sammuttua muidenkin hommat.

Jos muut eivät tätä uhrautumista ymmärrä, hän ei vaadi äänekkäästi arvostusta.

– Siinä tilanteessa hän laittaa alahuulen rullalle, alkaa mököttää ja hautoa kostoa, josta kaikkien pitäisi huomata, että nyt Sirpa on suuttunut. Tämän jälkeen alkaa hyvittelyprosessi: tuodaan Sirpalle pullaa, niin ehkä hän on jo huomenna paremmalla tuulella.

Tällainen martyrointi työpaikalla sitoo valtavan määrän koko yhteisön energiaa, Viljamaa huomauttaa.

 Marttyyrikäytös voi liittyä sosiaalisten taitojen heikkouteen: ihminen ei pysty ilmaisemaan selkeästi tarpeitaan, hän ei kestä ristiriitaa eikä pysty ottamaan kritiikkiä vastaan.

Ei ole harvinaista, että marttyyrityyppiseen persoonaan liittyy myös narsistisia piirteitä.

– Laupiaan samarialaisen viittaan pukeutunut narsisti on ovelampi ja peitellympi kuin pullisteleva narsisti, Viljamaa sanoo.

– Hän hallitsee ikään kuin varjosta käsin. Mitä enemmän hän kärsii, sitä kirkkaamman kruunun hän saa.

Introvertin tapa hakea huomiota ja tunnustusta

Mikä sitten tekee ihmisestä marttyyrin?

Temperamenttitutkimuksen mukaan kyseessä on usein introvertin eli vetäytyvän, varovaisen ja hillityn persoonan tapa hakea huomiota ja tunnustusta.

– Marttyyrikäytös voi liittyä myös sosiaalisten taitojen heikkouteen: ihminen ei pysty ilmaisemaan selkeästi tarpeitaan, hän ei kestä ristiriitaa eikä pysty ottamaan kritiikkiä vastaan.

Viljamaan mielestä osin kyse on myös suurten ikäpolvien sukupolveen liittyvästä piirteestä.

– Näen, että tämä ominaisuus on aika paljon muuttunut millenniaalien ja heitä nuorempien kohdalla. He tarttuvat asioihin suoraan eivätkä kyräile.

Näin pärjäät marttyyrin kanssa

  • Älä lähde mukaan hänen peliinsä. Marttyyri haluaa kiitosta ja kunniaa, mutta mikään määrä ei hänelle ole tarpeeksi.

  • Puhu suoraan niistä asioista, joita tiedät marttyyrin hautovan. Perheessä tai työpaikalla hyvä tapa on, että kaikki istuvat yhdessä pöydän ääreen ja sopivat ystävällisessä hengessä, että ongelmat käsitellään nyt suoraan – ja sen jälkeen niihin ei nurkan takana palata.

  • Ristiriitojen selvittelyssä luo ensin ilmapiiri, että arvostat toista: esimerkiksi niitä asioita, joita hän perheessä tai työpaikalla tekee. Kun annat toiselle arvon, saat hänestä parhaan esiin.

  • Ongelmatilanteissa puhu aina vain omasta puolestasi minä-muodossa: ”Minusta tuntuu, että...” Jos käytät sinä-muotoa, marttyyri ottaa puheen syytöksenä ja hänen suojamuurinsa nousee välittömästi eikä viesti mene perille.

  • Esitä asiat pilkuntarkasti. Jos marttyyri esimerkiksi omasta mielestään maksaa aina kaiken, näytä hänelle sentilleen tehty laskelma.

  • Jos kyse on isommista raha-asioista tai omaisuudenjaosta, ota avuksi juristi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?