Sofia, 38, oli juuri muuttamassa yhteen miesystävänsä kanssa, kun papa-kokeen jälkeen tuli järkyttävä soitto - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Sofia, 38, oli juuri muuttamassa yhteen miesystävänsä kanssa, kun papa-kokeen jälkeen tuli järkyttävä soitto

Sähkösilmukkahoidossa Sofian kohdunkaulalta poistettiin syövän esiasteita.

Käykää naiset papassa, sanoo Sofia.

18.11.2019 19:00

Sen piti olla rutiinitoimenpide. Papa-kokeen, jonka 38-vuotias Sofia unohti heti astuessaan ulos lääkäriasemalta.

Mielessä oli muutakin, kuten lapset ja yhteen muutto uuden kumppanin kanssa.

Sofia oli hakeutunut hedelmällisyystutkimuksiin epämääräisten oireiden, kuten väsymyksen vuoksi. Olo oli tuntunut voimattomalta ja iho kuivalta. Hiuksiakin oli lähtenyt.

Olikohan kyse vaihdevuosista? Ei ollut – eikä oireille löytynyt muutakaan selkeää syytä, mutta papassa oli pahanlaatuisia solumuutoksia.

Kylmääviä uutisia

Solumuutokset tulivat Sofian tietoon mutkan kautta, kun hän huomasi puhelimestaan, että kolposkopiayksiköstä oli yritetty ottaa yhteyttä. Kolposkopialla tarkoitetaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien alueen tutkimista esimerkiksi silloin, kun papa-tutkimuksessa on todettu muutoksia.

Saman tien Sofian ”käsistä lähti tunto”.

– Säikähdin kamalan paljon. Tiedätkö, sellainen tunne kun saa jotain tosi pahoja uutisia. Sisällä valuu kylmää ja raajoja pistelee, Sofia sanoo.

Ensimmäinen ajatus oli, että ei se voi olla syöpä. Sen jälkeen Sofia ei voinut ajatella juuri muuta kuin sitä, että kyseessä olisi varmasti sittenkin syöpä. Että tässäkö elämä nyt oli.

Puhelimessa hoitaja selitti, että ”tämä hoidetaan sitten saman tien vastaanotolla sellaisella sähkösilmukkahoidolla”. Kotona Sofia googletti, että sähkösilmukkahoito tehdään nopeasti, jos epäillään syöpää.

Hän itki koko päivän.

– Meillä oli illaksi pöytävaraus. Ajattelin, että jos tässä nyt kuollaan, niin kannattaako sitä loppuaikaa viettää kotona itkemässä, ja menimme syömään.

Sitä ennen Sofia makasi kotona pakastimessa jäähdytetty pyyhe naamallaan, jotta itkun jäljet talttuisivat.

Viikonloppuna mielessä vilisi monenlaisia asioita. Sofia pohti, oliko hänen omalla käytöksellään jotain vaikutusta asiaan. Edellinen joukkoseulontakin oli jäänyt väliin Sofian äidin kuoleman ja samanaikaisen muuton takia. Lisäksi hän oli suhtautunut koko papan ottamiseen nihkeästi.

– Jokainenhan ajattelee, että ei juuri minulle ei käy mitään. Papa tuntui turhalta ronkkimiselta.

 Ehdin myös miettiä, että jos kuolen pian, niin kaduttaako mikään.

Syviä pohdintoja

– Mietin, miten tämä vaikuttaisi seksielämääni. Mietin, että kuolisinko ja miten lapseni pärjäisivät. Mietin syöpähoitoja. Mietin peruukkeja. Mietin jopa, että onhan tämä toisaalta myös jännittävää. Mutta ennen kaikkea olin sekä hirveän peloissani että hirveän vihainen. Vihainen itselleni ja maailmalle, Sofia tilitti blogiinsa.

Raskaiden vuosien jälkeen ilmassa oli odottava tunnelma. Sofia ja hänen kumppaninsa Jony olivat muuttamassa yhteen, vastavalmistuneeseen taloon. Siellä oli ”tilaa, tiskikone ja merinäköala”. Miksi hänellä saattoikin juuri nyt olla syöpä? Mitä jos se olisi levinnyt?

– Ehdin myös miettiä, että jos kuolen pian, niin kaduttaako mikään.

Vastaus itselle oli ei.

– Minulla on upeat lapset, olen saanut rakastaa, minulla on akateeminen tutkinto, olen kirjoittanut kirjan, olen opetellut purjehtimaan ja uimahyppäämään ja juossut yli kymmenen maratonia. Kaiken olen saanut, mistä olen haaveillut.

Sofia on intohimoinen juoksija. Marraskuussa hänen piti juosta joka päivä, mutta toisin kävi.

Hoidot rauhoittivat

Ikeaan ja Triplaan sohvia testaamaan – Sofia yritti pitää itsensä liikkeessä, jotta syöpä ei olisi koko ajan mielessä. Helppoa se ei ollut. Sofia ei voinut olla ajattelematta, mahtaisiko hän edes ehtiä nauttia uudesta sohvasta.

– Järkytyin koko jutusta todella pahasti.

Kun Sofia sai ajan sähkösilmukkahoitoon, hän alkoi rauhoittua. Hoidossa kohdunkaulalta poistettiin pahalaatuisia syövän esiasteita. Ne lähtivät kaikki pois. Uusimisen todennäköisyys on pieni.

– Solumuutokset voivat johtaa vuosien kuluessa syöpään. Eli jos ei käy papassa, ne voi edetä syöväksi. Jos käy, ne yleensä löydetään ajoissa ja saadaan sähkösilmukalla pois, Sofia tietää nyt.

Hän kiittelee HUSin naistentautien poliklinikan henkilökuntaa, joka oli rauhoittelevaa ja ystävällistä. Kiitos menee myös Jonylle, joka jaksoi olla Sofian tukena.

– Ollaan aika äskettäin rakastuneita, alle kaksi vuotta oltu yhdessä. Eihän siinä kohdassa kukaan halua kuulla, että toisella saattaa olla syöpä. Sähkösilmukkahoito oli aika rankka kokemus hänellekin, oli tukihenkilönä. Itselle tietysti oli onni, että on kumppani, joka suhtautuu rauhallisesti ja tukee, kun itse pelästyessä saattaa mennä vähän kierroksille.

”Selvisin säikähdyksellä”

– Pelästyin tosi paljon, mutta kuitenkin aika turhaan. Kyseessä ei ollut syöpä vaan esiasteet, se on eri asia. Selvisin säikähdyksellä. Toisaalta olen muistuttanut itseäni, että tällaista asiaa saa pelästyä kunnolla eikä tarvitse olla heti reipas, vaikka kyseessä olikin helposti hoidettava juttu, Sofia sanoo.

Löydökset saivat liikunnallisen Sofian miettimään terveyttään entistä enemmän.

– Ignooraan aika paljon kuitenkin vaikkapa stressin vaikutusta terveyteen.

Sofia haluaa puhua kokemuksistaan, jotta naiset menisivät aktiivisesti antamaan papa-näytteen.

– Varmaan moni suhtautuu papaan sillä tavalla kuin minä: ei se niin tärkeää ole eikä minulle mitään tule. En vieläkään tykkää papasta, mutta jatkossa en jätä sitä väliin. Lääkäri sanoi, että nykyään kohdunkaulan syövän saavat vain ne, jotka eivät mene papaan. Se on oikeasti tärkeä juttu.

Kontrollikäynti on puolen vuoden päästä. Sofia yrittää olla miettimättä asiaa liikaa. Hän on muuttanut yhdessä Jonyn kanssa uuteen asuntoon.

– Muutto oli tässä tilanteessa ihan hirveän raskas, mutta asunto on ihana, ja katson merta koko ajan. Vielä kun saisi sen sohvan hankittua!

Enää Sofia ei jätä papa-koetta väliin.

Syöpäseulontaan kannattaa osallistua

  • 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein.

  • Seulonta on tärkeää, koska siinä mahdollisesti löydetyn syövän esiasteen hoidolla voidaan estää itse syövän syntyminen.

  • Seulonnassa voidaan tehdä papa-koe (eli ottaa irtosolunäyte) tai HPV-testi.

  • Jos papa-näytteessä on epätyypillisiä soluja, tehdään jatkotutkimuksia: joko uusi papa-koe tai kolposkopia eli kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten alueen tutkimus suurentavan optisen laitteen avulla.

  • Solumuutokset kohdunkaulalla hoidetaan tulosten mukaan. Yleisin hoitomuoto on sähkösilmukkahoito, joka tehdään paikallispuudutuksessa. Hoidon tarkoitus on poistaa muutosalue kokonaan.

  • Lievät muutokset paranevat usein itsekseen.

Lähde: Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?