Tiesitkö, että aivosi saattavat nukahtaa, vaikka olet hereillä? Silloin tervekin ihminen voi nähdä kummia - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että aivosi saattavat nukahtaa, vaikka olet hereillä? Silloin tervekin ihminen voi nähdä kummia

Kuvituskuva
Julkaistu: 22.11. 15:19

Unikokeissa on havaittu, että muutaman sekunnin mittaisia nukahduksia ei välttämättä huomaa itse.

Hallusinaatioita eli aistiharhoja pidetään yleensä merkkinä vakavasta mielenterveyden ongelmasta, rajusta humalatilasta tai huumeiden vaikutuksen alaisena olemisesta. Siitä ei kuitenkaan aina ole kyse: hallusinaation voi kokea aivan tavallinen ihminen arkisessakin tilanteessa.

Outojen näkyjen näkeminen on yllättävän yleistä, kirjoittaa psykologian tohtori, tutkija Jukka Häkkinen tuoreessa tietokirjassaan Mielen oudot maisemat – Hallusinaatioiden psykologiaa (Docendo). Hänen mukaansa voimakkaita aistiharhoja voivat aiheuttaa esimerkiksi läheisen kuolemasta johtuva suru, stressi tai unenpuute.

Miksi unenpuute aiheuttaa aistiharhoja?

Häkkisen mukaan hallusinaatiot eivät ole aivojen sekavaa tuotosta, vaan taustalla on aivomekanismien muutoksia.

Nukkuminen on ihmisille elintärkeää ja aivotoiminnan kannalta äärimmäisen merkityksellistä. Unenpuute voi siksi ajaa psykoosia muistuttavaan harhaiseen tilaan, Häkkinen kirjoittaa. Kun ihminen kärsii univajeesta, aivotoiminta häiriintyy monilla tavoilla.

Kun valvoo todella pitkään, aivojen unipaine kasvaa niin suureksi, että aivot tavallaan nukahtavat väkisinkin hetkeksi. Unikokeissa on havaittu, että vaikka koehenkilö näyttää olevan hereillä, hänen aivonsa käyvät muutamien sekuntien mittaisessa unessa. Sitä ei välttämättä huomaa itse. Tästä syystä esimerkiksi pitkään valvoneen rekkakuskin tarkkaavaisuus saattaa herpaantua tiestä parin sekunnin nukahtamisen ajaksi.

Kun valvoo pitkään ja kärsii unenpuutteesta, paikallisesti nukahtelevien hermosolujen määrä kasvaa ja ilmiö toistuu useammin. Kun riittävän suuri osa hermosoluista nukahtaa samalla hetkellä, syntyy mikrouni. Kun univaje on todella merkittävä, yhä suurempi osa aivoista nukahtaa hetkeksi. Silloin uni- ja valvetila sekoittuvat hetkellisesti ja mikrounessa nähty unikuva voi ilmetä hallusinaationa.

Millaisia hallusinaatiot voivat olla?

Unikokeita valvovat henkilöt ovat kertoneet, että mikrounessa koehenkilö pysähtyy kesken lauseen ja vaikuttaa hetken ajan poissaolevalta. Heti sen jälkeen hän kertoo nähneensä hallusinaation.

Ne voivat olla monenlaisia. Valvominen voi aiheuttaa esimerkiksi visuaalisia vääristymiä. Yleistä on, että jonkin esineen koko näyttää muuttuvan. Esineiden kulmat saattavat vaikuttaa pyöristyvän ja lattia voi aaltoilla.

Eräs unikokeeseen osallistunut koehenkilö näki kengissään hämähäkinverkkoja ja lattialla vilistävän olemattomia hiiriä. Toinen luuli koetta valvovien haluavan hänelle pahaa ja soitti vaimolleen kertoakseen, ettei selviä kokeesta elävänä.

Artikkeli on julkaistu alun perin menaiset.fissä.

Lue lisää: