Carmenin, 21, oireeton yllätysraskaus paljastui vasta kun synnytys käynnistyi keskellä yötä: ”Olin hirveässä shokissa”

– Ensimmäisen raskauteni aikana pahoinvointi oli todella paha. Minulla oli myös ihan valtava maha, jota ei voinut olla huomaamatta. Tämän raskauden aikana kuljin vielä loppuvaiheessa kesätopeissa, eikä kukaan huomannut mitään, Carmen Savolainen kertoo.

Carmen synnytti Christianin yksin omaan sänkyynsä.

4.12.2019 6:30

Äänekoskelainen Carmen Savolainen, 21, on seurannut jo vuosien ajan ulkomaalaisia tositelevisio-ohjelmia, jotka kertovat yllätysraskauksista.

– Olen ollut aina kauhuissani siitä, miten joku voi olla raskaana tietämättään. Olen miettinyt, että miten se voi olla edes mahdollista.

Carmen ei olisikaan koskaan ajatellut, että hänen toinen lapsensa syntyisi juuri samalla tavalla kuin saduilta tuntuneissa ohjelmissa – täysin yllättäen.

Ei merkkejä raskaudesta

Carmen kertoo kärsineensä viime kesänä jalkojen turvotuksesta. Paha turvotus meni kuitenkin kuuman kesän ja ylipainon piikkiin.

Raskaus sen sijaan ei käynyt Carmenin mielessäkään, sillä pahoinvointia ei ollut ja kuukautiset tulivat aivan normaalisti.

– Ensimmäisen raskauteni aikana pahoinvointi oli todella paha. Minulla oli myös ihan valtava maha, jota ei voinut olla huomaamatta. Tämän raskauden aikana kuljin vielä loppuvaiheessa kesätopeissa, eikä kukaan huomannut mitään. Maha ei kasvanut ollenkaan.

Yöllinen kipukohtaus: ”Ajattelin kyseessä olevan alkuvaiheen raskaus ja keskenmeno”

Elokuussa raskaudestaan tietämätön Carmen auttoi äitiään muutossa.

Hän uskoo huonekalujen kantamisen käynnistäneen synnytyksen.

– Muuton aikana tunsin ensimmäisen kerran särkyä vatsassani, mutta ajattelin sen olevan kuukautisoire.

Illalla Carmen tunsi rintalastassaan kivuliaan vihlaisun. Kipu kuitenkin hävisi ja Carmen meni nukkumaan miehensä kanssa.

– Yöllä sitten heräsin järkyttävään kipuun. Soidin äidilleni, joka epäili sappikiviä. Kun kipukohtaukset alkoivat tihenemään, tajusin niiden olevan supistuksia. Ajattelin kyseessä olevan alkuvaiheen raskaus ja keskenmeno.

Myös Carmenin mies heräsi puolisonsa kipukohtauksiin. Carmen pyysi miestään lähtemään käymään kahvilla kodin ulkopuolella, sillä hän halusi olla yksin.

”Vauva syntyi liukuen ja kellahti mahalleen nilkkaani vasten”

Miehen lähdettyä Carmen meni takaisin nukkumaan, mutta uni ei kestänyt montaa minuuttia. Carmen tajusi synnyttävänsä.

– Olin hirveässä shokissa ja yritin soittaa miehelleni, mutta hänen puhelimensa oli äänettömällä.

Carmen tiesi, että hänen oli pakko ponnistaa yksin omassa sängyssään.

– Vähän ajan päästä vauva syntyi liukuen ja kellahti mahalleen nilkkaani vasten. Vauva ei liikkunut tai itkenyt.

– Ajattelin, että vauva on kuollut, joten en halunnut ottaa häntä syliini, Carmen muistelee pelonsekaisia hetkiä.

Carmen sai onneksi mieheensä yhteyden. Hän oli parhaillaan selittämässä tilannetta puhelimessa, kun hän yllättäen tunsi vauvan liikkeen ihollaan. Sitä seurasi parkaisu.

– Otin vauvan syliini kapaloon. Huomasin, että napanuora oli mennyt hänen kaulansa ympärille, joten hän ei saanut kunnolla henkeä. Otin napanuoran pois ja soitin heti ambulanssin.

Pian kotiin saapui paniikissa oleva mies ja hieman myöhemmin ambulanssi pillit ulvoen.

– En muista itse tätä, mutta mieheni on kertonut, että olin tullut häntä vastaan ovelle ja sanonut: ”Poika tuli.”

Carmenille ei jäänyt hurjasta synnytyksestä huolimatta synnytyspelkoa.

Raskausajan tupakointi pelotti

Carmen ja vauva viettivät sairaalassa kolme päivää.

– Lääkärit eivät osanneet sanoa mille viikolle asti raskaus oli edennyt. Poika oli kuitenkin heidän mukaansa lähes täysikasvuinen ja hyvin kehittynyt.

Carmen tunsi hyvistä uutisista huolimatta huonoa omatuntoa, sillä hän oli tupakoinut yllätysraskauden aikana.

– Pelkäsin, että vauvalla olisi ollut kehityshäiriöitä. Tupakoinnista ei kuitenkaan näkynyt mitään merkkejä – kaikki oli hyvin.

Nyt perheen arki rullaa loistavasti. Pieni Christian-poika oli alkujärkytyksen jälkeen perheelle iloinen yllätys.

– Poika on todella rauhallinen ja hän naureskelee paljon. Hän on saanut älyttömästi kehuja neuvolasta, Carmen kertoo neljäkuisesta pojastaan.

Ylpeä Carmen kuvailee poikaansa iloiseksi ja nauravaksi vauvaksi.

Carmenin yllättävä synnytys oli myös hänen ystävilleen ja sukulaisilleen suuri järkytys, mutta kaikki ovat ottaneet uuden tulokkaan hyvin vastaan.

Myöskään Christianin 4-vuotias isosisko ei ole ollut pikkuveljestään lainkaan mustasukkainen.

– Hän hoitaa vauvaa ylpeänä ja haluaa vaihtaa vaippaa samalla tavalla kuin minäkin, perheenäiti nauraa.

Carmenin yllätysraskaudesta kertoivat aiemmin Karjalainen ja Keskisuomalainen.

Raskaus ei aina näy ulospäin

KYS:n naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paula Kuivasaari-Pirinen kertoi muutama vuosi sitten Ilta-Sanomille törmäävänsä työssään vuosittain naisiin, joille pitkälle edennyt raskaus tulee täytenä yllätyksenä. Hänen mukaansa yllätysraskaudet eivät ole harvinaisia.

Kuivasaari-Pirisen mukaan hyvin pitkälle edennyt raskaus ei välttämättä näy ulospäin pitkillä tai ylipainoisilla naisilla. Kaikilla naisilla ei myöskään esiinny pahoinvointia raskauden aikana.

Osalla naisista ehkäisy vie pois kuukautiset, jolloin kuukautisvuodon päättymisestäkään ei voida päätellä mitään. Noin joka viidennellä naisella on jonkinlaista verenvuotoa alkuraskauden aikana.

Yllätysraskauksissa riskinä on, että nainen ei osaa ottaa huomioon raskautta, jolloin hän saattaa juoda alkoholia, tupakoida tai käyttää raskaana oleville kiellettyjä lääkkeitä. Yllätysraskaus altistaa myös ennenaikaisille synnytyksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?