5 ammattia, joissa introvertti menestyy – osa voi yllättää - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

5 ammattia, joissa introvertti menestyy – osa voi yllättää

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.12. 13:47

Ei maailma – eikä työelämä – ole ainoastaan ekstroverttien, vaikka siltä välillä saattaa tuntua!

Ulospäin suuntautuneet ja energiset ekstrovertit pärjäävät työelämässä. He verkostoituvat suvereenisti ja loistavat sosiaalisuudellaan.

Introverttiuteen taipuvainen on sen sijaan suuntautunut sisäänpäin ja väsähtää helposti sosiaalisissa tilanteissa.

Tällaiset mielikuvat elävät yhä vahvasti.

Eikä ihme. Suomalaisessakin työelämässä korostetaan ulospäin suuntautuneisuutta ja sosiaalisuutta. Erään australiaistutkimuksen mukaan länsimainen ideaali-ihminen on yhä ”itsenäinen, ilmaisuvoimainen ja viihtyy huomion keskipisteenä”. Se on kummallista, sillä suuri osa suomalaisista on ujoja, sanoo ujoutta työelämässä tutkinut psykologi ja tietokirjailija Kati Tiirikainen.

Ujous ja introverttius eivät tietenkään ole sama asia, mutta niissä on paljon yhteistä. Suuret ihmismäärät, avokonttorit ja ryhmäkokoukset voivat ahdistaa ujojen tapaan myös introvertteja.

Psykiatrian erikoislääkärin Juhani Mattilan mukaan introvertilla on kuitenkin vahvuuksia, joista on hyötyä jokaisella alalla.

Psykoterapeutti Helena Vuoriheimo puolestaan totesi Kodin Kuvalehden artikkelissa, että introvertti voi pärjätä mainiosti myös sosiaalisuutta vaativassa työssä, kunhan hänellä on mahdollisuus tyydyttää yksinolon tarvettaan vapaa-aikana. Introvertin ei siis suinkaan tarvitse hakeutua ammattiin, jossa ei tarvitse tavata muita ihmisiä. Introverttina pärjää alalla kuin alalla, kunhan työ on itselle mieluinen.

Pengoimme netin vertaiskeskusteluja ja muuta lähdeaineistoa selvittääksemme, missä ammateissa introvertit kokevat viihtyvänsä ja menestyvänsä vallan mainiosti.

1. Johtaja

Sisäänpäin kääntynyt on hyvä kuuntelija, harkitseva ja empaattinen, koska hänen kaikki energiansa ei kulu touhuamiseen. Hänellä on herkät aistit ja hän näkee yksityiskohtia, jotka jäävät helposti huomaamatta vikkeliltä ekstroverteilta.

– Monesta sisäänpäin kääntyneestä tulisi loistava pomo. Kun ymmärtää omia tunteitaan ja malttaa kuunnella, ymmärtää alaisiaankin, psykiatrian erikoislääkäri Juhani Mattila on kertonut Me Naisten haastattelussa.

2. Näyttelijä, muusikko tai muu esiintyjä

Voi kuulostaa hullunkuriselta, mutta moni tunnettu julkisuuden henkilö tunnustautuu introvertiksi. Esimerkiksi toimittaja Maria Veitola sekä näyttelijä-muusikko ja Youtube-tähti Sara-Maria Forsberg ovat kertoneet olevansa introvertteja.

Huffington Postin mukaan kansainvälisistä julkkiksista muun muassa Christina Aguilera, Kim Kardashian, Barack Obama sekä Emma Watson ja Johnny Depp ovat tiettävästi introvertteja.

Introvertti saattaa jännittää ennen esiintymistään hullun lailla, mutta on elementissään, kun lopulta saa toteuttaa itseään ja intohimoaan lavalla. Esimerkiksi näytteleminen voi sopia introvertille, sillä työssä saa heittäytyä täysin toisiin saappaisiin. Esimerkiksi supertähti Beyoncé on kertonut luoneensa Sasha Fierce -nimisen alter egonsa suojellakseen itseään.

– Loin hänet, jotta minun ei tarvitse ajatella ammattiani, kun menen kotiin. En ole oikeassa elämässä yhtään hänen kaltaisensa, Beyoncé on sanonut.

3. Yrittäjä

Monille tulee yrittäjästä mieleen vilkkaasti verkostoituva, luontevasti small talkia heittävä tyyppi. Itse itsensä työllistäminen sopii kuitenkin mainiosti myös introvertille. Mikroyrittäjän tai freelancerin hommissa saa suunnitella omat aikataulunsa ja työpäivänsä kuten haluaa, ei ole pomoja eikä välttämättä työkavereitakaan.

4. Sairaanhoitaja tai lähihoitaja

Joidenkin mielestä hoitoala sopii vain sosiaalisille, mutta se ei pidä paikkaansa. Näin eräs vanhusten kotihoidossa työskentelevä sairaanhoitaja kirjoittaa uravalintansa syistä Suomi24-keskustelupalstalla:

– Kaikki suunnilleen revitään töihin, eli työhaastattelussa ei tarvitse juuri muuta kuin näyttää todistus. Vanhukset siksi, että vanhusten kanssa on tosi helppo tulla toimeen. Ne ottaa sut vastaan just sellaisena kuin olet, ja keskustelu on ihan superhelppoa. Kotihoito siksi, että olen kontaktissa yhden vanhuksen kanssa kerrallaan heidän omassa kodissaan. Siitä tulee jotenkin luottavainen ja turvallinen fiilis.

Sairaanhoitajana työskentelevän keskustelijan mukaan työssä joutuu tekemään yhteistyötä, mutta kun omaksuu itselleen ”ammattiroolin”, se onnistuu.

– Työssä kohtaan monia ihmisiä päivän mittaan. Osaan kuitenkin pitää ammatillista etäisyyttä, mikä on tärkeää tässä ammatissa. Potilaitten kanssa tykkään kyllä jutella ja toimia, ja yleensä minusta pidetään, koska olen hyvä kuuntelija.

5. Lääkäri tai suuhygienisti

Vauva.fi:n Aihe vapaa -keskustelupalstalla kehutaan myös muita hoitoalan ammatteja.

– Potilaiden kohtaaminen ei tuota mitään vaikeuksia. Ammattiroolissa on jotenkin paljon helpompi voittaa ujoutensa kuin siviilinä, kertoo introvertti lääkäri.

– Asiakkaan suussa on sen verran tavaraa, ettei siinä säästä voi rupatella, sanoo suuhygienisti.

Missä muissa ammateissa introvertit pärjäävät? Lue koko juttu Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Tiesitkö, että ihmisen persoonallisuus voi muuttua yllättäen vaikka vessanpönttöä siivotessa? Tästä kvanttimuutoksessa on kyse

Olisiko sinusta lähihoitajaksi? Katso 20 kohdan listasta, onko sinulla alalle vaadittavia ominaisuuksia

Katso 14 kohdan listasta, kelpaisitko sinä Finnairin lentoemännäksi – ura voi tyssätä 2 yllättävään yksityiskohtaan

Mikä on henkinen ammattisi? Vastaa 15 kysymykseen, ja me kerromme, mitä työtä sinun pitäisi oikeasti tehdä