Eikö ystävän kanssa pysty sopimaan edes kahvittelusta? Harmillisille ilmiölle on nyt selitys: FOBO - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Eikö ystävän kanssa pysty sopimaan edes kahvittelusta? Harmillisille ilmiölle on nyt selitys: FOBO

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.12.2019 15:18

FOBOsta kärsivät laittaa oman etunsa kaikkien muiden edelle ja jättää muut ihmiset odotustilaan.

Kokeiletko pikkujouluja varten lukemattomia asuja ennen kuin löydät mieleisesi – ja vaihdat sitä sittenkin vielä viime hetkellä? Tai jahkailetko ravintolassa annosvalintaasi niin pitkään, että muu seurue turhautuu?

Jos vastasit kyllä, saatat kärsiä FOBOsta.

FOBO on lyhenne sanoista fear of better options eli parempien vaihtoehtojen pelko. FOBOn tutumpi sukulainen lienee FOMO (fear of missing out) eli paitsi jäämisen pelko. Molemmat käsitteet ovat peräisin samalta tyypiltä, yhdysvaltaiselta pääomasijoittajalta Patrick McGinnisiltä.

Vain paras kelpaa

FOBOa potevan on vaikeaa tehdä päätöksiä yksinkertaisissakaan kysymyksissä tai valita useiden hyvien vaihtoehtojen väliltä, luonnehditaan The Guardianissa.

Tuskaa voi tuottaa yhtä lailla päätös illan ruokalistasta kuin siitä, ottaisiko tarjotun työpaikan vastaan.

Me Naiset kirjoitti hiljattain siitä, kuinka nykyisin tuntuu olevan liki mahdotonta sopia edes kahvittelua ystävien kanssa, sillä kukaan ei halua sitoutua tapaamiseen etukäteen. Moni venyttää sitoutumistaan siltä varalta, että ilmaantuisi jotain vielä kiinnostavampaa.

Juuri tästä FOBOssa on kyse.

– FOBO on narsismin ohjailemaa, sillä kun sinulla on FOBO, laitat oman etusi kaikkien muiden edelle, mikä jättää ympärilläsi olevat ihmiset odotustilaan, McGinnis kuvailee.

Vaikka FOBO terminä on uusi, se ei ole sitä ilmiönä, sanoo McGinnis.

– Tällaiset tunteet ovat biologisesti osa sitä, keitä olemme.

– Miljoona vuotta sitten esi-isämme oli ohjelmoitu odottamaan parasta mahdollista, koska se tarkoitti, että heillä olisi parempi mahdollisuus selviytyä.

Tänä päivänä vaihtoehtoja on monessa asiassa loputtomiin, mikä lisää osaltaan FOBOn kokemusta. Vaikkapa uuden talvitakin ostaminen on internetaikana muuttunut olennaisesti. Kivijalkamyymälöiden valikoiman lisäksi erilaisia malleja on tarjolla pilvin pimein nettikaupoissa. Ennen ostopäätöstä voi myös käyttää loputtoman paljon aikaa tiedon etsimiseen, esimerkiksi muiden kokemusten lukemiseen.

Onko FOBO ainoastaan etuoikeutettujen riesa?

FOMOa, paitsi jäämisen pelkoa voi kokea kuka tahansa. Se saa lähtemään mukaan kaikkeen mahdolliseen, ettei vain jäisi paitsi mistään hauskasta. Kun somea selatessa vastaan tulee kuvia hauskoista illanvietoista ja hulppeista ulkoilumaisemista, tulee helposti tunne, että missaa jotain, jos vain röhnöttää kotisohvalla – vaikka ei olisi saanut kutsua tai edes pystyisi osallistumaan.

FOBO sen sijaan edellyttää, että vaihtoehtoja on aidosti tarjolla. McGinnis itse sanoo, että se on etuoikeutettujen riesa.

– Mitä rikkaampi olet, mitä vaikutusvaltaisempi olet, sitä enemmän vaihtoehtoja sinulla on. Silloin alat todella tuntea sitä [FOBOa].

Itse ajattelisin, että rahallisen rikkauden lisäksi, myös sosiaalinen rikkaus voi vaikuttaa siihen, kokeeko FOBOa. Jos ystäviä ja kaiken maailman kissanristiäisiä on vaikka muille jakaa, ei yhtä tilaisuutta osaa ehkä arvostaa samalla tavalla kuin sosiaalisen piirin ollessa hyvin pieni.

Onko FOBO myöskään vain etuoikeutettujen vitsaus? Sehän voi liittyä hyvin arkisiinkin asioihin. Kaikkien meidän pitää esimerkiksi syödä jotain, mutta onko vielä erityisen hyväosainen, jos ei osaa päättää, laittaisiko ruuaksi makaronilaatikkoa vai sosekeittoa?

Mitä FOBOlle voi tehdä? Lue koko juttu Me naisten sivuilta.

Lue myös:

Oletko JOMO-ihminen? Tämä ihmistyyppi tietää, että missään ei ole yhtä mahtavaa kuin kotisohvalla

Etkö osaa tehdä valintoja? Saatat kärsiä päätöksentekouupumuksesta, joka on nykyajan vitsaus – mutta filosofilla on helppo ratkaisu

Kirjailijan mukaan nykysukupolvi on pilalle hemmoteltu: ”Ihmiset ovat itsekkäitä ja masentuneita, koska he uskovat olevansa erityisiä”

Nakertaako Facebook itseluottamustasi? 10 paljastavaa kysymystä

Tuoreimmat osastosta